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The coroner does not have to be notified of the death of a patient in hospice care.


	


The attending physician, rather than the coroner, should complete the medical certification of the death of a hospice patient.





The coroner does not have jurisdiction where a person dies attended by a physician, unless there is reason to believe the person died from unnatural or unlawful causes.





Dear Mr. Byrd:





This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION





Does the coroner have to be notified of the death of a hospice patient, and if so, what are the respon�sibilities of the coroner in the case of a hospice death?








FACTS AND LEGAL ANALYSIS





Hospice is a licensed health care service provided to patients who have been diagnosed as being terminally ill with a limited life expectancy. Ala. Admin. Code r. 420-5-17.01(i) (eff. Feb. 19, 2003). Hospices provide palliative care to patients, usually in the patient’s private home.  Patients are admitted to hospice by order of a physician, and hospice patients remain under the care of a physician until the patient’s death. You have requested an opinion as to whether the coroner has to be notified of each hospice death, and if so, what the coroner’s responsibilities are in the case of a hospice death.





Sections 22-21-20 and 22-21-25 of the Code of Alabama specify that “hos�pices” are health care institutions subject to licensing and regulation by the State Board of Health.  Ala. Code §§ 22-21-20, 22-21-25 (Supp. 2003).  Under the rules of the State Board of Health, an “in home hospice” is a “facility that provides hospice care services in a patient’s home.” Ala. Admin. Code r. 420-5-17.01(1)(k) (eff. Feb. 19, 2003). Patients can be admitted to a hospice program only upon the order of a physician, and physician care services must be made available to the patient throughout the patient’s enrollment in the hospice program. Ala. Admin. Code rr. 420-5-17.03 and -17.14 (eff. Feb. 19, 2003).





This Office has previously addressed the issue of a coroner’s duty in the event of a hospice death.  See Opinion of the Attorney General to the Honorable Greg Randolph, Coroner, Lawrence County, dated March 27, 2002, A.G. No. 2002-187. That opinion states, in pertinent part, as follows:





	A hospice patient is considered a person under the care of an attending physician at an institution as defined in section 22-9A-1(6) of the Code of Alabama.





* * *





	The coroner does not have jurisdiction in a case where a person dies attended by a physician unless there are suspicious circumstances or reason to believe that the person died from unnatural causes and/or unlawful causes [Ala. Code § 22-19-80(a) (1997)].





* * *





	Section 22-9-A-14(f) [of the Code of Alabama] states that the person in charge of the institution or his designated representative shall initiate preparation of the death certificate within 24 hours of death.





* * *





	It is the Opinion of this Office that the attending physician, rather than the coroner, should complete the medical certification of the death of a hospice patient.





A.G. No. 2002-187 at 2-4. 





It remains the opinion of this Office that a hospice patient is a person under the care of a physician at an institution, and therefore, the coroner does not have jurisdiction in the death of a hospice patient unless there is reason to believe the death was from unnatural or unlawful causes. The attending physician, rather than the coroner, should complete the medical certification of the death of a hospice patient.








CONCLUSION





The coroner does not have to be notified of the death of a hospice patient in the patient’s private home, unless there is reason to believe that the death is the result of unnatural or unlawful causes. Absent such suspicious circumstances, the attending physician, rather than the coroner, has the responsibility for rendering certification of the hospice patient’s death.





I hope this opinion answers your question. If this Office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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