�
Honorable T.C. Boyett


Mayor, City of Florala


P.O. Box 351


Florala, Alabama 36442





Police Departments - Municipal Courts – Magistrates –Law Enforcement – Covington County





The City of Florala, which has contracted with Covington County E911 Central Dispatch to provide dispatching services for Florala’s police department, cannot use its municipal court magistrate as the dispatcher because magistrates must maintain neutrality and detachment from law enforcement activities.





Dear Mayor Boyett:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Florala.








QUESTION 





May a municipal court magistrate continue to perform the duties of magistrate for the Florala Municipal Court and dispatch for the E911 system in which the City of Florala has contracted with to per�form the dispatching services for the City of Florala’s Police Department? 








FACTS, LAW, AND CONCLUSION





	Rule 18 II(A) of the Alabama Rules of Judicial Administration (“ARJA”) provides that municipal magistrates “shall be neutral and detached from all law enforcement activities” to be eligible to serve as magistrate.  The “Comment” to Rule 18, in pertinent part, provides as follows:





Consistent with opinions of the United States Supreme Court, since magistrates are a part of the judi�cial branch of government and must exercise independ�ent judgment in the performance of their duties, all appointees must also be neutral and detached from the law enforcement function.  No person who is affiliated with the prosecution or police, assigned to police or connected with law enforcement activities should be considered eligible for appointment. 





Ala. R. Jud. Admin. 18 II(A) (Comment) (emphasis added).





See Shadwick v. City of Tampa, 407 U.S. 345 (1972), which devised a standard for determining a magistrate’s neutrality and detachment from law enforcement and which are embodied in the highlighted language in the above “Comment” to Rule 18 of the ARJA.  More importantly, please note that the scenario you present in your inquiry would violate the mandate of Rule 18 II(A) of the ARJA and fails the tests under Shadwick.  Any municipal court magistrate who also dispatches for the city’s police department, either full-time or part-time or contractually for the county or otherwise, is unquestionably “affiliated with the police;” is, in fact, “assigned to police;” and is, in fact, “connected with law enforcement activities.”  Therefore, until the person relinquishes the position of police dispatcher, he or she is ineligible to serve as municipal court magistrate.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Thomas Parker, Legal Division, Administrative Office of Courts.





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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Honorable T. C. Boyett
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