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Honorable Don Davis

Mobile County Probate Judge

109 Government Street

Post Office Box Seven

Mobile, Alabama  36601



Probate Courts – Title Certificates – Revenue Department – Manufactured Housing – Real Property



The probate judge is not required to file an Alabama Department of Revenue Form MVT 5-36 when a person seeks an exemption from the certificate-of-title requirement for a new manufactured home under section 32-8-31(10) of the Code of Alabama.  The judge must execute the form when a deed describing the home as affixed to the real property is also presented for recording, i.e., an original deed, in the case of a conveyance from the seller of the home to the purchaser, when the home and property are purchased at the same time, or an amended deed, when a home is placed on property already owned by the purchaser.



Dear Judge Davis:



	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.





QUESTIONS



	1.	Is a judge of probate required to exe�cute an Alabama Department of Revenue Form MVT 5-36, absent the receipt of legal evidence upon which to make a finding of fact as to whether a new manufactured home has become permanently affixed to real property?



	2.	Can the requirements of the Alabama Uniform Certificate of Title and Antitheft Act be met by the completed form being filed in a pro�bate court’s real property records?





FACTS AND ANALYSIS



	The Alabama Uniform Certificate of Title and Antitheft Act is codi�fied at section 32-8-1, et seq., of the Code of Alabama.  Section 32-8-30(b) provides that 1990 and later mobile homes must have a certificate of title.  Ala. Code § 32-8-30(b) (1999).  Section 32-8-30(c) provides the following procedure to cancel the certificate if the home becomes real property:



	(c) If a mobile home is affixed to a parcel of real property and the ownership of mobile home and real property is identical, the owner or owners may obtain from the Alabama Department of Revenue a cancellation of title to the mobile home by delivering to the department, the fol�lowing:

	(1) The certificate of title to the mobile home, or each separate certificate of title if the mobile home consists of more than one unit;



	(2) A certified copy of the deed or other instruments of conveyance to the realty to which the mobile home has become affixed;



	(3) An affidavit executed by all who have an ownership interest in the mobile home and the realty to which the mobile home has become affixed to the effect that the mobile home is affixed to the realty described in the deed;



	(4) Lien release from lienholder as recorded on the face of the certificate of title.



Ala. Code § 32-8-30(c) (1999).



	A change warranting cancellation must be permanent.  As the United States Bankruptcy Court for the Middle District of Alabama has observed:



Under Alabama law, a mobile home which is not permanently affixed to the land is personal prop�erty.  First Alabama Bank v. Renfro, 452 So.2d 464, 467 (Ala. 1984). . . .  If steps are taken to permanently affix the mobile home to the land, such as removing the wheels and axles, enclosing it with concrete blocks and building on a porch, the mobile home may become real property.  In re Carroll, 67 B.R. 1020, 1022 (Bankr. N.D. Ala. 1986); In re Morphis, 30 B.R. 589, 591 (Bankr. N.D. Ala. 1983).



In re Johnson, 269 B.R. 246, 248-49 (Bankr. M.D. Ala. 2001).



	Section 32-8-31 provides for exemptions to the title requirement.  The 2003 amendment to this section added the following new exemption as subsection (10):  “A new manufactured home placed on the owner’s land when classified real property through the surrender of the manufac�turer’s certificate of origin and a real property deed is issued.”  Ala. Code § 32-8-31(10) (Supp. 2004).  A “new manufactured home” is defined as a “manufactured home that has never been the subject of a first sale for use . . .”  Ala. Code § 32-8-2(11) (Supp. 2004).



	Section 32-8-31(10) does not specifically provide for the process for a new manufactured home to be classified as real property.  In lieu of a procedure, a process similar to that provided for the cancellation of the title of a mobile home in section 32-8-30(c) should be followed.  To that end, therefore, the Alabama Department of Revenue (“Revenue”) has promulgated Form MVT 5-36.  As you correctly state, the act authorizes Revenue to “provide suitable forms of application” [Ala. Code § 32-8-3(a) (Supp. 2004)] and to “[a]dopt and enforce reasonable rules and regu�lations to carry out the provisions of this chapter” [Ala. Code § 32-8-3(b)(2) (Supp. 2004)].



	The form accompanies your request.  It is entitled “Application to Cancel a Certificate of Origin For a New Manufactured Home Classified as Real Property.”  After providing for the identification information for the home, the form provides for owner and address information, along with the following certification:  “I (We) hereby certify that the above referenced new manufactured home has been affixed and classified as real property and that the attached manufacturer’s certificate of origin is being surrendered pursuant to Section 32-8-31([10]), Code of Alabama 1975, for cancellation.”  Alabama Department of Revenue Form MVT 5-36 (9/04).  After providing for the owner’s signature, the form concludes with the following attestation of the probate judge:  “I hereby attest that the above referenced new manufactured home has been recorded as being perma�nently affixed and recorded as real property in the county of         .”  Id.



	The form is not required to be filed in the probate court.  The first part of section 32-8-31(10), requiring “the surrender of the manufac�turer’s certificate of origin,” is accomplished when the executed form and certificate are submitted to Revenue.  Although the old language of sec�tion 32-8-30(c)(2) only requires the submission to Revenue of a certified copy of the deed to the realty to which the manufactured home has become affixed, the second part of section 32-8-31(10) requires that “a real property deed is issued,” indicating the Legislature’s intent that a new deed reflecting the change in the character of the property is neces�sary.  Accordingly, the probate judge must execute the form when a deed describing the manufactured home as affixed to the real property is also presented for recording, i.e., an original deed, in the case of a conveyance from the seller of the home to the purchaser, when the home and property are purchased at the same time, or an amended deed, when a home is placed on property already owned by the purchaser.



	In executing the form, the probate judge is merely attesting that the applicant has represented, not making a finding of fact, that the manufac�tured home is permanently affixed.  Generally, the probate judge is required to accept for recording any “deeds . . . or other documents pur�porting to convey any right, title, easement, or interest in any real estate or personal property.”  Ala. Code § 35-4-51 (1991) (emphasis added).  This Office has stated that “judges of probate should receive any convey�ance for record unless such conveyance is on its face defective, such as containing no granting clause, or no description whatsoever,” and “should not be held responsible for deciding whether any document handed to them for recordation is in actuality a valid conveyance.”  Opinion to Hon�orable L. W. Noonan, Judge of Probate, Mobile County, dated November 5, 1984, A.G. No. 85-00062 at 3 (emphasis in original).  Consequently, the probate judge is not required to verify whether a new manufactured home is actually affixed to real property.





CONCLUSION



	The probate judge is not required to file an Alabama Department of Revenue Form MVT 5-36 when a person seeks an exemption from the certificate-of-title requirement for a new manufactured home under sec�tion 32-8-31(10) of the Code of Alabama.  The judge must execute the form when a deed describing the home as affixed to the real property is also presented for recording, i.e., an original deed, in the case of a con�veyance from the seller of the home to the purchaser, when the home and property are purchased at the same time, or an amended deed, when a home is placed on property already owned by the purchaser.



	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Ward Beeson of my staff.



Sincerely,



TROY KING

Attorney General

By:







BRENDA F. SMITH

Chief, Opinions Division
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