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Honorable Nancy Worley


Secretary of State


State Capitol Suite S-105


600 Dexter Avenue


Montgomery, Alabama 36103-5616





Open Meetings Act – Telephone Conference – Quorum – Secretary of State 





To be counted towards establishing a quorum, board members attending meetings that are subject to the Open Meetings Act are required to be physically present.





Dear Ms. Worley:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTIONS





	(1)	Does section 36-25A-1 of the Code of Alabama preclude the holding of a meeting or a member’s attendance at a meeting via telephone conference?





	(2)	If the Alabama Open Meetings Act does not preclude the holding of a meeting or a member’s attendance at a meeting via telephone conference, can a governmental body establish a quorum by the attendance of one or more of its voting members via telephone conference?





	(3)	If the response to Question One is negative and the response to Question Two is affirmative, what steps must a governmental body seeking to hold an open meeting or to establish a quorum via telephone conference take to adhere to all of the mandates and requirements set forth in the Alabama Open Meetings Act (i.e., notification of the press and public, etc.)?








FACTS AND ANALYSIS





	The Legislature passed the Open Meetings Act of 2005 (“OMA”), which became effective October 1, 2005, and is codified at section 36-25A-1, et seq., of the Code of Alabama.  The purpose of the OMA is to permit the public to witness the deliberative process of governmental agencies as defined in section 36-25A-2(6) of the Code.  Ala. Code § 36-25A-1 (Supp. 2005).  Your questions contemplate the application and interpretation of this new law.  Specifically in your letter of request, you mention how section 36-25A-1 states that “[e]lectronic communications shall not be utilized to circumvent any of the provisions of this chapter.”  Id.  As a result of the language used in the statute, you seek guidance regarding whether the OMA prohibits conducting a meeting where some members are present via telephone conference.





	The fundamental rule of statutory construction is to ascertain and give effect to the intent of the Legislature.  Advertiser Co. v. Hobbie, 474 So. 2d 93 (Ala. 1985).  The Legislature, in enacting a statute, is presumed to have full knowledge and information as to the prior and existing law and legislation on the subject of the statute.  Blue Cross and Blue Shield of Ala., Inc. v. Nielsen, 714 So. 2d 293 (Ala. 1998); Miller v. State, 349 So. 2d 129 (Ala. Crim. App. 1977).  





	Previously under the Sunshine Law, the question of having members attend meetings via teleconference had been dealt with by this Office, which consistently determined that members participating in board meet�ings must be physically present at the meetings to legally constitute a quorum.  Penton v. Brown-Crummer Inv. Co., 222 Ala. 155, 131 So. 14 (1930); Opinions to Honorable Kay Ivey, State Treasurer, dated Febru�ary 13, 2004, A.G. No. 2004-072 (stating that the rule requiring physical presence of members at a meeting to legally constitute a quorum applied to video conferencing); to Honorable Ronald L. Jones, Chief Examiner, Department of Examiners of Public Accounts, dated July 19, 1994, A.G. No. 94-00248 (stating that meetings via teleconference were impermissi�ble); and to Honorable J.A. Poe, Mayor, City of Cordova, dated November 6, 1978 (stating that a member that participated via speakerphone could not be counted present, and his or her vote could not be counted to con�stitute a quorum).





	Although the Legislature modified the Sunshine Law by enacting the OMA, the Legislature did not explicitly or impliedly modify the pre�sumption that physical presence at a meeting is required for there to be a quorum.  If the Legislature had intended to change the physical-presence requirement at meetings, it could have easily done so in the OMA.  Accordingly, it is the opinion of this Office that only persons that are physically present at a meeting may be counted towards a quorum. See, generally, opinion to Honorable Kay Ivey, State Treasurer, dated Febru�ary 13, 2004, A.G. No. 2004-072.





	Because your first question was answered in the affirmative, it is not necessary to address your other questions.








CONCLUSION





	To be counted towards establishing a quorum, board members attending meetings that are subject to the Open Meetings Act are required to be physically present.





	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Monet Gaines of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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