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Works to be performed on public property, or property that will become public property, that are paid for entirely with private funds are not public works and contracts to perform such works are not subject to the competitive bidding requirements of the Public Works Law.





Dear Mayor Hayes:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Pelham.








QUESTIONS





(1)  If work to be done on public property is capable of being divided into distinct phases for which separate prices may be obtained (e.g., Part 1, Part 2, and Part 3 [below]) with the cost of some phases to be reimbursed with public funds and the cost of other phases to be paid wholly with private funds, may contracts for the phases that will be paid entirely with private funds be solicited outside the requirements of Title 39?





(2)  If the work to be done on public prop�erty is paid wholly with private funds, is the contract to perform that work exempt from the requirements of section 39-2-1, et seq., of the Code of Alabama?








FACTS AND ANALYSIS





	You provided this Office with the following information concerning an agreement the City of Pelham intends to enter into with a private com�pany:





	The City of Pelham (the “City”) desires to enter into an agreement with a private company (the “Company”) pursuant to which the Company will construct a public surface parking lot on land to be owned by the City (the “Parking Facility”).  The construction of the Parking Facility will consist, generally, of mass grading and erosion control (“Part 1”), installation of utilities (“Part 2”), and paving (“Part 3”).  The City may pay for certain Part(s) of the work (provided that the City's obligations to pay for such Part(s) is limited to the extent set forth in the agreement between the City and the Com�pany), with the Company to pay for the remain�ing Part(s); alternatively, the Company may elect to pay for all of the Parts with private funds. 





	We understand that the Alabama Public Works Law (section 39-2-1, et seq., of the Code of Alabama) applies to public works projects of municipal governments.  Section 39-2-1(5) defines “public works” as “[t]he construction, repair, renovation, or maintenance of public buildings, structures . . . “as well as any other improvement maintained on public property and to be paid, in whole or in part with public funds . . . .” (Emphasis added.)





*  *  *





	We cannot overemphasize our desire and intention to develop the Parking Facility in com�pliance with all of the state and local laws and regulations that govern this work.  Time is of the essence, and we respectfully request that you address our concerns as quickly as you can.





	The 1997 amendment to section 39-2-1 of the Code of Alabama spe�cifically included municipalities as an awarding authority for the pur�poses of conducting public works projects.  As you pointed out in your request, section 39-2-1(5) defines “public works,” in part, as “any other improvement to be constructed, repaired, renovated or maintained on public property and to be paid, in whole or in part, with public funds . . .”  Ala. Code § 39-2-1(5) (Supp. 2002).  Any public works in excess of $50,000 must be advertised for sealed bids.  Ala. Code § 39-2-2 (Supp. 2002).  The Public Works Law is a competitive bidding statute, and such statutes are to be strictly construed.  See Glencoe Paving Co. v. Graves, 266 Ala. 154, 94 So. 2d 872 (1957).





	When a court construes a statute, “[w]ords used in [the] statute must be given their natural, plain, ordinary, and commonly understood meaning, and where plain language is used a court is bound to interpret that language to mean exactly what it says.”  IMED Corp v. Systems Eng’g Assocs. Corp., 602 So. 2d 344, 346 (Ala. 1992).





Lyons v. Norris, 829 So. 2d 748, 751 (Ala. 2002).





	The plain language of section 39-2-1(5) establishes a two-prong test in determining when a work is a public work for the purpose of competi�tive bidding:  if the work (or improvement) is to be constructed or main�tained on public property, and it is to be paid for, in whole or in part, with public funds, the work (or improvement) is a public work, and the contracts to perform that work must be solicited in accordance with the competitive bidding requirements of the Alabama Public Works Law.





	Based upon the first set of facts you provided (that is, the City will pay for a part of the work to be done), the work for that Part of the Park�ing Facility that is being paid for by the City meets both prongs of the test; that is, the work will be done on public property, or property that will become publicly owned, and the work will be paid for or reimbursed with public funds.  That work is subject to the title 39 competitive bid�ding requirements.  The work identified in your opinion request as those Parts that are to be paid for solely by the Company appear to meet only the second-prong part of this test: the work will be done on public prop�erty or property that will become publicly owned.  The work, however, will not be paid for with public funds or be reimbursed with public funds but will be paid for entirely with private funds.





	If the parties elect for all of the work to be paid for by the Com�pany, this will also result in only one prong of the test being met:  the work will be done on public property or property that will become pub�licly owned; however, the work will not be paid for with public funds or be reimbursed with public funds but will be paid for entirely with private funds. 





	This Office is advised that the Alabama Building Commission applies the foregoing test to work that will be done on publicly owned school property where the work will be paid for with private funds.  For example, the Commission routinely advises local school systems that when private funds are used to construct concession stands or make other improvements on school property, such work does not have to be com�petitively bid.








CONCLUSION





	In instances where work (or improvements) to be done on public property, or property that will become public property, is either (1) entirely paid for with private funds, or (2) is capable of being divided into phases, the contracts for the work that will accomplish the phases that will be paid for entirely with private funds, then in either event such contracts are not contracts for public works and are not subject to the competitive bidding requirements of the Alabama Public Works Law.  The contracts for the phases of work (or improvements) to be performed on that property and which are paid for, in whole or in part, with public funds and that are in excess of $50,000, are contracts for public works and must be let in accor�dance with the requirements of section 39-2-1, et seq., of the Code of Ala�bama.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.





						Sincerely,





						BILL PRYOR


						Attorney General


						By:











						CAROL JEAN SMITH


						Chief, Opinions Division
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