�



Honorable Milton C. Davis


Attorney, Utilities Board of Tuskegee


Post Office Box 830509


Tuskegee, Alabama 36083-0509





Poll Lists – Elections – Utility Boards – Macon County





The qualifications of electors for the election of two members to the Utilities Board of the City of Tuskegee must be the same as those for the election of Tuskegee City Council members.  





In the absence of specific statutory authority, the Utilities Board of the City of Tuskegee may not establish election guidelines and elector qualifications in contradiction to the general laws governing such elections.





Specific legislation is needed to establish a voter list based on qualifications unique to the election of the two members of the Utilities Board.





Dear Mr. Davis:





This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Utilities Board of the City of Tuskegee.








QUESTION





In accordance with the provisions of Act 95-385, which provides for two elected members to the Utilities Board of the City of Tuskegee, who is eligible to cast ballots in said election?








FACTS AND ANALYSIS





The Utilities Board of the City of Tuskegee (“Utilities Board”) was cre�ated under sections 11-50-310 through 11-50-324 of the Code of Alabama.  Ala. Code § 11-50-310 to 11-50-324 (1992, Supp. 2002). Section 11-50-313(a) pro�vides that the board of directors of the electrical utility is to be elected by the governing body of the municipality, but Amendment 591 of the Constitution of Alabama, which was proposed by Act 95-385, provides for the additional elec�tion of two members of the Utilities Board by the people.  Amendment 591 states as follows:





Two persons shall be elected to the electrical utility owned by the City of Tuskegee at the same time that the mayor and city council elections are held and the elected candidates for members of the electrical utility shall qualify for office in the same manner.  The election shall be conducted in the same manner as that for the election for city council.  In the interim of the time between the adoption of this amendment and the mayor-city council election, the State Senator and Ala�bama House Representative representing the City of Tuskegee shall each appoint a member on the electrical utility board owned by the City of Tuskegee to serve, only during the interim period until the election.  The members of the board of directors of the electrical utility who are not members of the city council shall each receive fifty dollars ($50) per meeting, not to exceed one hundred dollars ($100) per month.





Ala. Const. amend. 591.  





Your request provides that on August 24, 2004, an election will be held to elect two members to the Utilities Board of the City of Tuskegee under the pro�visions of Act 95-385 [Ala. Const. amend. 591].  There have been only two such elections held so far.  The first election was held in 1996, at which time those eligible to vote in the election were designated as primary customers of the Utilities Board who resided within the corporate city limits of the City of Tuskegee.  Status as a primary customer was conferred by virtue of having the bill for utility services registered in his or her name. The second election, which occurred in 2000, permitted primary customers living in the service area of the Utilities Board, including those residing beyond the corporate city limits, to vote for the two members.  Again, status as a primary customer was conferred by virtue of having the bill for utility services registered in his or her name.  The current issue is whether the 2004 election should include all registered vot�ers residing within the household being provided with utility services, regard�less of whether his or her name is listed on the bill as the primary customer.





Amendment 591 states that “[t]he election shall be conducted in the same manner as that for the election for city council.”  Ala. Const. amend. 591 (emphasis added).  Municipal elections are conducted under the provisions of section 11-46-1, et seq., of the Code of Alabama.  The qualification require�ments for electors in city council elections are set by the general election pr�ovisions contained in Article VIII of the Constitution of Alabama, as amended by Amendment 579, and section 11-46-22 of the Code of Alabama.  Amendment 579 states as follows:





Every citizen of the United States who has attained the age of eighteen years and has resided in this state and in a county thereof for the time provided by law, if registered as provided by law, shall have the right to vote in the county of his or her residence.  The Legislature may prescribe reasonable and nondiscrimi�natory requirements as prerequisites to registration for voting.





Ala. Const. amend. 579.  Section 11-46-22 of the Code of Alabama states, in pertinent part, as follows:





[A]ll registered and qualified electors of the state, who reside within the corporate limits of _____, Alabama, and have resided therein for 30 days or more immedi�ately preceding the date of the election, and who are qualified to vote in the county precinct which embraces and covers that part of the corporate limits of the city (or town) in which the elector resides, will be author�ized to participate in the election.





Ala. Code § 11-46-22 (Supp. 2003).  In the absence of specific legislative authority, the Utilities Board of the City of Tuskegee does not have the author�ity to estab�lish additional restrictions on voter eligibility. As stated in Amend�ment 591, the election for the two members of the Utilities Board must be conducted in the same manner as that for the city council, which is governed by Amendment 579 and section 11-46-22 of the Code.  The Utilities Board may not arbitrarily establish a set of voter qualification guidelines in contradiction to the constitu�tional amendments governing the election of the two members of the Utilities Board.  To establish a voter list based on qualifications unique to the election of the two members, specific legislation is needed.





	Your request does not state whether Amendment 591 was submitted for preclearance under section 5 of the Voting Rights Act of 1965 before it was implemented.  If not, the Utilities Board should seek preclearance as soon as possible.  In addition, any change in the process of conducting the election should be submitted.








CONCLUSION





The qualifications of electors for the election of two members to the Utilities Board of the City of Tuskegee must be the same as those for the elec�tion of Tuskegee City Council members.  In the absence of specific statutory authority, the Utilities Board of the City of Tuskegee may not establish election guidelines and elector qualifications in contradiction to the general laws gov�erning such elections.  Specific legislation is needed to establish a voter list based on qualifications unique to the election of the two members of the Utili�ties Board.





I hope this opinion sufficiently answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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