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Tax Sales – Tax Liens – Probate Judges – Redemptions





Real estate sold for taxes and purchased by the state may be redeemed at any time before the title passes out of the state or, if purchased by any other purchaser, may be redeemed at any time within three years from the date of the sale by the owner, his or her heirs or personal representatives, or by any mortgagee or purchaser of such lands, or any part thereof, or by any person having an interest therein.





A right to redeem is an opportunity and procedure provided by law to allow a former owner, his or her successors in interest, or anyone else having substantial interest in the property, to defeat the tax sale and to revest themselves with title as complete and unqualified as it was before the tax was assessed as delinquent by repayment of the amount that the purchaser paid for the property with interest and costs.





A holder of a certificate of purchase has a lien for the year for which the property was sold and, as such, has the same rights and remedies with respect to the collection of the amount paid the state and county the year the property was sold.  This lien may be enforced in the same manner as any other lien.





Dear Judge Booker:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTIONS





	1.	Who qualifies as the redeemer of such property when the original owner has conveyed this property over to another during the tax year and the revenue commissioner has not had time to change the assessment into the new owner’s name and it is sold under the original owner’s name?  Does the new owner have the right to redeem the property to clear up the tax sale lien on the property because he has a vested interest in the property now?





	2.	Who qualifies as the redeemer of such property when the original owner has conveyed the property over to another after the tax sale has occurred?  Example, tax sale occurred on May 19, 2004, for the delinquent 2003 taxes.  On June 16, 2004, the original property owner conveys this property to another.  Does the new owner have the right to redeem said property because he has a vested interest now, even though there is a tax sale lien on the property?





	3.	What is the responsibility of the probate judge when a tax sale occurred and the purchaser was given a certificate of purchase and then pays taxes on said property for one year and then does not pay the taxes for the second year because the revenue commissioner’s mapping department changed the name because of a deed conveyance of the property to another individual?  The reason the purchaser did not pay the second-year taxes was because he was told the name had been changed.








LAW, ANALYSIS, AND CONCLUSIONS





Section 40-10-19 of the Code of Alabama provides for the issuance of certificates of purchase to purchasers other than the state at a tax sale.  This provision reads as follows:





As soon after the confirmation of sale is made as may be practicable, the tax collector must make out and deliver to each purchaser, other than the state, a cer�tificate of purchase, which shall contain a description of the real estate sold and show that the sum was assessed by the assessor, to whom assessed, the date of assessment, for what year or years the taxes were due, the amount of taxes thereon, the amount of and the name of the holder of each tax lien certificate related thereto, distinguishing the amount due the state and county and for school purposes and to each holder of a tax lien certificate and the fees and costs, that it was advertised and how long, that it was offered for sale and at what time, who became the purchaser, at what price and the fact and date of the confirmation of such sale.





Ala. Code § 40-10-19 (2003).





Section 40-10-29 of the Code of Alabama provides for the issuance of a tax deed to the purchaser at a tax sale.  That provision reads as follows:





After the expiration of three years from the date of the sale of any real estate for taxes, the judge of probate then in office must execute and deliver to the purchaser, other than the state, or person to whom the certificate of purchase has been assigned, upon the return of the certificate and payment of a fee of $5 to the judge of probate, a deed to each lot or parcel of real estate sold to the purchaser and remaining unredeemed, including therein, if desired by the purchaser, any number of parcels, or lots purchased by him at such sale; and such deed shall convey to and vest in the grantee all the right, title, interest and estate of the person whose duty it was to pay the taxes on such real estate and the lien and claim of the state and county thereto, but it shall not convey the right, title or inter�est of any reversioner or remainderman therein.





Ala. Code § 40-10-29 (2003).





Section 40-10-70 of the Code of Alabama allows a holder of a certificate of purchase who does not eventually receive title to the property through a tax deed to treat the certificate as an assignment.  This provision reads as follows:





When the sale of any land sold for the payment of taxes is, for any cause, ineffectual to pass the title to the purchaser, whether individual or the state, except in the case in which such sales are in this article expressly declared to be invalid, such sale shall operate as an assignment to the purchaser of the rights and liens of the state and county in and to the lands sold, both as to the taxes paid at said sale and as to the taxes sub�sequently paid by the purchaser, and such liens may be foreclosed in the same manner as other liens as pro�vided in this title.





Ala. Code § 40-10-70 (2003).





Section 40-10-120 of the Code of Alabama provides by whom land sold for taxes and purchased by the state may be redeemed as follows:





Real estate which hereafter may be sold for taxes and purchased by the state may be redeemed at any time before the title passes out of the state or, if purchased by any other purchaser, may be redeemed at any time within three years from the date of the sale by the owner, his heirs, or personal representa�tives, or by any mortgagee or purchaser of such lands, or any part thereof, or by any person having an inter�est therein. . . .  If the mortgage or other instrument creating a lien under which a party seeks to redeem is duly recorded at the time of said tax sale, the said party shall, in addition to the time herein specified, have the right to redeem said real estate sold, or any portion thereof covered by his mortgage or lien, at any time within one year from the date of written notice from the purchaser of his purchase of said lands at tax sale served upon such party, and notice served upon either the original mortgagees or lienholders or their trans�feree of record, or their heirs, personal representatives, or assigns shall be sufficient notice.





Ala. Code § 40-10-120 (2003) (emphasis added).





Section 40-10-122 of the Code of Alabama provides by whom land sold for taxes may be redeemed when sold to someone other than the state.  This pro�vision reads as follows:





(a) In order to obtain the redemption of land from tax sales where the same has been sold to one other than the state, the party desiring to make such redemption shall deposit with the judge of probate of the county in which the land is situated the amount of money for which the lands were sold, with interest pay�able at the rate of 12 percent per annum from date of sale, and, on the portion of any excess bid that is less than or equal to 15 percent of the market value as established by the county board of equalization, together with the amount of all taxes which have been paid by the purchaser, which fact shall be ascertained by consulting the records in the office of the tax col�lector, or other tax collecting official, with interest on said payment at 12 percent per annum. If any taxes on said land have been assessed to the purchaser and have not been paid, and if said taxes are due which may be ascertained by consulting the tax collector or other tax collecting official of the county, the probate judge shall also require the party desiring to redeem said land to pay the tax collector or other tax collecting official the taxes due on said lands which have not been paid by the purchaser before he or she is entitled to redeem the same. In all redemptions of land from tax sales, the party securing the redemption shall pay all costs and fees as herein provided for due to officers and a fee of $.50 to the judge of probate for his or her services in the matter of redemption. . . .





Ala. Code § 40-10-122(a) (2003).





	With respect to Question 1, section 40-10-120 of the Code of Alabama provides that property sold for nonpayment of taxes may be redeemed by “the owner, his heirs, or personal representatives, or by any mortgagee or pur�chaser of such lands, or any part thereof, or any person having an interest therein.”  Ala. Code § 40-10-120 (2003) (emphasis added).  Assuming that the tax sale was valid, the original owner in this scenario no longer has an interest in the property as it was conveyed to a new owner.  When the original owner conveyed the property, he or she conveyed any rights, interest, or title to the property, including the right of redemption.  The original owner cannot come back and redeem the property from the new owner.  





A right to redeem is an opportunity and procedure provided by law to allow a former owner, his or her successors in interest, or anyone else having substan�tial interest in the property, to defeat a tax sale, although the tax sale has been valid in all respects, and to revest themselves with title as complete and unqualified as it was before the tax was assessed as delinquent, by repayment of the amount that the purchaser paid for the property with interest and costs.  72 Am. Jur. 2d State and Local Taxation § 898 (2004).  The new owner is a succes�sor in interest and, thus, possesses the right to redeem.





	With respect to Question 2, as described in this scenario, the property was conveyed after the tax sale, and the original owner, before the conveyance, had the right to redeem.  The new owner, as a successor in interest, stands in the place of the original owner for redemption purposes.  Ala. Code § 40-10-120 (2003).





	In the example provided under Question 3, the original owner, who was still in possession of the property, sold the property to a new owner after the first tax sale but before the second tax sale.  At the first tax-lien sale, the tax lien was purchased by someone other than the state, and the purchaser was given a certificate of purchase at the time of the sale.  A holder of a certificate of purchase must pay the taxes as they become due on the property for three years (the redemption period).  After three years, if the taxes are timely paid, the holder of the certificate surrenders the certificate and receives a tax deed.  See Ala. Code § 40-10-29 (2003).  





	In this case, the purchaser did not pay the taxes due for the second year because he was told by the taxing authority that the property had been sold under a new name.  The taxes were apparently timely paid for several years between the first and second tax-lien sale.  At some point, however, the taxes became delinquent again, and a second tax-lien sale was held.  The new owner then attempts to redeem the property sold at the second tax-lien sale, only to learn that the property has an outstanding tax-lien certificate more than three years old from a prior tax sale.  You ask what responsibility the probate judge has in this situation.





	The probate judge must collect from the new owner seeking to redeem the property after the second tax sale the amount as set forth in section 40-10-122 of the Code of Alabama.  The new owner, however, will not own the property free and clear because the holder of the certificate of purchase from the first tax sale has not been reimbursed for the taxes he or she paid, and the holder of the certificate has a tax lien on the property.  Under the facts given, the holder of the certificate of purchase did not receive title to the property.  Pursuant to section 40-10-70 of the Code, in the event title does not pass to the purchaser, the purchase certificate shall operate as an assignment to the purchaser of the rights and liens of the state and county in and to the property sold, both as to the taxes paid at said sale and as to any taxes subsequently paid by the purchaser, and such liens may be enforced in the same manner as other liens provided for in this title.  Ala. Code § 40-10-70 (2003).





	In this example, the purchaser has made no attempt to obtain possession of the property sold for taxes; however, the courts have consistently required that the owner reimburse a tax purchaser who has paid taxes on property for which the owner was liable and should have paid.  See, generally, Flowers v. Tillery, 272 Ala. 9, 127 So. 2d 595 (1961); Hester v. First Nat’l Bank, 237 Ala. 307, 186 So. 717 (1939).  Therefore, it is the opinion of this Office that the new owner would be required to file a complaint in circuit court to quiet title in the property.  Upon payment to the purchaser of the amount of taxes for which the property was liable at the time of the sale, plus interest from the date of sale and any cost associated with the sale paid by the purchaser, the court may enter a judgment giving the new owner a clear title.  





	I hope this sufficiently answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please do not hesitate to contact Gwendolyn B. Garner, Legal Division, Department of Revenue.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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June 20, 2005





Honorable Rogene Booker
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