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Probate Courts – Filing Fees – Deeds – Real Property – Manufacturing Housing



A person may seek an exemption from the certificate-of-title requirement for a new manufactured home, under section 32-8-31(10) of the Code of Alabama, for a home placed on property he or she already owns by recording an amended deed conveying the property to himself or herself and updating the description to include a “manufactured home” as part of the real property.



The deed is subject to deed tax.  The tax due is based on the value of both the manufactured home and the property on which it is located.



Dear Judge Davis:



	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.





QUESTION



	Should the deed tax on a deed where the land�owner is the grantor and the grantee, recorded to obtain the exemption from the certificate-of-title requirement for a new manufactured home under section 32-8-31(10) of the Code of Alabama, be based on the value of both the real property and manufactured home or on the value of the home alone?





FACTS AND ANALYSIS



	The Alabama Uniform Certificate of Title and Antitheft Act is codi�fied at section 32-8-1, et seq., of the Code of Alabama.  Section 32-8-30(b) provides that 1990 and later mobile homes must have a certificate of title.  Ala. Code  § 32-8-30(b) (1999).  Section 32-8-31(10) provides for an exemption to the title requirement for “[a] new manufactured home placed on the owner’s land when classified real property through the surrender of the manufacturer’s certificate of origin and a real property deed is issued.”  Ala. Code § 32-8-31(10) (Supp. 2004).



	This Office recently addressed the procedure to obtain the exemption.  Opinion to Honorable Don Davis, Mobile County Probate Judge, dated March 14, 2005, A.G. No. 2005-090.  The Davis opinion explained that an applicant must submit an Alabama Department of Revenue (“Revenue”) Form MVT 5-36 executed by the probate judge and the certificate of origin on the manufactured home to Revenue.  That opinion stated the probate judge’s role in the process as follows:



Accordingly, the probate judge must execute the form when a deed describing the manufactured home as affixed to the real property is also presented for recording, i.e., an original deed, in the case of a con�veyance from the seller of the home to the purchaser, when the home and property are purchased at the same time, or an amended deed, when a home is placed on property already owned by the purchaser.



Id. at 4 (emphasis added).



	Your question concerns the latter scenario emphasized above.  In that case, the property owner may comply with section 32-8-31(10) by amending the deed to update the description.  The owner can deed the property to him or her�self, including a “manufactured home” in the description as part of the real property.



	You correctly assume that such a deed is subject to deed tax.  A deed tax is imposed upon the recording of a deed pursuant to section 40-22-1 of the Code of Alabama, which states as follows:



	No deed, bill of sale, or other instrument of like character which conveys any real or personal property within this state or which conveys any interest in any such property, except the transfer of mortgages on real or personal property within this state upon which the mortgage tax has been paid, deeds or instruments exe�cuted for a nominal consideration for the purpose of perfecting the title to real estate, the re-recordation of corrected mortgages, deeds, or instruments executed for the purpose of perfecting the title to real or personal property, specifically, but not limited to, corrections of maturity dates thereof, and deeds and other instruments or conveyances, executed prior to October 1, 1923, shall be received for record unless the following privilege or license tax shall have been paid upon such instrument before the same is offered for record.



Ala. Code § 40-22-1 (2003) (emphasis added).



	A deed tax, based on the fair market value of the property conveyed, must be paid to record an instrument that conveys real or personal property unless it meets one of the four exceptions in section 40-22-1.  Opinion to Honorable Luke Cooley, Houston County Probate Judge, dated April 12, 2000, A.G. No. 2000-125.  This Office has stated that a deed tax is due when grantors convey real property to themselves by deed for the purpose of defining their titles to the property or their survivorship interest.  Id. (deed transferring separate parcels of property in separate deeds owned by an individual to that same individual in a single deed); Opinion to Honorable Frank H. Riddick, Probate Judge, Madison County, dated August 1, 1991, A.G. No. 91-00346 (deed amended to change from tenancy in common to joint tenants with right of survivorship).  See also, Opinion to Honorable Dwight Faulk, Judge of Probate, Crenshaw County, dated August 1, 2001, A.G. No. 2001-239.



	The only possible exception for the instant deed is that it is executed for a nominal consideration for the purpose of perfecting the title to the real estate.  The owner, however, already has perfect title to the real property and the manu�factured home.  The purpose of the deed is to obtain the exemption from the certificate-of-title requirement for a new manufactured home under section 32-8-31(10) of the Code.  Consequently, the exception under section 40-22-1 of the Code is inapplicable.



	In this circumstance, an amended deed, recorded to obtain the exemption, conveys the property on which the manufactured home is located and the manu�factured home.  Therefore, the deed tax due is based on the fair market value of both the property and the home.  Ala. Code § 40-22-1 (2003); Cooley at 2-3 (citing Hawkins v. Pure Oil Co., 232 Ala. 660, 169 So. 307, 309 (1936) (if the purpose of the recordation is not for the perfection of the title, but to perfect a record of the transaction, deed tax is due upon the recordation of that trans�action)).





CONCLUSION



	A person may seek an exemption from the certificate-of-title requirement for a new manufactured home, under section 32-8-31(10) of the Code of Ala�bama, for a home placed on property he or she already owns by recording an amended deed conveying the property to himself or herself and updating the description to include a “manufactured home” as part of the real property.



	The deed is subject to deed tax.  The tax due is based on the value of both the manufactured home and the property on which it is located.



	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Ward Beeson of my staff.



Sincerely,



TROY KING

Attorney General

By:







BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division
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