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Honorable William Clark


Member, House of Representatives


711 South Atmore Avenue


Prichard, Alabama  36612





Teachers – Salaries – Cost-of-Living Raises – Education, Boards of – Mobile County





Local boards of education must pay employees the full amount of the six percent salary increase provided by Act 2005-174 no later than September 30, 2006.  If a school system began paying the six percent salary increase in twelve equal payments after the beginning of the fiscal year, and an employee leaves the school system at the conclusion of the employee’s fiscal year 2006 contract period, the school system must adjust the final payment to ensure that the employee receives the full amount of the six percent salary increase provided by statute.





Dear Representative Clark:





This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTIONS





1. Is a public board of education required to pay the full amount of a cost-of-living adjustment (“COLA”) during the fiscal year for which it is awarded?





2. Is a public board of education required to pay the full amount of a COLA if an employee leaves the school system at the conclusion of the academic year and before the end of the fiscal year?








FACTS AND ANALYSIS





	The following facts were provided in your request for this opinion:





	Act 2005-174 provides a six percent cost-of-living adjustment for the 2005-2006 “fiscal year” to all teachers and education support professionals employed by public boards of education in Alabama. Many, if not most, public school teachers and education support pro�fessionals elect to have their salaries paid in twelve monthly installments.  Although the school year gener�ally runs from July or August until May, a teacher or support professional is generally paid for his or her services that year from September through August.  Thus, for the August 2005 through May 2006 academic year, a teacher would be paid according to his or her salary schedule in twelve monthly installments from September 2005 through August 2006. 





	During the 2005 regular session of the Alabama Legislature, a six percent salary increase was approved for Alabama public education employees.  The act provides, in pertinent part, as follows:





a. Fiscal Year. All salaries and salary increases which are established by the Legislature or authorized by the State Board of Education shall be paid in full to each person employed before the end of the applicable fiscal year as defined in § 16-1-1 of the Code of Ala�bama, 1975, as amended. . . .





Section 16-1-1 (5) defines “fiscal year” as run�ning from October 1 to September 30, inclusive.





2005 Ala. Acts No. 2005-174, § 1(5)a.  In 1989, the Alabama Court of Civil Appeals considered a pay increase act that stated the pay increase was “to begin with the 1988-89 fiscal year.”  Wells v. Geneva County Bd. of Educa�tion, 646 So. 2d 98, 99 (Ala. Civ. App. 1994).  The Court held that as “[s]tatutorily defined, the fiscal year begins on October 1.”  Id.





The State Department of Education has provided guidance to address this issue of payment of the six percent salary increase in correspondence to school chief finance officers and local school superintendents dated June 22, 2005, as follows:





A local board of education has the option of grant�ing the six percent pay raise at the beginning of the contract year or at the beginning of the fiscal year.  Local funds will be needed to pay for salary increases prior to the fiscal year beginning October 1, 2005; however, if you start the salary increases at the begin�ning of the fis�cal year, you need to be certain that payments to employ�ees on continuing service status will provide the full amount of the six per cent pay raise by September 30, 2006.





Memorandum to City and County Superintendents and Chief Financial Officers from Warren Craig Pouncey, Assistant State Superintendent of Education (June 22, 2005).  In an opinion to Honorable Jeff Dolbare, this Office stated, in pertinent part, that “any pay raise authorized by section 16-22-13.1 must be paid to the teacher between October 1 and September 30 during the fis�cal year in which the raise is authorized.”  Opinion to Honorable Jeff Dolbare, Member, House of Rep�resentatives, dated January 14, 2002, A.G. No. 2002-120 at 2.








CONCLUSION





Local boards of education must pay employees the full amount of the six percent salary increase provided by Act 2005-174 no later than September 30, 2006.  If a school system began paying the six percent salary increase in twelve equal payments after the beginning of the fiscal year, and an employee leaves the school system at the conclusion of the employee’s fiscal year 2006 contract period, the school system must adjust the final payment to ensure that the employee receives the full amount of the six percent salary increase provided by the statute.





	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur�ther assistance, please contact me.





Sincerely





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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