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If there is a physician in charge of the care of the patient for the illness or condition that results in death, that physician is required to sign and complete the medical certification.  The coroner is responsible for the death certificate in cases where there is no attending physician or other medical officer who can properly fill out the death certificate.  If there is no such physician, the coroner may summon any physician or surgeon to determine the cause of death by completing a postmortem external exam.











Dear Mr. McCoy:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Chambers County Commission.








QUESTIONS





	Pursuant to the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (“HIPPA”), is the decedent’s primary treating physician prohibited from discussing and furnishing the Coroner the decedent’s past medical history so as to allow the Coroner to complete the medical certification and sign the decedent’s death certificate?





	When death occurs with no physician in charge of the care of the patient for the illness or condition that resulted in death, can the Coroner mandate, subpoena, or otherwise direct the decedent’s primary treating physician to furnish the necessary information and documentation concerning the decedent’s medical history so as to assist the Coroner in completing the medical certification portion of the death certificate?





	What is the proper procedure to follow when attempting to determine the cause of death so as to complete the medical certification when the decedent’s primary treating physician will not provide information concerning the patient’s medical history?





FACTS AND ANALYSIS





	Historically, in Chambers County, the Chambers County Coroner has completed the medical certification and signed the death certificate of persons who die in Chambers County when the death occurs with no physician in charge of the care of the patient.  Traditionally, this occurs when a person dies outside a medical facility and on some occasions when a person dies in the hospital emergency room.  In these instances where the person appeared to die of natural causes, the Coroner would confer with the decedent’s physician to determine what the physician may have been treating the decedent for that ultimately resulted in his death.  Recently, due to the provisions of HIPPA, local physicians have refused to confer with the Coroner concerning cause of death of the decedents.  The Coroner is, thus, without knowledge, resources, or information concerning the decedent’s possible past health conditions that contributed to his natural death.  The Chambers County Commission would like to know what the Coroner should do in certain instances to get such information about the decedent.





	Validly enacted laws are presumed valid until declared otherwise by a court. Opinion to Honorable McDowell Lee, Secretary of the Senate, dated April 19, 1994, A.G. No. 94-128.  Section 22-9A-13 of the Code of Alabama states that the funeral director or person acting as funeral director who first assumes custody of the dead body shall file the certificate of death.  He or she shall obtain the personal and statistical data from the next of kin or the best qualified person or source available and shall forward the certificate to the person responsible for completion of the medical certification.  Ala. Code § 22-9A-14(2)(b) (1997).  





	The physician in charge of the care of the patient for the illness or condition that resulted in death shall complete and sign the medical certification and transmit the certificate to the Office of Vital Statistics in the manner directed by the State Registrar, within 48 hours after receipt of the certificate.  Ala. Code §  22-9A-14(2)(c) (1997).  The State Registrar is a position created pursuant to section 22-9A-3 of the Code of Alabama to administer, enforce the code sections pertaining to vital statistics and direct and supervise the system of vital statistics and the Office of Vital Statistics.  Ala. Code §  22-9A-4 (1997).  The certificate may be completed by the primary physician, another physician designated by the primary, the chief medical officer of the institution in which the death occurred, or the physician who performed an autopsy upon the decedent.  Id.





	The coroner is responsible for the death certificate in cases where there is no attending physician or other medical officer who can properly fill out the death certificate.  Id.  When the coroner has been informed that a person is dead in the county and that such person died without being attended or examined by a legally qualified physician, the coroner shall go to the place where the body is and examine the body to ascertain the cause of death.  Ala. Code §  15-4-2(a) (Supp. 2002).  When the coroner is unable to determine the cause of death he may summon any physician or surgeon, who shall make an external postmortem examination of the dead body and report his opinion of the cause of death to the coroner in writing.  Ala. Code §  15-4-2(b) (Supp. 2002).  It is the opinion of this Office that the coroner may summon the primary physician or any physician or surgeon to determine the cause of death by performing a postmortem examination if the coroner cannot ascertain the cause of death himself.  If there is a physician in charge of the care of the patient for the illness or condition that results in death, then that physician is required to sign and complete the medical certification.  If there is no such physician, the coroner may summon any physician or surgeon to determine the cause of death by completing a postmortem external exam.  Ala. Code §  15-4-2(b) (Supp. 2002).








CONCLUSION





	If there is a physician in charge of the care of the patient for the illness or condition that results in death, that physician is required to sign and complete the medical certification.  If there is no such physician, the coroner may summon any physician or surgeon to determine the cause of death by completing a postmortem external exam.





	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Rebecca Acken of my staff.





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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