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Competitive Bid Law – Homeland Security Act of 2003 – State Departments and Agencies – Municipalities





Under Alabama’s Competitive Bid Law, state agencies, local jurisdictions, and municipalities may not purchase items directly under a contract issued by the Defense Logistics Agency without engaging in a new bid process.





Dear Mr. Walker:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Department of Homeland Security.








QUESTION





	Under Alabama’s Competitive Bid Law, may state agencies, local jurisdictions, and mu�nicipalities take advantage of the economies of scale and the prices that have been negotiated by the federal government under a contract issued by the Defense Logistics Agency and purchase items from this contract without engaging in a new bid process?








FACTS AND ANALYSIS





	According to the information you sent to this office, the Defense Logistics Agency (“DLA”) offered for bid a prime vendor contract for the Office of Domestic Preparedness to use in its procurement of Homeland Security and first-responder equipment. Fisher Scientific won the bid, and the contract that resulted from this bid process contains significant dis�counts with numerous vendors from which the federal agencies may pur�chase this equipment.  No other such contract exists for homeland security and first responders.  The Department of Justice recently amended the contract to allow states and local jurisdictions to procure equipment using the contract.  There are 34 Alabama companies whose products are avail�able for purchase from the contract, and these companies have received $17 million in sales to date.  Other Alabama companies can and may be expected to be added to the contract.  Nine states have taken advantage of this amendment and are currently purchasing from this contract.  Five other states are currently preparing to do so.  





	The Alabama Department of Homeland Security (“Department”) has approximately $37 million in federal grant money for the 2004 fiscal year that must be spent in a limited time frame.  Due to the nature of the fed�eral grant system, state agencies and local jurisdictions must spend their own money, and then wait for months in most cases for reimbursement from the federal government.  This is particularly burdensome in times of scarce state funds. 





	You perceive three major advantages to the Department being al�lowed to purchase from this contract.  First, doing so will allow state agencies and local jurisdictions to purchase equipment without having to use their own funds and then wait months for reimbursement from the fed�eral government.  Second, the equipment sold under the federal contract is discounted to a level that would not normally be available to jurisdictions that purchase in small quantities.  Finally, Fisher Scientific will set up the entire web-based system with appropriate accounting controls, and there is no cost to the State or local jurisdictions.  The merits of being able to take advantage of this federal contract are certainly apparent; however, this Office can find no current exception that would allow agencies, local jurisdictions, and municipalities to purchase items from this contract without engaging in a new bid process.





	There is only one section in the Alabama Homeland Security Act of 2003 that seems to deal with the acquisition of items.  Section 31-9A-10 of the Code of Alabama states as follows:





	Whenever the federal government or any agency or officer of the federal government, any other state, or any person, firm, or corporation offers to the state or, through the state, to any political subdivision of the state, services, equipment, supplies, materials, or funds by way of gift, grant, or loan for purposes of homeland security, the state, acting through the director, or such political subdivision, acting through its governing body, may accept the offer, and, upon the acceptance, the director or governing body of the political subdivision may authorize any offi�cer of the state or of the political subdivision, as the case may be, to receive the services, equip�ment, supplies, materials, or funds on behalf of the state or political subdivision. This provision does not include grants listed in 42 U.S.C. § 5121 through 42 U.S.C. § 5206, the Robert T. Stafford Disaster Relief Act.





Ala. Code § 31-9A-10 (Supp. 2003) (emphasis added).  Because this would not be a situation involving a gift, loan, or grant by the federal government, this section would not apply, and this Office must turn to the Alabama Competitive Bid Law to look for an exception.





	Alabama’s Competitive Bid Law demonstrates a willingness on the part of the Legislature to work with the federal government in the pur�chasing of goods and services.  For instance, section 41-16-22 states as follows:





	The state may without advertisement or re�ceiving competitive bids purchase materials, equipment, supplies or other personal property from the United States government or any agency, division or instrumentality thereof when such purchase is deemed by the state Purchasing Agent to be in the best interest of the State of Alabama.  





Ala. Code § 41-16-22 (2000) (emphasis added).  The situation you de�scribe, however, would not be a purchase from the United States govern�ment, but rather from a prime vendor under a DLA contract.





	The Legislature apparently noted the difference between purchasing from the U.S. government and purchasing from a vendor under contract with the U.S. government and, in December 2001, added section 41-16-74, which states as follows: 





	All goods and services purchased under the provisions of this article [Article 3A, Competi�tive Bidding on Contracts for Goods and Ser�vices] must be competitively bid or procured as provided for in this article. However, goods and services may be purchased from vendors that have been awarded a current and valid GSA contract. Prices paid for such goods and services may not exceed the lowest competitively bid price for these goods or services. In contracting for the purchase of utilities, the Director of Fi�nance may not purchase services if the price ex�ceeds the price in an existing state contract. The Director of Finance may require any additional terms and conditions determined to be necessary.





Ala. Code § 41-16-74 (Supp. 2003) (emphasis added).  Although the contract described by you in this situation seems to be exactly the same type described in section 41-16-74, it was issued by the DLA and not the General Services Administration (“GSA”).  In creating this exception, the Legislature limited it to only contracts issued by the GSA of the U.S. government.  To extend this to any other governmental procurement agency such as the DLA would be an improper exercise of legislative power by this office.  It is only within the authority of the Legislature to extend this exception to apply to other U.S. governmental agencies.





	This Office has, for many years, recognized that it is obvious from an efficiency and cost savings viewpoint that resorting to contracts such as these would be preferable in many cases to the solicitation of competi�tive bids, but has consistently opined that it the Legislature’s role to carve an exception out of the Competitive Bid Law and not the role of this Office.  In the Opinion of the Attorney General to the Honorable A.W. Kuhn, Executive Director of The Housing Authority of the City of Besse�mer, dated December 6, 1979, A.G. No. 80-00115, this Office opined that, although the Bessemer Housing Authority could not purchase supplies di�rectly from a contract issued by the United States Department of Housing and Urban Development, it could use the contract price as a bid under the Alabama Competitive Bid Law.  Similarly, in the Opinion of the Attorney General to the Honorable Sid McDonald, Director of Finance, dated March 27, 1980, A.G. No. 80-00294, the then-Finance Director asked if the State could use a federal contract price as a bid under the Alabama Competitive Bid Law as it was unclear to him whether the Competitive Bid Law allowed him to purchase directly under the federal contract.  This Office opined that the State could use the contract price as a bid un�der the Alabama Competitive Bid Law.





	These two earlier opinions, however, came before the 2001 addition to Alabama’s Competitive Bid Law allowing for goods and services to be purchased from vendors that have been awarded a current and valid GSA contract.  In section 41-16-74, the Legislature expressed their intent that all goods and services purchased under the provisions of Alabama’s Com�petitive Bid Law “must be competitively bid or procured as provided for in this article.”  Ala. Code § 41-16-74 (Supp. 2003).  The clear language of this statute supercedes the previous opinions of this Office, and the contract price can no longer be used as a bid under the Alabama Competi�tive Bid Law.  The Kuhn and McDonald opinions are reversed to the ex�tent that they conflict with this opinion.








CONCLUSION





	Under Alabama’s Competitive Bid Law, state agencies, local juris�dictions, and municipalities may not purchase items directly under a con�tract issued by the Defense Logistics Agency without engaging in a new bid process.  





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Ben Albritton of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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