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Discussion of agreements between counties concerning school attendance and taxes.





Dear Senator Mitchell:





This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTIONS





Your request poses the following three questions:





1.	Can the students living within the city limits of City A, but within the borders of County C, attend the County B school system?  If so, what action, if any, is required to be taken by either City A, County B, or County C?





2.	If students living within the city lim�its of City A, but within the borders of County C, attend the County B school system, is County B entitled to receive any part of the education taxes (ad valorem and sales) collected within the por�tion of the city limits of City A, which is located in County C?





3.	If the answer to Question 1 is in the negative, under current state law, can County B’s board of education and County C’s board of edu�cation enter into a joint agreement to allow stu�dents living in City A within the boundaries of County C to attend the school system in County B?








FACTS AND ANALYSIS





Your request sets out a hypothetical set of facts as follows:





1.	City A is primarily located in County B.





2.	City A’s city limits extend into the adjoining County C.





3.	Both County B and County C have county school systems that currently enroll stu�dents living in the respective counties.





4.	City A does not currently have a city school system.





5.	Both County B and County C have education taxes consisting of a countywide sales tax, a countywide ad valorem tax, and a district ad valorem tax.





6.	City A does not have a specific ad valorem or sales tax for education.





	Section 16-8-18 of the Code of Alabama provides as follows:





The county boards of education of two or more counties shall have power to provide jointly for the maintenance of schools in or near the dividing line of such counties on the basis of the enrollment in such school from the counties rep�resented.  Each pupil who lives within five miles of a county boundary line shall attend the school nearest to his residence.





Ala. Code § 16-8-18 (2001).





	The Alabama Supreme Court held, in Conecuh Co. Bd. of Educ. v. Campbell, 276 Ala. 343, 162 So. 2d 233 (1964), that an entitlement may be created to allow a child who lived within five miles of a county line to go to the school closest to his home, even if it meant crossing the county boundary line, where there existed an agreement between the two school systems involved.  In the absence of such agreement, there is no entitle�ment.  Ala. Code § 16-8-18 (2001).  Alabama law provides that, for city school systems, the city boards of education have the power to establish and maintain a system of public schools, including kindergarten, for the benefit of children who are bona fide residents of and living within the corporate limits of such city.  Ala. Code § 16-11-16 (2001) (emphasis added).  The pertinent Code section dealing with county boards of educa�tion requires children to be “bona fide residents” of a county school sys�tem for kindergarten only.  Ala. Code § 16-8-41 (2001).  The Adminis�trative Code of the State Department of Education, dealing with the admission of student personnel, provides that the local board of education is responsible for adopting policies of admission and attendance within the framework of state law and State Board of Education policies.  These policies should be clearly stated, followed explicitly, and given publicity in the area to be served in the spring and fall before schools officially open.





	The United States Supreme Court has stated that a “bona fide resi�dence requirement, appropriately defined and uniformly applied, furthers the substantial state interest in assuring that services provided for its residents are enjoyed only by residents.”  Martinez v. Bynum, 461 U.S. 321, 328 (1983).  The Supreme Court went on to say that it recommends that school systems promulgate a policy that requires children to be bona fide residents of that school system, but defines “bona fide resident” in such a way that children who are not living with parents or legal guardi�ans may be able to demonstrate that they are actual residents of that school system.





	Other factors have a direct bearing on a school system’s policies. Terminal desegregation orders arising from federal intervention into the school systems of Alabama contain provisions that, in general, prohibit transfers in or out of a school system from or to another school system unless done on a nondiscriminatory basis and in a manner such that the cumulative effect will not reduce desegregation or reinforce the dual school system.  Many school systems across Alabama presently operate their systems pursuant to terminal desegregation orders that have previ�ously been entered by the federal court system.  If a school district grants transfers to students living in the district for their attendance at public schools outside the district, or if it permits transfers into the district of students who live outside the district, it shall do so on a nondiscrimina�tory basis, except that it shall not consent to transfers where the cumula�tive effect will reduce desegregation in either district or reinforce the dual school system.  See United States v. Hinds Co. Sch. Bd., 417 F. 2d 852 (1969).








CONCLUSION





	Question 1 is answered in the affirmative, considering the facts pro�vided and assuming that an agreement exists between County B and County C; the child resides within five miles of the county line of County B; and there are no terminal desegregation orders that would prohibit such attendance.





	Question 2 assumes that an agreement exists between County B and C for purposes of attendance.  The counties have the power to agree.  In the absence of an agreement between County B and County C regarding this issue, no entitlement exists for County B to receive education taxes collected within the portion of the city limits of City A located in County C.





	Question 3 is not applicable because the means do exist, within the context of the answer to Question 1, to allow students to attend a school system outside the border of their own county.





State law does not require a referendum for an agreement between two school boards nor is any action required by any other governing body to ratify the agreement.  The State Superintendent of Education, however, has the authority to review actions by county boards of education, including an agreement between County B and County C.  See Rule 290-010-020-.02, State Department of Education Administrative Code.


 


Although the question was not posed by your request, it should be noted that the recent federal legislation titled No Child Left Behind Act may have a bearing on your questions.  It may be that County B would be required to provide transportation to County C students to other County B schools if they allow County C students to attend County B schools.





	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Larry Craven, Legal Division, Depart�ment of Education.





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:


�


CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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