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A Deputy Commissioner of Revenue is a departmental employee and may serve on the Board of Trustees at Auburn University.





Dear Commissioner Carlisle:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION





	Can a person serving as a Deputy Commis�sioner of Revenue also serve on the Board of Trustees at Auburn University?








FACTS AND ANALYSIS





	Section 280 of the Constitution of Alabama prohibits a person from holding two offices of profit at the same time.  Ala. Const. art. XVII, § 280.  An “office of profit” is a position where:  (1) the office holder exercises some part of the sovereign power of the State and (2) compen�sation is to be received for the performance of the duties of the office.  Opinion of the Justices, 244 Ala. 386, 13 So. 2d 674 (1943).  Ordinarily, this constitutional provision is the sole test for answering this kind of question.  The prohibitions applicable to the Commissioner of Revenue, however, are more stringent than this constitutional prohibition.





	Section 40-2-41 of the Code of Alabama establishes the qualifica�tions of the Commissioner of Revenue and provides, in pertinent part, as follows:





He shall not hold another office under the gov�ernment of the United States or under any other state or of this state, or any political subdivision thereof, during his incumbency in such office and shall not hold any position of trust or profit or engage in any occupation or business the conduct of which shall interfere or be inconsistent with the duties he assumes as Commissioner of Reve�nue under the provisions of this title.





Ala. Code § 40-2-41 (1998).  This section prohibits, among other things, the Commissioner from holding another governmental office with the State of Alabama or any political subdivision of the State.  It also prohib�its the Commissioner from holding any position of trust or profit or engaging in any business where the conduct of that position of trust or business will interfere or be inconsistent with the duties of the office of Commissioner.  





	Auburn University is a state university, an instrumentality of the State of Alabama, under the management and control of a board of trus�tees.  Ala. Const. amend. 670.  Although trustees are not entitled to compensation and therefore do not hold an office of profit, a member of the board of trustees holds an office with the State of Alabama; thus, you may not hold this position while serving as the Commissioner.  Other state department heads or officials may have held this position in the past because the statute concerning that department head’s qualifications did not prohibit the holding of this position, only the holding of another office of profit.





	Although it is clear that the Commissioner of Revenue may not serve on the Board of Trustees at Auburn University, other appointed positions within the department may be able to serve in both positions.  Section 40-2-44 creates the office of Assistant Commissioner.  The Assistant Commissioner must have the same qualifications as the Revenue Commissioner, take the oath of office, and shall assume the duties and authority of the Commissioner as delegated to him by the Commissioner or in the absence of a Commissioner.  Ala. Code § 40-2-44 (1998).  The Assistant Commissioner is the only person who is authorized to assume the Commissioner’s duties in his absence.  Id.  The Assistant Commis�sioner, therefore, would be prohibited from holding another office for the same reasons as the Commissioner.  You have asked this Office, however, about another appointed position within the department.





	It is the understanding of this Office that the Department of Reve�nue is authorized to fill several appointed positions.  One of these posi�tions is titled “Deputy Commissioner of Revenue.”  This position, as well as the other positions, is filled by a regular employee of the Department of Reve�nue.  These employees are not given authority to exercise, in their own right, any part of the power and authority conferred upon the depart�ment, but may act only with the permission and under the supervision and con�trol of the Commissioner.  See Burdette v. State Dep’t of Revenue, 487 So.2d 944 (Ala. Civ. App. 1986).  Because they may not independently exercise any part of the State’s power, they are not state officers.  Id.  





It is the opinion of this Office that, although the Commissioner of Revenue and the Assistant Commissioner of Revenue may not serve on the Board of Trustees at Auburn University, a Deputy Commissioner of Reve�nue is a departmental employee and may serve on the Board.  If, however, an employee of the Department of Revenue, such as the Deputy Commis�sioner, in fact performs the duties of the Commissioner, that person would be holding the office of Revenue Commissioner of this State and, there�fore, is prohibited from serving in another office of the State.  The rule is well settled that the official acts of a de facto officer are just as valid for all those purposes as those of an officer de jure, so far as the public and third persons are concerned.  See Logan v. State, 43 So. 10 (Ala. 1907).  If an employee were acting as a de facto Revenue Commissioner, it is the opinion of this Office that he would be subject to the provisions of the Revenue Commissioner’s statute and would be prohibited from holding any other office of the State.








CONCLUSION





	Although the Commissioner of Revenue and the Assistant Commis�sioner of Revenue may not serve on the Board of Trustees at Auburn Uni�versity, a Deputy Commissioner of Revenue is a departmental employee and may serve on the Board.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Rebecca Acken of my staff.





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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