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A board may make an appointment at any time before the end of the incumbent’s term if the members of the board who voted in favor of the appointment still constitute a majority when the appointee’s term begins.  If the appointee’s term begins after the members who voted in favor of the appointment no longer constitute a majority, the appointment is invalid, and the incumbent holds over until his successor is appointed.





Dear Mr. Ghee:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Cleburne County Commission.








QUESTIONS





	1.	What is the maximum time limit, if any, before the end of the term of a director of the Cleburne County Hospital Board (“Board”), that the Cleburne County Commission (“Commission”) may make an appointment to the Board?





	2.  If an appointment or reappointment is made months or up to a year or more before the term is set to expire, and recorded incorrectly by the Commission’s employee and in a manner that may be confusing as to when the term would actually begin, are these appoint�ments valid?





	3.  If the appointments are to be considered in�valid due to the facts in Question 2, can or should the Commission consider these positions as vacant and make new appointments to the expired terms?








FACTS AND ANALYSIS





	Section 22-21-76 of the Code of Alabama provides for the directors of county hospital boards.  Ala. Code § 22-21-76 (1997).   Directors are elected by the county commission to staggered six-year terms, with elections for one-third of the board being held every two years.  Id.  This Office understands that the Cleburne County Commission is composed of four commissioners who also serve staggered terms and the probate judge, who serves as chairman, voting only in the case of a tie.  Two directors of the Cleburne County Hospital Board were inadvertently reappointed by a unanimous vote on March 20, 2002, one year before their terms expired.  The terms of two commissioners expired in November 2002.  The terms of the directors reappointed to the Board began on April 4, 2003.





	The Supreme Court of Alabama considered a similar issue in Gilbert v. Wells, 473 So. 2d 1042 (Ala. 1985), upholding appointments inadvertently made by a municipality to a gas board before the incumbents’ terms expired.  The Court applied the rule for prospective appointments that, unless otherwise pro�hibited, 





[a]n appointment may be made anytime before the expi�ration of the appointing officer’s term, and an appointing officer or body may appoint another before the incumbent’s term expires, but generally they may not do so where the term of the appointee will not take effect until after the expiration of the term of the appointing officer or body.





Id. at 1045.  See also 63C Am. Jur. 2d Public Officers and Employees § 88 (2004).  The Court held that the appointments were valid, although a council member died between the time of the appointments and the time the appointees’ terms began, because the council member’s term did not expire until after the appointees’ terms began.  Id.





	No Alabama case has addressed the prospective-appointment rule where the members of the appointing body served staggered terms.  The American Law Reports have stated that the weight of authority takes a very strict approach:





[E]xcept for State ex. rel. Koch v. Lexcen (1957) 131 Mont 161, 308 P2d 974, supra, § 3[[a]], all cases within the scope of this annotation in which an appointing board was composed of members having staggered terms have held that prospective appointments for a term commencing simultaneously with or after the expiration of the term of even a single member were beyond the power of the board, or that such appoint�ments were invalid, the courts deeming the board as constituted after the expiration of a staggered term as being a new board, distinct from and a successor to the one as previously constituted.





75 A.L.R. 2d 1277.  





	As the Georgia Attorney General has observed, however, the cases in the annotation discussed above “are not as conclusive[] . . . as stated.”  1995 Ga. Op. Atty. Gen. 171, Ga. A.G. Opin. No. U95-18, 1995 WL 522924.  In fact, Koch is the only case to have directly addressed the issue and reflects the more reasoned view, as the Georgia Attorney General also concluded, that a board may make the appointment as long as a majority who made it is still in office when the appointee’s term begins.  308 P.2d at 976.  This approach fulfills the reason for the rule that “‘the appointing power cannot forestall the rights and prerogatives of its own successor.’”  Gilbert, 473 So. 2d at 1044.  An all-encompassing approach would result in barring a prospective appointment, even if there was no possibility that another could have been appointed.  Here, the appointments to the Cleburne County Hospital Board were unanimous by the four elected members of the Cleburne County Commission, precluding the need for the vote of the probate judge.  Therefore, the elected members were the only ones who voted on the appointments.  Because the terms of two commissioners expired before the appointees took office, a majority no longer existed, render�ing the appointments invalid.





	As a general rule, “in the absence of a constitution or statute providing otherwise, an officer is entitled to hold his office until his successor is appointed or elected and has qualified.” 67 C.J.S. § 71 (1978).  The law dis�favors a vacancy in public office and takes great precautions to avoid such an occurrence.  McRae v. State, 269 Ala. 241, 112 So. 2d 487 (1959).  





	This Office has concluded, in situations involving other types of boards, that “in the absence of an express or implied constitutional or statutory pro�vision to the contrary, an officer is entitled to hold his office until his successor is appointed or chosen.”  See Opinion to Raymond B. Cahoon, Mayor of Tuscumbia, dated June 26, 1990, A.G. No. 90-00306 (Tuscumbia Civil Service Board); Opinion to Al Shumaker, Attorney, Town of Centre, dated June 29, 1987, A.G. No. 87-00237 (member of a utilities board organized under section 11-50-230 of the Code of Alabama); and Opinion to Morris J. (Mo) Brooks Jr., Member, House of Representatives, dated April 8, 1987, A.G. No. 87-00146 (member of the Board of Trustees of Alabama A&M University).  Considering the prior opinions of this Office, the directors in question continue to hold over until their successors are appointed by the Commission.








CONCLUSION





	A board may make an appointment at any time before the end of the in�cumbent’s term if the members of the board who voted in favor of the appoint�ment still constitute a majority when the appointee’s term begins.  If the appointee’s term begins after the members who voted in favor of the appointment no longer constitute a majority, the appointment is invalid, and the incumbent holds over until his successor is appointed.





	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur�ther assistance, please contact Ward Beeson of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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