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Any rescission of a previously granted ad valorem tax exemption granted under the provisions of section 40-9-19 of the Code of Alabama requires a resolution of both the governing body of the county and the affected school board.





Dear Commissioner Porter:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION





Can certain ad valorem tax exemptions passed by resolutions of both the Fayette County Commission and the Fayette County Board of Education be rescinded by a resolution passed unilaterally by the Board of Educa�tion?








FACTS AND ANALYSIS





	You state that on July 18, 1989, the Fayette County Commission and the Fayette County Board of Education passed resolutions, pursuant to section 40-9-19(c) of the Code of Alabama, whereby exemptions were granted from the coun�tywide three mill ad valorem tax, the countywide one mill ad valorem tax, and the three mill district ad valorem tax levied for school purposes.





	On March 18, 2003, the Fayette County Board of Education passed a reso�lution that rescinded the above-listed exemptions.  On July 18, 2003, the Board of Education forwarded a letter to your office directing the Revenue Commis�sioner to remove the previously granted exemptions.  You further state that the Fayette County Commission declined to pass a resolution authorizing the rescission of the exemptions, but instead the county commission passed a resolution specifically stating that the exemptions were not to be eliminated.  





	To simplify, your question is whether the school board’s unilateral passage of a resolution rescinding the exemptions should be recognized by your office.  Based on the language of section 40-9-19(c) of the Code, you cannot recognize the rescission.  This section states as follows:





(c) For tax years beginning on and after Octo�ber 1, 1981, the governing body of any county, munici�pality or other local taxing authority may at any time grant by resolution or ordinance an exemption from any levy of ad valorem property taxes levied by such county, municipality or other local taxing authority on homesteads, as defined by the Constitution and laws of Alabama, of residents of this state not over 65 years of age. In no case shall such exemption herein allowed apply to more than one person, head of the family, nor shall said exemption, when added to any other home�stead exemption applicable to the same ad valorem tax levy, exceed $4,000 in assessed value, nor 160 acres in area. Any homestead exemption granted pursuant to this subsection (c) may be adjusted, rescinded or reinstated at any time by resolution or ordinance of the governing body of the county, municipality or other local taxing authority granting such exemption. Any action author�ized by this subsection to be taken by a taxing author�ity, or the governing body thereof, shall, other than in the case of a municipality, be taken by resolution of the governing body of the county in which such taxing authority is located acting on behalf of such taxing authority; provided however, any action authorized by this subsection to be taken by a taxing authority, or the governing body thereof, which action shall affect countywide or district ad valorem taxes levied solely for the support of county or city school districts, shall be taken by resolutions of the governing bodies and boards of the school systems that are recipients of the proceeds of the ad valorem tax so affected by such action. The provisions of this subsection (c) shall in no way annul or reduce exemptions provided under sub�sections (a), (b) and (d) of this section.





Ala. Code § 40-9-19(c) (1998).  There is language in the statute that gives spe�cific guidance to your office.  The language states as follows:





Any action authorized by this subsection to be taken by a taxing authority, or the governing body thereof, shall, other than in the case of a municipality, be taken by a resolution of the governing body of the county in which such taxing authority is located acting on behalf of such taxing authority; provided however, any action author�ized by this subsection to be taken by a taxing author�ity, or the governing body thereof, which action shall affect countywide or district ad valorem taxes levied solely for the support of county or city school districts, shall be taken by resolutions of the governing bodies and boards of the school systems that are the recipi�ents of the proceeds of the ad valorem tax so affected by such action. . . .





Id. (emphasis added).





	Under the established rules of statutory construction, words used in a stat�ute must be given their natural, plain, ordinary, and commonly understood meaning, and where plain language is used, a court is bound to interpret that lan�guage to mean exactly what it says.  Ex parte Cove Properties, Inc., 796 So. 2d 331 (Ala. 2000); Ex parte T.B., 698 So. 2d 127 (Ala. 1997); State Dep’t of Transp. v. McLelland, 639 So. 2d 1370 (Ala. 1994); Tuscaloosa County Comm’n v. Deputy Sheriffs’ Ass’n of Tuscaloosa County, 589 So. 2d 687 (Ala. 1991); Coastal States Gas Transmission Co. v. Alabama Pub. Serv. Comm’n, 524 So. 2d 357 (Ala. 1988).  The statute makes it clear that “any action . . .  which . . . affect[s] countywide or district ad valorem taxes levied solely for the support of county or city school districts, shall be taken by resolutions of the governing bodies and boards of the school systems that are the recipients of the proceeds of the ad valorem taxes. . . .”  Ala. Code § 40-9-19(c) (1998).  Rescission of a pre�viously granted exemption from the countywide three mill ad valorem tax, the countywide one mill ad valorem tax, and the three mill district ad valorem tax levied for school purposes countywide is an action affecting countywide or district ad valorem taxes levied solely for the support of county or city school dis�tricts.  It is the opinion of this Office, therefore, that a rescission would require a resolution of both the governing body of Fayette County, i.e., the county com�mission, and the Fayette County Board of Education.  A unilateral resolution by the Fayette County Board of Education is insufficient to affect any change of ad valorem taxes for schools.





This opinion is supported by Attorney General’s Opinion No. 87-00290, issued on August 13, 1987, to Roy W. Williams, Jr., County Attorney, Cullman County Commission.  The prior opinion dealt with the identical issue in stating that any exemption from school ad valorem taxes requires a resolution of both the governing body of the county and the school board.  The “action” taken in the Williams opinion was the granting of an exemption and the “action” being proposed in this opinion request is the rescission of an exemption.  








CONCLUSION





	Any action affecting ad valorem school taxes in Fayette County requires a resolution of both the Fayette County Commission and the Fayette Board of Edu�cation.  Based on the facts presented, your office should continue to recognize the previously granted exemptions.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Keith Maddox, Legal Division, Department of Reve�nue.





Sincerely,


BILL PRYOR


Attorney General


By:


�


CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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