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Section 17-1-7(d) of the Code of Alabama is not applicable to the Mayor of the City of Graysville in his positions as Superin�tendent of the Water and Sewer Board and Superintendent of the Municipal Gas System.





Dear Mr. Porterfield:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Graysville City Council.








QUESTION





	Does section 17-1-7(d) of the Code of Alabama, or any other law, require the Mayor of the City of Graysville to take a leave of absence or use accrued overtime or vacation time from his positions as Super�intendent of the Graysville Water and Sewer Board and Superintendent of the Graysville Municipal Gas System during the time that he is seeking reelection?








FACTS AND ANALYSIS





	Your request states that the water board is a public corporation and the city council requires the mayor to act as superintendent of the gas system, which is owned by the city.





	Section 17-1-7 of the Code of Alabama sets forth the right of city, county, and state employees to participate in political activities.  Section 17-1-7(d) states as follows:


	


	(d) . . .  [A]ny employee of a county or a city, whether in the classified or unclassified service, who qualifies to seek a political office with the govern�mental entity with which he or she is employed, shall be required to take an unpaid leave of absence from his or her employment, or use accrued overtime leave, or use accrued vacation time with the county or city from the date he or she qualifies to run for office until the date on which the election results are certified or the employee is no longer a candidate or there are no other candidates on the ballot.  For purposes of this subsec�tion, the term “employing authority” means the county commission for county employees or the city council for city employees.  Any employee who violates this subsection shall forfeit his or her employment position.  In no event shall this subsection apply to elected officials.





ALA. CODE § 17-1-7(d) (1995) (emphasis added).





	Section 11-43-80(c) of the Code of Alabama provides in pertinent part:





	(c) In municipalities which own and operate light and power systems, municipal water systems, mu�nici�pal sewage systems and municipal gas systems, one or any of them, may, by resolution of the governing body duly entered in its minutes, require the mayor to act as superintendent of such system or systems and to give so much of his time thereof as the governing body may direct.  In any municipality in which a municipal board or municipal public corporation owns and oper�ates a municipal light and power system, municipal water system, municipal sewage system and municipal gas system, one or any of them, such board or municipal public corporation may, by resolution duly entered in its minutes, employ the mayor as superintendent of such system or systems and to give so much of his time thereto as such board or corporation may direct.





ALA. CODE § 11-43-80(c) (Supp. 2003) (emphasis added).





	A public corporation, such as the water board, is an entity separate from the county, city, or state and is not a political subdivision of the county, city, or state.  Ala. Hosp. Ass’n v. Dillard, 388 So. 2d 903 (1980); Smith v. Indus. Dev. Bd., 455 So. 2d 839 (Ala. 1984).  Thus, an employee of the board is not a county, city, or state employee, and not subject to section 17-1-7(d).  We note that the Supreme Court of Alabama recently held that “employees [of the water board] are public officers and servants of the City of Talladega . . . .”  Water Works and Sewer Bd. of the City of Talladega v. Consolidated Publishing, Inc., No. 1020228, 2004 WL 68538, at *3 (Ala. Jan. 16, 2004).  The Court limited its holding, however, continuing, “for purposes of the Open Records Act.”  Id.  Careful to point out that the holding was not a general proposition, it cited City of Montgomery v. Water Works Sewer Bd. of Montgomery, 660 So. 2d 588, 594 (Ala. 1995) for the proposition that “[a] member of the Water and Sewer Board could be considered an officer of the City.”  2004 WL 68538, at *3 (emphasis added).  A governmental entity can be considered part of another governmental entity for one reason but not for another.  E.g., Bd. of School Comm’rs of Mobile County v. Architects Group, Inc., 752 So. 2d 489 (Ala. 1999) (although a county board of education is not exempt from statutes of limitation like state agencies, it is an agency of the state for immunity purposes).  The Supreme Court has never made such a similar distinction with regard to section 17-1-7(d).





	Regarding the gas system, this Office addressed the mayor’s role as super�intendent of a utilities system in Opinion to Honorable B. T. Gardner, Jr., Attorney, City of Tuscumbia, dated April 10, 2001, A.G. No. 2001-146.  That opinion concluded that, rather than being independently hired by the Municipal Utilities Board of Tuscumbia, the mayor could only serve it pursuant to the pro�visions of section 11-43-80(c).  Id.  This Office characterized such service “as part of the duties of mayor.”  Id. at 3.  The designation of superintendent is essentially a distinction without a difference.  The mayor obtains no more con�trol over the municipal utilities system than he had before.  This Office explained in a previous opinion as follows:





Section 11-43-80 is simply a vehicle by which a city council may, if it so desires, require the mayor to act as superintendent of the utilities, a position requiring direct supervision similar to that usually required of a department head.  Even without being designated to the position of superintendent of utilities, it is apparent that under the Code of Alabama 1975, the mayor none�theless has the exclusive authority to direct, supervise and control the administration of the utility department in all matters including, but not limited to personnel matters.





Opinion to Bette Anderson, President, Athens City Council, dated August 6, 1982, A.G. No. 82-00493 at 5.  Because the mayor serves as superintendent of the gas system by virtue of his position as mayor, an elected office, section 17-1-7(d) is not applicable to him.





	This Office is not aware of any other provisions of state law requiring the mayor to take a leave of absence or use accrued overtime or vacation time while he seeks reelection.  Of course, he would not be prohibited from doing so voluntarily.








CONCLUSION





	Section 17-1-7(d) of the Code of Alabama is not applicable to the mayor in his positions as superintendent of the water board and superintendent of the gas system.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Ward Beeson of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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