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A person who is determined to be an “incapacitated person” does not automatically lose the right to vote.  Only persons who have been declared mentally incompetent to vote are disqualified from voting and must therefore be reported to the board of registrars in accordance with section 17-4-131 of the Code of Alabama.





Dear Judge Davis:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTIONS





	1.  Under section 17-4-131 of the Code of Ala�bama, is the term “mentally incompetent” synonymous to “mentally incapacitated” as that term is defined in the Alabama Uniform Guardianship and Protective Pro�ceedings Act?





	2.  Under section 17-4-131 of the Code of Ala�bama, is the judge of probate required to provide a list of all adults over the age of 18, who have been declared mentally incapacitated under the Alabama Uniform Guardianship and Protective Proceedings Act, to the board of registrars?








FACTS AND ANALYSIS





	Section 177 of article VIII of the Recompiled Constitution of Alabama, as amended, provides that no person who is mentally incompetent shall be quali�fied to vote until that disability has been removed.  Ala. Const. art. VIII, § 177 (amend. 579).  To facilitate that prohibition, section 17-4-131 of the Code of Alabama requires the probate judge, monthly, to provide the board of registrars with “a list of all residents of the county, 18 years of age or over, who have been declared mentally incompetent.”  Ala. Code § 17-4-131 (1995) (emphasis added).  The board of registrars utilizes this information to purge, from the reg�istration list, the names of those people who are registered to vote but who have been declared mentally incompetent.  Ala. Code § 17-4-132 (1995).  As your request notes, Alabama law does not define “mentally incompetent.”  You ask whether, for purposes of section 17-4-131, the phrase “mentally incompetent” is synonymous with the phrase “mentally incapacitated.”





	The fundamental rule of construction is to ascertain and give effect to the intent of the Legislature in enacting the statute.  Ex parte Ala. Dept. of Mental Health and Mental Retardation, 840 So. 2d 863, 867 (Ala. 2002); Gholston v. State, 620 So. 2d 719, 721 (Ala. 1993).  In construction of statutes, legislative intent may be gleaned from the language used, the reason and necessity for the act, and the purpose sought to be obtained.  Bama Budweiser v. Anheuser-Busch, 611 So. 2d 238, 248 (Ala. 1992); Tuscaloosa County Comm’n v. Deputy Sheriffs’ Ass’n of Tuscaloosa County, 589 So. 2d 687, 689 (Ala. 1991); Shelton v. Wright, 439 So. 2d 55, 57 (Ala. 1983).





	The Alabama Uniform Guardianship and Protective Proceedings Act defines “incapacitated person” as follows:





	Any person who is impaired by reason of mental illness, mental deficiency, physical illness or dis�ability, physical or mental infirmities accompanying advanced age, chronic use of drugs, chronic intoxica�tion, or other cause (except minority) to the extent of lacking sufficient understanding or capacity to make or communicate responsible decisions.





Ala. Code § 26-2A-20(8) (1992).  Although Alabama law does not define “mentally incompetent,” Black’s Law Dictionary defines “incompetence” as “the state or fact of being unqualified or unable to do something.”  Black’s Law Dictionary 768 (7th ed. 1999).





	In recognition of the variety among incapacitated persons, the Alabama Legislature, in 1987, revised Alabama’s guardianship statutes to allow for a “limited guardianship” concept.  1987 Ala. Acts No. 87-590, 975.  Section 26-2A-105 provides, in part, as follows:





	(a) The court shall exercise the authority con�ferred in this division so as to encourage the develop�ment of maximum self-reliance and independence of the incapacitated person and make appointive and other orders only to the extent necessitated by the incapaci�tated person's mental and adaptive limitations or other conditions warranting the procedure.





. . . .





	(c) The court . . . may limit the powers of a guardian otherwise conferred by this chapter and thereby create a limited guardianship. . . .





Ala. Code § 26-2A-105 (1992).  The comments to this section explain that the purpose of these provisions is “to remind an appointing court that a guardian�ship under this legislation should not confer more authority over the person of the ward than appears necessary to alleviate the problems caused by the ward’s incapacity.”  Ala. Code § 26-2A-105 comments (1992).  In addition, the com�ments to section 26-2A-1 state that “rather than permitting an all-or-none status, there should be an intermediate status available to the courts through which the protected person will have personal liberties and prerogatives restricted only to the extent necessary under the circumstances.”  Ala. Code § 26-2A-1 comments (1992).  Accordingly, the phrase “incapacitated person” applies to persons with a range of capacity levels and does not necessarily apply to those who are incompetent to vote.





	This Office has previously stated that persons who are mentally incapaci�tated vary in their capacities.  Opinion to Cletus N. Youmans, Judge of Probate, dated May 21, 1993, A.G. No. 93-00182.  Even if a person has a guardian or a conservator, this does not automatically deem the person incompetent to vote.  Id. at 5.





	It remains the opinion of this Office that a person who is determined to be an “incapacitated person” does not automatically lose the right to vote.  As this Office has stated, the “safest and fairest course for probate judges is to address, during the course of guardianship/conservatorship proceedings, the issue of whether the individual is competent to vote.”  Youmans at 7.  Only persons who have been declared mentally incompetent to vote are disqualified from voting and must therefore be reported to the board of registrars in accordance with section 17-4-131 of the Code.








CONCLUSION





	A person who is determined to be an “incapacitated person” does not automatically lose the right to vote.  Only persons who have been declared mentally incompetent to vote are disqualified from voting and must therefore be reported to the board of registrars in accordance with section 17-4-131 of the Code.





	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur�ther assistance, please contact Rushing Payne of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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