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Honorable John C. McKelvey, Attorney


Water and Sewer Board of the Town of Leighton


Post Office Box 379


Tuscumbia, Alabama  35674





Water Boards – License Tax – Municipalities - Colbert County





The Water and Sewer Board of the Town of Leighton is not exempt from a business license fee imposed by the Town of Leighton on water works companies operating in the town.





Dear Mr. McKelvey:





This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Water and Sewer Board of the Town of Leighton.








QUESTION





	Does the three percent tax imposed by the Town of Leighton apply to the Water and Sewer Board of the Town of Leighton?








FACTS AND ANALYSIS





	A municipality has the authority to impose a business license fee on any exhibition, trade, business, vocation, occupation, or profession not prohibited by the Constitution or state law that may be carried on in the city or town.  Ala. Code § 11-51-90, et seq. (1994).  The Town of Leighton has adopted a business license ordinance, and section 14(a) of the ordinance states as follows:





Section 14. Utilities 





		(a) Each person engaged in the business of sup�plying electrical power, water and gas shall pay an amount equal to three (3) percent of the gross receipts of the business transacted by such person in the town or its police jurisdiction of the preceding year.  This sub�section applies to private corporations.





Leighton, Ala., Ordinance 1993-E, § 14(a) (adopted Oct. 18, 1993).





	The Water and Sewer Board of the Town of Leighton is separately incor�porated under section 11-50-310, et seq., of the Code of Alabama.  Ala. Code §§ 11-50-310 to 11-50-324 (1992 & Supp. 2004).  Section 11-50-322 exempts separately incorporated utility boards organized under these provisions from sales and use taxes but not license or excise taxes.  Ala. Code § 11-50-322 (Supp. 2004).  





	This Office concluded in two previous opinions that separately incorpo�rated water boards or utility boards are not exempt from a city-imposed business license fee on water works and utility companies.  Opinions to Honorable Barry D. Vaughn, Attorney, Town of Oak Grove, dated April 4, 2002, A.G. No. 2002-200 and to Honorable William R. Justice, Attorney, City of Alabaster, dated May 10, 1996, A.G. No. 96-00209.





	In the Justice opinion, this Office stated as follows:





A license tax is an excise tax.  Town of Mulga v. Town of Maytown, 502 So.2d 731 (Ala. 1987).  An excise tax is a tax imposed on the per�formance of an act, the engag�ing in an occupa�tion, or the enjoyment of a privilege.  Black's Law Dictionary, 5th Edition.  A reading of § 11-50-322 does not reveal an exemption for an excise or license tax.





In Town of Mulga v. Town of Maytown, supra, it was concluded that a municipal corpo�ration engaged in the business of selling and distributing gas to custom�ers residing in another municipality was not exempt under § 11�50-322, and other statutory and constitu�tional provisions from an excise (license) tax imposed by the other municipality on businesses engaged in the manu�fac�ture or distribution of gas in its municipal lim�its.  Although this decision was rendered before the 1994 amend�ment of § 11-50-322, the Attorney General is of the opinion that it is still applicable here.





Section 91 of the Constitution of Alabama 1901 exempts from taxation the real and personal property of the state, counties, and municipali�ties.  However, this provision does not apply to property of a separately incorporated board, and to the imposition of an excise or privilege license tax.  Town of Hackleburg v. Northwest Alabama Gas District, 277 Ala. 355, 170 So. 2d 792 (1964).





A.G. No. 96-00209 at 3.





	A municipal ordinance that imposes a license tax on a city’s utilities board that does business in a municipality is consistent with state law.  Accordingly, the Water and Sewer Board of the Town of Leighton is subject to the business license fee imposed by the Town of Leighton.








CONCLUSION





	The Water and Sewer Board of the Town of Leighton is not exempt from a business license fee imposed by the Town of Leighton on water works com�panies operating in the town.





I hope this opinion sufficiently answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.





						Sincerely,





TROY KING 


Attorney General


By:











Brenda F. Smith


Chief, Opinions Division
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October 12, 2004





Honorable John C. McKelvey
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