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Honorable Barry L. Mullins


Attorney, Waterworks Board of the


   City of Fayette


Mullins & Williams


2600 Sixth Street


Tuscaloosa, AL  35401





Water Boards – Sales Tax – Use Tax – Gross Receipts Tax – Fayette County





The City of Fayette may impose a sales, use, or gross receipts tax upon the Waterworks Board of the City of Fayette.





Dear Mr. Mullins:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Waterworks Board of the City of Fayette.








QUESTION





	May the city impose a sales, use, or gross receipts tax upon the Waterworks Board of the City of Fayette?








FACTS AND ANALYSIS





	The Waterworks Board of the City of Fayette was incorporated on or about May 17, 1947, under the provisions of sections 394-402 of title 37 of the Code of Alabama (1940), which that are now sections 11-50-230 through -241 of the Code of Alabama.  The City of Fayette wishes to im�pose a sales, use, or gross receipts tax upon the Waterworks Board of the City of Fayette and relies on section 11-51-129 of the Code of Alabama for that position.  That section states as follows:





	The maximum amount of privilege or license tax which the several municipalities within the state may annually assess and collect of persons operating electric or hydroelectric street railroads, electric light and power com�panies, gas companies, waterworks companies, pipe line companies for transporting or carrying gas, oil, gasoline, water or other commodities, gas distributing companies, whether by means of pipe lines or by tanks, drums, tubes, cylinders or otherwise, heating companies or other public utilities, incorporated under the laws of this state or any other state or whether incorporated at all or not, except telephone and telegraph com�panies, railroad and sleeping car companies and express companies which are otherwise licensed shall not exceed three percent of the gross receipts of the business done by the utility in the municipality during the preceding year; and, for the first year's business when an existing utility is taken over, the amount of the license shall be computed on the basis of the gross receipts of the prior operators plus the gross receipts of the new owners; provided, that this section shall not affect any existing contract between any munici�pality and any public utility operating therein, except those provisions of contracts which relate to the amount or basis of the license tax imposed by such municipality on such utility.





Ala. Code § 11-51-129 (1994) (emphasis added).  Section 11-51-129 allows a municipality to assess only a privilege or license tax on a public utility provider in an amount not to exceed three percent of the gross receipts of the business done by the utility company in the preceding year.  Ala. Code § 11-51-129 (1994). 





	Your request does not ask about the payment of a privilege or license tax, but asks whether the Board is exempt from a sales, use, or gross receipts tax imposed by the City of Fayette.  Whether exemptions are created by statute or the Alabama Constitution, they are to be strictly construed against the exemption and in favor of the right to tax, and no person or property is to be exempted unless the intention to exempt such person or property clearly appears in some statute or constitutional pro�vision. Alabama Farm Bureau Mut. Cas. Ins. Co. v. City of Hartselle, 460 So. 2d 1219 (Ala. 1984).  One seeking to assert an exemption from taxa�tion has the burden to clearly establish such right. State v. Bankhead Mining Co., 188 So. 2d 527 (Ala. 1966); Title Guarantee Loan and Trust Co. v. Hamilton, 193 So. 107 (Ala. 1940).  As you point out, Section 11-50-322 of the Code of Alabama states as follows:





	The property and income of each corpora�tion formed or the certificate of incorporation of which is amended under this article and all bonds issued by each such corporation and the income from such bonds and conveyances by or to each such corporation and mortgages and indentures of trust by or to each such corporation shall be exempt from all taxation in the State of Alabama. Each such corporation shall also be exempt from all sales and use taxes and gross receipts taxes levied by the state and any politi�cal subdivision thereof with respect to the pur�chase, sale, use, or consumption of property; provided, however, that the provisions of this section shall not be construed to exempt any such corporation from the privilege or license tax levied by Section 40- 21-82 or the excise tax levied by Section 40-21-102; and provided, fur�ther, that any such sales, use, or gross receipts taxes that may have been paid to the state or any political subdivision thereof by a corporation that was formed or the certificate of incorpora�tion of which is amended under this article shall not be subject to refund.





Ala. Code § 11-50-322 (Supp. 2002).  This section, found in article 9 of the chapter, however, only applies to “corporations formed or the certifi�cate of incorporation of which is amended under this article”.  Ala. Code § 11-50-322 (Supp. 2002).  Because your Board was organized under arti�cle 8, rather than article 9, section 11-50-322 would not apply.





	The only tax exemption that is found in article 8 is found in section 11-50-235(c), which simply states “[t]he property and income of such corporation shall be exempt from all taxation in the State of Alabama.”  Ala. Code § 11-50-235(c) (1992) (emphasis added).  It should be noted that the exemption found in article 9 also states that the property and in�come of corporations formed under that article are exempt from “all taxa�tion”, but goes on to say that the corporations are also exempt from all sales and use taxes and gross receipts taxes.  There is no such additional exemption made under article 8.  Because the Legislature saw fit to spe�cifically exempt corporations under article 9 from these taxes, but did not add that specific exemption to those boards formed under article 8, this demonstrates the Legislature’s intent that boards under article 8 not be exempt from all sales and use taxes and gross receipts taxes.  Therefore, because the Board’s property and income is exempt from taxation, the City of Fayette may impose a sales, use, or gross receipts tax on the Waterworks Board itself. 








CONCLUSION





	The City of Fayette may impose a sales, use or gross receipts tax upon the Waterworks Board of the City of Fayette.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Ben Albritton of my staff.





Sincerely,





TROY KING


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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