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A mortgagee that is also the holder of debt on property, who purchases the property at a foreclosure sale, is not obligated to pay the recordation privilege tax upon the recordation of the foreclosure deed solely because the holder of the debt is a different-named entity than the original mortgagee.  Whether a particular foreclosure deed involving Mortgage Electronic Registration Systems, Inc. (“MERS”) is subject to the deed recordation tax depends upon whether MERS held legal title in its own name or as nominee or agent for the lender or mortgagee and whether the foreclosure was conducted in the name of MERS or in the name of MERS as nominee or agent for the mortgagee.





Dear Judge Ragland:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION





	Is the holder of debt on a property, who pur�chases the property at a foreclosure sale, obligated to pay the recordation privilege tax upon the recordation of the foreclosure deed when the holder of the debt is a different-named entity than the original mortgagee?








FACTS AND ANALYSIS





	According to the information you provided this Office, it is your under�standing that there is no tax due when the original holder of a mortgage fore�closes and receives a foreclosure deed.  The holder has title and the mortgagor only has an equitable right of redemption.  The tax on the mortgage has already been collected.  There is a question, however, regarding the “recordation privi�lege tax” to be collected upon the recordation of a deed following a foreclosure sale when the mortgage has been assigned or transferred to Mortgage Electronic Registration Systems, Inc., which then services the mortgages for the original lender and/or for subsequent holders.  The question, then, is whether any further taxes are due when MERS, acting as nominee for the lender who is the holder of the mortgage, purchases the property at a foreclosure sale.





	Section 40-22-1 of the Code of Alabama states, in pertinent part, as fol�lows:





	No deed, bill of sale, or other instrument of like character which conveys any real or personal property within this state or which conveys any interest in any such property, except the transfer of mortgages on real or personal property within this state upon which the mortgage tax has been paid, . . . shall be received for record unless the following privilege or license tax shall have been paid upon such instrument before the same is offered for record. . . .





Ala. Code §  40-22-1 (2003) (emphasis added).





	This Office has previously stated that deed and mortgage taxes are not taxes on real property or tangible personal property, but are privilege taxes paid on or for the filing of these documents.  Opinion to Honorable Frank H. Riddick, Judge of Probate, Madison County, dated August 25, 1989, A.G. No. 89-00406; Ala. Code §§ 40-22-1 & 40-22-2 (2003 & Supp. 2004).  In the Riddick opinion, this Office stated as follows:





	In previous opinions of this office, it has been held that no deed tax is payable on foreclosure deed where mortgagee becomes the “purchaser” under power of sale contained in the mortgage.  The foreclosure deed does not convey property or an interest in prop�erty; it is merely a memorial of the foreclosure of the mortgage and the purchase at the sale by the mort�gagee.  Biennial Report of Attorney General, 1928-1930, page 686; Biennial Report of Attorney General, 1936-1938, page 400; Quarterly Report of Attorney General, Vol. 167, page 45.





	The rationale behind these opinions is that the mortgage itself conveys legal title to the owner of the mortgage.





	Foreclosure of the mortgage does nothing more than cut off the equity of redemption in the mortgagors.  See Jackson v. Tribble, 156 Ala. 480, 47 So. 310 (1908).  Therefore, the foreclosure deed is not neces�sary to perfect title.





Riddick at 2.





	The Riddick opinion is consistent with applicable court decisions holding that Alabama is a title state; thus, a mortgage passes legal title to the mort�gagee. Lloyd’s of London v. Fidelity Sec. Corp., 39 Ala. App. 596, 105 So. 2d 728 (1958). Section 35-10-26 of the Code of Alabama, however, divests the title conveyed by the mortgage upon the payment of the debt.  Id.; Ala. Code § 35-10-26 (1991).





	No deed recordation tax is due when the mortgage is transferred and the mortgage tax has been paid.  It is the opinion of this Office that the deed recor�dation tax is not due where the purchaser at foreclosure is the then-current mortgagee and the then-current noteholder because, at that time, legal title to the mortgaged property would be vested in the then-current mortgagee.  If a subsequent mortgagee and then-current noteholder purchases the property at a foreclosure sale conducted by the subsequent mortgagee, no deed recordation tax is due.  If a third party, however, is the purchaser at the foreclosure sale, the deed recordation tax would be due and payable upon recordation of that fore�closure deed. 





	This Office understands that MERS is a private organization that operates a national electronic registry to track the changes in servicing rights and bene�ficial ownership interests in mortgage loans.  Some original mortgages name MERS as the mortgagee solely as nominee for the named lender, using language substantially as follows: “Mortgage Electronic Registration Systems, Inc. (“MERS”), solely as nominee for Lender, as hereinafter defined, and Lender’s successors and assigns.”  MERS, MERS System (visited March 25, 2005) http://www.mersinc.org/MersProducts/forms.aspx?mpid=1.  It is also our under�standing that, on occasion, MERS may become the assignee of an existing mort�gage.





	Whether a particular foreclosure deed involving MERS is subject to the deed recordation tax depends upon the form of the mortgage and the manner of conducting the foreclosure sale.  For example, relevant factors would include whether MERS held legal title in its own name or as nominee or agent for the lender or mortgagee and whether the foreclosure was conducted in the name of MERS or in the name of MERS as nominee or agent for the mortgagee.  If MERS holds title as nominee and the foreclosure sale is in the name of MERS as nominee for the mortgagee, then no deed recording tax is due upon recordation of that foreclosure deed by MERS.








CONCLUSION





	A mortgagee that is also the holder of debt on property, who purchases the property at a foreclosure sale, is not obligated to pay the recordation privilege tax upon the recordation of the foreclosure deed solely because the holder of the debt is a different-named entity than the original mortgagee.  Whether a par�ticular foreclosure deed involving MERS is subject to the deed recordation tax depends upon whether MERS held legal title in its own name or as nominee or agent for the lender or mortgagee and whether the foreclosure was conducted in the name of MERS or in the name of MERS as nominee or agent for the mort�gagee.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact me.  





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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