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On redemption, a certificate holder from a tax sale made by the county tax collector is entitled to the amount of taxes paid, costs and interest due at the time of the sale with interest, plus the amount of any excess bid that does not exceed 15% of the appraised value of the property with interest, plus the amount of any excess bid that exceeds 15% of the appraised value of the property without interest.





The method to be used in computing the 15% limitation for properties taxed in special categories at the time of sale for taxes is a determination to be made by the county board of equalization.








Dear Mr. Harper:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTIONS





	1.  Since the “amount of money” for which lands are sold often includes an excess bid, is the purchaser of property sold for taxes, upon redemption, entitled to 12% interest on 15% of the market value of the property in addition to the “amount of money” for which the lands were sold, or is any excess amount bid for the property to be included in the 15% limitation?








FACTS AND ANALYSIS





	As Revenue Commissioner for Elmore County, you are charged with the responsibility of implementing section 40-10-122 of the Code of Alabama with respect to property that is sold for taxes and later redeemed.  Section 40-10-122(a) of the Code of Alabama states: 





	In order to obtain the redemption of land from tax sales where the same has been sold to one other than the state, the party desiring to make such redemption shall deposit with the judge of probate of the county in which the land is situated the amount of money for which the lands were sold, with interest payable at a rate of 12 percent per annum from date of sale, and, on the portion of any excess bid that is less than or equal to15 percent of the market value as established by the county board of equalization, together with the amount of all taxes that have been paid by the purchaser, which fact shall be ascertained by consulting the records in the office of the tax collector or other tax collecting official, with interest on said payment at 12 percent per annum.  If any taxes on said land have been assessed to the purchaser and have not been paid, and if said taxes are due which may be ascertained by consulting the tax collector or other tax collecting official of the county, the probate judge shall also require the party desiring to redeem said land to pay the tax collector or other tax collecting official the taxes due on said lands which have not been paid by the purchaser before he or she is entitled to redeem the same.  In all redemptions of land from tax sales, the party securing redemption shall pay all costs and fees as herein provided for due to officers and a fee of $.50 the judge of probate for his or her services in the matter of redemption.  This application and payment may be executed by an on-line transaction via the Internet or other on-line provision.





Ala. Code § 40-10-122(a) (Supp. 2002).





	In a memorandum prepared by the Revenue Department regarding this statute, it was determined that on redemption, a certificate holder from a tax sale made by the county tax collector is not entitled to interest on the entire purchase price paid to the tax collector if the purchase price includes an excess amount that exceeds 15% of the appraised value of the property.  The Revenue Department determined that on redemption, a certificate holder from a tax sale made by the county tax collector is entitled to the amount of taxes paid, costs and interest due at the time of the sale with interest, plus the amount of any excess bid that does not exceed 15% of the appraised value of the property with interest, plus the amount of any excess bid that exceeds 15% of the appraised value of the property without interest.  This Office agrees with the Revenue Department’s assessment.  





	The purchaser on redemption is entitled to the total amount of money for which he purchased the lands.  Ala. Code § 40-10-122(a) (Supp. 2002).  This would include taxes, costs, interest paid at the time of sale and the entire amount of any excess bid.  This amount, except for the entire excess bid portion, is to bear interest payable at a rate of 12 percent per annum from date of sale.  Ala. Code § 40-10-122(a) (Supp. 2002).  The purchaser is also entitled to 12% interest on the portion of any excess bid that is less than or equal to15 percent of the market value as established by the county board of equalization.  Ala. Code § 40-10-122(a) (Supp. 2002).  The remaining portion of the excess bid found in the total amount paid by the purchaser is refunded, but does not bear interest.  It is our opinion, therefore, when the amount of money for which lands are sold includes an excess bid, the purchaser, upon redemption, is entitled to 12% interest on amount of money for which the lands were sold, but in that total amount, only that portion of the excess bid that equals 15% of the market value as established by the county board of equalization will be included for interest purposes.  The remaining amount, if any, is to be refunded without interest.








CONCLUSION





	On redemption, a certificate holder from a tax sale made by the county tax collector is entitled to the amount of taxes paid, costs and interest due at the time of the sale with interest, plus the amount of any excess bid that does not exceed 15% of the appraised value of the property with interest, plus the amount of any excess bid that exceeds 15% of the appraised value of the property without interest.








QUESTION





	2.  What “market value” should be used in computing the 15% limitation for properties taxed in special categories at the time of sale for taxes, such as current use valuations, roll back values, escape year values, etc.?








	Section 40-10-122(a) of the Code of Alabama states in pertinent part: 





	In order to obtain the redemption of land from tax sales where the same has been sold to one other than the state, the party desiring to make such redemption shall deposit with the judge of probate of the county in which the land is situated the amount of money for which the lands were sold, with interest payable at a rate of 12 percent per annum from date of sale, and, on the portion of any excess bid that is less than or equal to15 percent of the market value as established by the county board of equalization, . . .





Ala. Code § 40-10-122(a) (Supp. 2002) (emphasis added).  This section does not prescribe the method for determining the market value of the property, but rather leaves that determination to be made by the county board of equalization.  The Revenue Department has suggested that fair market appraised value as determined for assessment purposes should be the exclusive method.  Your attorney has expressed concerns with using this method as opposed to using current use valuations.  I presume you have a copy of both of these documents.





In determining the meaning of a statute, courts look to the plain meaning of the words as written by the Legislature.  DeKalb Co. LP Gas Co., Inc. v. Suburban Gas, Inc., 729 So. 2d 270 (Ala. 1998).  “The fundamental rule of statutory construction is to ascertain and give effect to the intent of the Legislature in enacting the statute.  Words used in a statute must be given their natural, plain, ordinary and commonly understood meaning, and where plain language is used a court is bound to interpret that language to mean exactly what it says.”  IMED Corp. v. Systems Eng’g Assocs. Corp., 602 So. 2d 344 (Ala. 1992).





	The plain language of section 40-10-122(a) of the Code of Alabama states that the market value of the property is a determination to be made by the county board of equalization.  Without statutory authority prescribing the method to use in making this determination, the method to be used is also a determination to be made by the county board of equalization.








CONCLUSION





	The method to be used in computing the 15% limitation for properties taxed in special categories at the time of sale for taxes is a determination to be made by the county board of equalization.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Ben Albritton of my staff.





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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