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County revenue commissioners and other local tax collecting officials are under no obligation to inform a tax sale purchaser that the property is about to be redeemed.





The Revenue Commissioner’s function in the redemption process can be completed after the requirements of section 40-10-122(a) of the Code of Alabama have been met.





Dear Commissioner Wood:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTIONS





1.  What responsibility, if any, do I have to notify the tax sale purchaser when someone is about to redeem property on which the tax sale purchaser may have a claim under section 40-10-122(b) or (c) of the Code of Alabama?





2.  Can I complete the redemption proce�dures in my office before the tax sale purchaser and the “proposed redemptioner” have settled on any amounts that are owed under section 40-10-122 of the Code of Alabama?








FACTS AND ANALYSIS





	Section 40-10-122 of the Code of Alabama was substantially amended by the Legislature in Act 2002-426 and became effective on July 1, 2002.  As you state in your request, provisions were added to the law to allow for a tax sale purchaser to be reimbursed for certain insur�ance and improvement costs from the proposed redemptioner.  Except for the last sentence of subsection (a), all the new language is contained in subsections (b) through (e).  For clarity, a complete recitation of the law is appropriate.  Section 40-10-122 of the Code of Alabama states as fol�lows:





   (a)  In order to obtain the redemption of land from tax sales where the same has been sold to one other than the state, the party desiring to make such redemption shall deposit with the judge of probate of the county in which the land is situated the amount of money for which the lands were sold, with interest thereon at the rate of 12 percent per annum from date of sale, . . . together with the amount of all taxes which have been paid by the purchaser, which fact shall be ascertained by consulting the records in the office of the tax collector, or other tax collecting official, with interest on said payment at 12 per�cent per annum. If any taxes on said land have been assessed to the purchaser and have not been paid, and if said taxes are due which may be ascertained by consulting the tax collector or other tax collecting official of the county, the probate judge shall also require the party desir�ing to redeem said land to pay the tax collector or other tax collecting official the taxes due on said lands which have not been paid by the pur�chaser before he or she is entitled to redeem the same. In all redemptions of land from tax sales, the party securing the redemption shall pay all costs and fees as herein provided for due to offi�cers and a fee of $.50 to the judge of probate for his or her services in the matter of redemption.  This application and payment may be executed by an on-line transaction via the Internet or other on-line provision.





   (b)  With respect to property located within an urban renewal or urban redevelopment project area designated pursuant to Chapters 2 or 3 of Title 24, the proposed redemptioner must pay to the purchaser or his or her transferee, in addition to any other requirements set forth in this sec�tion, the amounts set forth below:





     (1) All insurance premiums paid or owed by the purchaser for casualty loss coverage on insurable structures with interest on said pay�ments at 12 percent per annum.





     (2)  The value of all permanent improvements made on the property determined in accordance with this section with interest on said value at 12 percent per annum.  





   (c)  With respect to property which contains a residential structure at the time of the sale regardless of its location, the proposed redemp�tioner must pay to the purchaser or his or her transferee, in addition to any other requirements set forth in this section, the amounts set forth below:





     (1)  All insurance premiums paid or owed by the purchaser for casualty loss coverage on the residential structure with interest on the pay�ments at 12 percent per annum.





     (2)  The value of all permanent improvements made on the property determined in accordance with this section with interest on said value at 12 percent per annum.





   (d)  As used herein, “permanent improvements” shall include, but not be limited to, all repairs, improvements, and equipment attached to the property as fixtures.  As used herein, “preserva�tion improvements” shall mean improvements made to preserve the property by properly keep�ing it in repair for its proper and reasonable use, having due regard for the kind and character of the property at the time of sale.  The proposed redemptioner shall make written demand upon the purchaser of a statement of the value of per�manent or preservation improvements as applica�ble made on the property since the tax sale.  In response to written demand made pursuant to this subsection, within 10 days from the receipt of such demand, the purchaser shall furnish the pro�posed redemptioner with the amount claimed as the value of such permanent or preservation improvements as applicable; and within 10 days after receipt of such response, the proposed redemptioner either shall accept the value so stated by the purchaser or, disagreeing therewith, shall appoint a referee to ascertain the value of such permanent or preservation improvements as applicable.  The proposed redemptioner shall in writing (i) notify the purchaser of his or her dis�agreement as to the value; and (ii) inform the purchaser of the name of the referee appointed by him or her.  Within 10 days after the receipt of such notice, the purchaser shall appoint a referee to ascertain the value of the permanent or preser�vation improvements as applicable and advise the proposed redemptioner of the name of the appointee.  Within 10 days after the purchaser has appointed his or her referee, the two referees shall meet and confer upon the award to be made by them.  If they cannot agree, the referees shall at once appoint an umpire, and the award by a majority of such body shall be made within 10 days after the appointment of the umpire and shall be final between the parties.





   (e)  If the proposed redemptioner fails or refuses to nominate a referee as provided in sub�section (d), he or she must pay the value put upon the improvements by the purchaser.  If the purchaser refuses or fails to appoint a referee, as provided in subsection (d), the purchaser shall forfeit his or her claim to compensation for such improvements.  The failure of the referees or either of them to act or to appoint an umpire shall not operate to impair or forfeit the right of either the proposed redemptioner or the pur�chaser in the premises and in the event of failure without fault of the parties to affect an award, the appropriate court shall proceed to ascertain the true value of such permanent or preservation improvements as applicable and enforce the redemption accordingly.





Ala. Code § 40-10-122 (Supp. 2002).





	Your first question asks what responsibility the Revenue Commis�sioner has to notify the tax sale purchaser when someone is about to redeem property on which the tax sale purchaser may have a claim for payment under section 40-10-122(b) or (c) of the Code of Alabama.  The wording of subsection (d) states that the “proposed redemptioner shall make written demand upon the purchaser of a statement of the value of all permanent or preservation improvements as applicable made on the prop�erty since the tax sale.” Id.  The Legislature placed no responsibility on your office to inform the purchaser that a redemption is about to take place.  The responsibility rests solely with the proposed redemptioner.   





	Your second question asks whether your office can complete the redemption procedure before the tax sale purchaser and the proposed redemptioner have settled on any amounts that are owed under section 40-10-122 of the Code of Alabama.  The statute expresses a legislative intent that the proposed redemptioner must pay only the amounts set forth in subsection (a) before the redemption process can be completed, as it relates to the functions of your office.  Subsections (b) through (e) allow for the reimbursement of certain improvements and insurance premiums that are unrelated to the functions of the local property tax assessing and collection officials.  





	This Office issued an opinion to the Honorable Eugene H. Hawkins, Judge of Probate, Jefferson County, dated February 1, 1939, which relates to your present question.  Judge Hawkins asked what, if anything, his office was required to do when a mortgagee is seeking to redeem property when it had received no written notice from the purchaser at the tax sale and the three-year redemption period had expired.  The opinion stated, in perti�nent part, as follows:





It will be seen from the above that the Judge of Probate is not required to go beyond his own records.  The fact that notice has been or has not been given will not appear on his records.  Moreover, he is not required to examine mort�gage records.  In other words, after the three year period of redemption has expired, he must exe�cute a tax deed under Sec. 241 of the Revenue Acts of 1935, in accordance with the provisions thereof.  After this is done, he has no further duties on the premises.  The remedy of a mort�gage holder of record, who has received no notice from the purchaser at the tax sale or his assignee, is to institute proper court proceedings.





14 Op. Att’y Gen. 83, 84 (1939).





Your office will have nothing in its files or records to document what the tax sale purchaser has spent in improvements or insurance pre�miums.  The reimbursement is a matter purely between the redemptioner and the tax sale purchaser that requires no input from your office.





Also, subsections (d) and (e) provide for precise steps for the pro�posed redemptioner and purchaser to follow to facilitate the reim�burse�ment of the allowed improvements and insurance premiums.  They include the appointment of referees and possibly an umpire should the parties not come to agreement on the reimbursement amounts.  Ultimately, the parties can proceed to an appropriate court should the aforementioned process fail to produce a settlement.  Input from your office is not required for any of these procedures.








CONCLUSION





	The Revenue Commissioner has no responsibility to notify the tax sale purchaser when a proposed redemptioner is about to redeem property.  That responsibility is placed on the proposed redemptioner.  Your office can complete the redemption process after the requirements of sec�tion 40-10-122(a) of the Code of Alabama have been met.  The reim�bursement to the purchaser from the proposed redemptioner for allowable improvements and insurance premiums is a matter outside the purview of your office and is not required before your office can complete its role in the redemption process.





	I hope this sufficiently answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Keith Maddox, Legal Division, Revenue Department.





						Sincerely,





						BILL PRYOR		


						Attorney General


						By:











						CAROL JEAN SMITH


						Chief, Opinions Division
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