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When an awarding authority requires that a bidder submit a bid bond or a certified check with their bid, the failure by a bidder to have a bid bond or a certified check at the bid opening renders the bid nonresponsive.





Dear Dr. Sadler:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Eufaula City Schools.








QUESTION I





Was the failure by a bidder to include either a cashier’s check or a bid bond in the envelope with the bid a technical formality that can be waived pursuant to the general bid instructions, or did the failure amount to a substantive deviation from the bid requirements, which necessitates disallowing the bid as being non�conforming?








FACTS AND ANALYSIS





Eufaula City Schools scheduled the opening of copier bids on June 19, 2003, at 11:00 a.m.  About 11:03 a.m., a representative of Eufaula City Schools announced that he would begin opening bids.  He announced the names of the four vendors that had submitted bids and were represented at the meeting.  He informed vendors that he would open bids and read the prices, but due to per�sonal time constraints, he would review submissions in detail later and notify each person on Monday, June 23, 2003, of the recommendation he would make to the Superintendent, and follow the telephone notice with a letter.  All present were agreeable to the procedure.





The representative opened the first bid and noted that the vendor had included a bid bond.  At that point, the representative of Eufaula Business Machines stated that he had forgotten to place his check in his envelope but would call his office and have it delivered momentarily.  He stood and walked out of the room dialing his cell phone.  Another bidder objected to Eufaula Business Machines’ bid being read because the check was not included in the packet, which was a requirement of the bid.  Another bidder also objected to Eufaula Business Machines’ bid being read.





The representative of Eufaula City Schools acknowledged the irregularity and agreed that Eufaula Business Machines’ bid would not be read but stated he would open the envelope to verify the absence of the check.  All present nodded their approval.  He continued opening packets and reading bid totals.  When he opened the envelope from Eufaula Business Machines, he only stated that the check was not included.  As he finished reading the last bid, the representative of Eufaula Business Machines reentered the room and placed his check on the table.  The representative of Eufaula Business Machines brought attention to the fact that it was a cashier’s check with a date preceding the deadline.  The repre�sentative of Eufaula City Schools reiterated that he would not be able to read the Eufaula Business Machines’ bid because the check had not been included with the submitted bid.





A contract for providing, installing, servicing, and supplying new copy machines for a city board of education is subject to the Competitive Bid Law found in section 41-16-50, et seq.  Ala. Code § 41-16-50 (2000).  Section 41-16-50(c) of the Code of Alabama states that all bidders shall furnish a bid bond on any contract exceeding ten thousand dollars if bonding is available for the services, equipment, or materials.  Ala. Code § 41-16-50(c) (2000).





	In Attorney General’s Opinion 85-00032, this Office held that boards of education may not require a certified check in lieu of a bid bond.  A.G. Opinion to James C. Bailey, President, Wallace State Community College, dated Octo�ber 18, 1984, A.G. No. 85-00032.  They may, however, accept a certified check, if they choose to do so, and if the bidder wishes to use a certified check instead of a bid bond.





The Competitive Bid Law requires that a bid bond be furnished but does not state at what point of the bid process it must be supplied by the bidder.  In this case, the Eufaula City Schools stated in the bid specifications that each bidder “must submit with their bid either a bid bond or a certified check payable to Eufaula City Schools in an amount not less than five percent of the amount of the bid, but in no event more than ten thousand dollars.  An original bond/check must be received with the bid; copies are not acceptable.”  Eufaula, Ala., City Schools, Invitation to Bid (June 2, 2003) (emphasis added).  Because a bid bond or a certified check was not submitted with the bid of Eufaula Business Machines, the bid is not responsive to the bid specifications and cannot be con�sidered by the Eufaula City Schools.








CONCLUSION





Because the bid in question did not follow the instructions of the bid specifications and include a bid bond or a certified check with the bid at the bid opening, the bid is nonresponsive and cannot be considered by Eufaula City Schools.








QUESTION II





If the answer to Question I is that the error was substantive, as opposed to a technical formality, does the awarding authority have the discretion, pursuant to Section 1.1 of the bid specifications, to allow the bidder to submit a previously acquired cashier’s check within minutes after the bid opening deadline so as to make the bid responsive?








FACTS AND ANALYSIS





In the bid stipulations, the Eufaula City Schools, in Section 1.1, state that the board of education reserves the right to reject any and/or all bids, to waive all formalities in bidding, to be the sole judge of quality and equality of the several bid proposals, and to award the contract to the most desirable bidder.  If the bid specifications had been silent on when the bid bond or check had to be furnished by bidders, the failure to include the bid bond or check at the bid opening would be a technical formality that could have been waived by the board of education.  Because the bid specifications of the Eufaula City Schools, however, required that either a bid bond or certified check must be submitted with the bids at the bid opening, it is the opinion of this Office that the failure to follow these explicit instructions cannot be deemed a minor irregularity and be waived by the board.








CONCLUSION





Due to the explicit instructions of the Eufaula City Schools in the bid specifications, the error was not a minor informality that could be waived by the board of education.  The bid of Eufaula Business Machines was nonresponsive and cannot be accepted by the Eufaula City Schools.





I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur�ther assistance, please contact Don E. Lawley, Legal Division, Department of Examiners of Public Accounts.
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	BILL PRYOR


	Attorney General
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	Chief, Opinions Division
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