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Honorable Ronald G. Johnson


Member, House of Representatives


3770 Sylacauga-Fayette Highway


Sylacauga, Alabama  35150





Act 2003-331 – State Health Planning and Development – Medical Equipment – Health Care Facilities – Talladega County





The effective date of Act 2003-331 is September 1, 2003.





Pursuant to section 22-21-263 of the Code of Alabama, as amended by Act 2003-331, mobile or fixed-based extracorporeal shock wave lithotripters, mobile or fixed-based magnetic resonance imaging, or positron emission tomography are not subject to review, regardless of the cost.





All expenditures related to a proposal, including the costs of major medical equipment, is included in determining whether the threshold for “any other capital expenditure” has been met.





A free-standing diagnostic clinic would be considered a health care facility and subject to CON review provided that the clinic does not solely provide diagnostic services through the use of an MRI or a PET Scanner or qualify for the physicians’ office exception under section 22-21-260(6) of the Code of Alabama, as amended.





Dear Representative Johnson:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION 1





	What is the effective date of Act 2003-331, September 1, 2003, or October 1, 2003?








FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION





	Section 2 of Act 2003-331 provides as follows:  “[t]his act shall become effective on the first day of the third month following its passage and approval by the Governor, or its otherwise becoming law.”  2003 Ala. Acts No. 2003-331.  The Governor signed the act on June 19, 2003.  The third month following June is September.  Thus, the act is effective on the first day of September of 2003.








QUESTIONS 2 & 3





	Under what settings, including hospital or freestanding diagnostic clinics, is an MRI or PET scanner subject to review under Act 2003-331?





	Does section 22-21-263(d) exempt an institutional health service regardless of cost or only if the cost does not exceed monetary thresholds?








FACTS AND ANALYSIS





	Act 2003-331 amended several provisions of the Code of Alabama relating to the State Health Plan and the issuance of Certificates of Need (“CON”) by the State Health Planning and Development Agency (“SHPDA”).  2003 Ala. Acts No. 2003-331.  Section 22-21-263 of the Code of Alabama provides that all “new institutional health services” that are subject to article 9 of Title 22, Chapter 21, and that are proposed to be offered or developed within the state are subject to review under the article.  Ala. Code § 22-21-263 (1997).  This section also provides that “new institutional health services” includes expenditures that exceed certain monetary thresholds.  These thresholds were amended in the act, which provides, in pertinent part, as follows:





	(2) Any expenditure by or on behalf of a health care facility or health maintenance organization which, under generally accepted accounting principles consistently applied, is a capital expenditure in excess of two million dollars ($2,000,000) indexed annually for inflation for major medical equipment; in excess of eight hundred thousand dollars ($800,000) for new annual operating costs indexed annually for inflation; in excess of four million dollars ($4,000,000) indexed annually for inflation for any other capital expenditure by or on behalf of a health care facility or a health maintenance organization.





2003 Ala. Acts No. 2003-331.





	Section 22-21-263, as amended by the act, includes an exception for certain health services that states as follows:





	(d) For the purposes of this article, and notwithstanding all other provisions of this article to the contrary and notwithstanding any and all provisions of the State Health Plan on the effective date of the act adding this subsection relating to lithotripsy, magnetic resonance imaging, and positron emission tomography, new institutional health services, which are subject to this article, shall not include any health services provided by a mobile or fixed-based extracorporeal shock wave lithotripter, mobile or fixed-based magnetic resonance imaging, or positron emission tomography proposed to be offered in or through a health care facility or health maintenance organization.  The SHPDA, after consultation with and the advice of the Statewide Health Coordination Council, in accordance with the Alabama Administrative Procedure Act and within 60 days of the effective date of the act adding this subsection, shall cause the State Health Plan to be amended to repeal and delete all sections of the Alabama State Health Plan relating to mobile and fixed-based lithotripters, mobile and fixed-based magnetic resonance imaging, and positron emission tomography, and cause the amendment and repeal of any other SHPDA rules and regulations inconsistent with this article.





2003 Ala. Acts No. 2003-331.





	This addition of subsection (d) to section 22-21-263 removes mobile or fixed-based extracorporeal shock wave lithotripters, mobile or fixed-based magnetic resonance imaging (MRI), or positron emission tomography (PET scanner) from the definition of “new institutional health service” that is subject to review.  Accordingly, these services are not subject to review when offered in or through a health care facility or a health maintenance organization, regardless of the cost of the equipment or services. 








CONCLUSION





	Pursuant to section 22-21-263 of the Code of Alabama, as amended by Act 2003-331, mobile or fixed-based extracorporeal shock wave lithotripters, mobile or fixed-based magnetic resonance imaging, or positron emission tomography are not subject to review, regardless of the cost.








QUESTION 4





	If a project includes equipment expenditure of $1.3 million and the capital expenditure is $3.7 million for a total of $5 million, is the project subject to review, or can an applicant bypass the certificate of need review by constructing a facility below the $4 million review threshold for capital expenditures and later purchase major medical equipment below the $2 million threshold?








FACTS AND ANALYSIS





	It has been the historic practice of SHPDA to include all expenditures related to a proposal, including the costs of major medical equipment, in determining whether the threshold for “any other capital expenditure” has been met.  Act 2003-331 only increased the amount of the threshold.  It did not otherwise amend this section of the statute.  The Legislature is presumed to know how a state agency has interpreted its enabling statute and, typically, deference is given to an agency’s construction of its enabling statute when the Legislature “reenacts the law yet fails to indicate its disapproval of the administrative construction.”  Pilgrim v. Gregory, 594 So. 2d 114, 118 (Ala. Civ. App. 1991); Farmer v. Hypo Holdings, Inc., 675 So. 2d 387, 390 (Ala. 1996).  Therefore, under the scenario set forth in your letter, the proposal would require a CON.  Pursuant to section 22-21-263 of the Code of Alabama, as amended by Act 2003-331, however, mobile or fixed-based extracorporeal shock wave lithotripters, mobile or fixed-based magnetic resonance imaging, or positron emission tomography are not subject to CON review, regardless of the cost.








CONCLUSION





	All expenditures related to a proposal, including the costs of major medical equipment, are included in determining whether the threshold for “any other capital expenditure” has been met.








QUESTION 5





	Are free-standing diagnostic facilities considered “related facilities” under the definition of “health care facility”?








FACTS AND ANALYSIS





	“Health care facility” is defined in section 22-21-260 of the Code of Alabama, in pertinent part, as follows:





	General and specialized hospitals, including tuberculosis, psychiatric, long-term care, and other types of hospitals, and related facilities such as, laboratories, out-patient clinics, and central service facilities operated in connection with hospitals; skilled nursing facilities; intermediate care facilities; skilled or intermediate care units operated in veterans’ nursing homes and veterans’ homes, owned or operated by the State Department of Veterans’ Affairs, as these terms are described in Chapter 5A (commencing with Section 31-5A-1) of Title 31, rehabilitation centers; public health centers; facilities for surgical treatment of patients not requiring hospitalization; kidney disease treatment centers, including free-standing hemodialysis units; community mental health centers and related facilities; alcohol and drug abuse facilities; facilities for the developmentally disabled; and home health agencies and health maintenance organizations.





2003 Ala. Acts No. 2003-331 (emphasis added).  The term “related facilities” is not defined in the statutes or the act, but does include things such as laboratories, outpatient clinics, and central service facilities operated by or in connection with a hospital.  SHPDA has taken the position that the phrase “operated in connection with a hospital” only applies to the term “central service facility.”  The recent reenactment of SHPDA’s enabling statutes did not address this issue.  Thus, a free-standing diagnostic clinic would be considered a “related facility” and, thus, subject to the CON review process provided that such a facility was providing an “institutional health service” as defined by sections 22-21-260 and -263 and did not fall under the “physicians office exception” discussed below.  In this regard, “institutional health services” are defined, in pertinent part, as “health services provided in or through health care facilities.”  Ala. Code § 22-21-260(9) (1997).  Diagnostic services are included within the definition of “health services,” subject to the new exception for mobile or fixed-based extracorporeal shock wave lithotripters, mobile or fixed-based magnetic resonance imaging, positronemission tomography.  The physicians’ office exception exempts from CON review “offices of private physicians . . . whether for individual or group practices and regardless of ownership.”  2003 Ala. Acts No. 2003-331 (amending Ala. Code § 22-21-260(6) (1997).  The physicians’ office exception is discussed at length in the ruling of the Certificate of Need Review Board in The Heart-Lung Associates of America, P.C.’s Petition for a Declaratory Ruling, DR-100 (August 15, 2001).








CONCLUSION





	A free standing diagnostic clinic would be considered a “health care facility” provided that such a facility was providing an “institutional health service” and does not fall under the physicians’ office exception.  The use of a MRI or PET Scanner to provide diagnostic services would not constitute the provision of an “institutional health service.”  A determination of whether a particular facility falls under the physicians’ office exception is fact specific and, thus, must be made on a case-by-case basis.





	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Mark D. Wilkerson, Attorney, State Health Planning and Development Agency.





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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