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The Legislature has granted broad authority to the county boards of education.  The county board of education is, by and large, the governing body of the county school system, and the superintendent is the executive officer.  There is no statutory authority that requires the recommendation of the superintendent for the board to take action in naming or renaming a school within the jurisdiction of that system.





Dear Senator Ross:





This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION





Is the recommendation from the county superintendent of education required, under sec�tion 16-9-14 or any other section of the Code of Alabama, for the naming of a school in the county by the county board of education?








FACTS AND ANALYSIS





	An attachment to the opinion request, in a letter dated July 13, 2004, from Tommie R. Miller, Chairman, Montgomery County Board of Educa�tion, indicates that an issue has arisen as to whether the Montgomery County Board of Education must have a recommendation from the super�intendent to change the name of a school under its jurisdiction.  Further, he indicates that the question of whether the school name can be changed has become the subject of controversy and that the board is desirous of inquir�ing about existing Alabama law.





	As you noted in your request for an opinion, the statute that must be considered in determining the answer to your question is section 16-9-14 of the Code of Alabama, which states that “[t]he county superintendent of education, subject to the provisions of this title, shall recommend for approval and adoption by the county board of education the kind, grade and location of schools to be established and maintained and the compulsory school attendance districts to be established.”  Ala. Code § 16-9-14 (2001).





	The Legislature has provided broad authority to the county boards of education.  Clark v. Jefferson County Bd. of Educ., 410 So. 2d 23 (Ala. 1982).  The legal title to all county school property is vested in the county boards of education.  Ala. Code §§ 16-8-12 & 16-8-40 (2001).  Section 16-8-8 of the Code of Alabama states that “[t]he general administration and supervision of the public schools of the educational interests of each county, with the exception of cities having a city board of education, shall be vested in the county board of education.”  Ala. Code § 16-8-8 (Ala. 2001).  The county board of education is, by and large, the governing body of the county system, and the superintendent is the executive officer.  Sec�tion 16-8-9 of the Code of Alabama states as follows:





	The county board of education shall exer�cise through its executive officer, the county superintendent of education and his professional assistants, control and supervision of the public school system of the county. The board shall con�sult and advise through its executive officer and his professional assistants with school trustees, principals, teachers and interested citizens and shall seek in every way to promote the interest of the schools under its jurisdiction.





Ala. Code § 16-8-9 (2001).  In Panther Oil & Grease Mfg. Co. v. Blount County Bd. of Educ., 134 So. 2d 220 (Ala. Civ. App. 1961), the court addressed the relationship between the county board of education and the superintendent as one of principal and agent.





	Section 16-1-30 of the Code mandates that any educational policy established by the county board of education shall be promulgated or adopted only with the written recommendation of the county superintendent of education.  Ala. Code § 16-1-30 (2001).  A change in policy would clearly require the written recommendation of the superintendent.  Absent statutory authorization, the board may not adopt a policy.





	A change in the name of a school under the board’s jurisdiction would not be a change of an “educational policy.”  As noted in Mr. Miller’s letter, the recommendation of the superintendent of the board of education for a change in the name of a school is not among the duties and powers specifically listed in title 16 of the Code of Alabama.  It is the opinion of this Office that the county board of education is not statutorily prohibited from changing the name of a school within its jurisdiction and that the rec�ommendation of the county superintendent is not required.  








CONCLUSION





The Legislature has granted broad authority to the county boards of education.  The county board of education is, by and large, the governing body of the county school system, and the superintendent is the executive officer.  There is no statutory authority that requires the recommendation of the superintendent for the board to take action in naming or renaming a school within the jurisdiction of that system.





I trust this sufficiently answers your question.  If this Office can be of further assistance, please do not hesitate to contact Larry E. Craven, Legal Division, Department of Education.





					Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











BRENDA F. SMITH


Chief, Opinions Division
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