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The current city council has the authority to adopt a resolution to place a cap on the dollar amount of sales tax funds that the city will appropriate to the city board of education.





Dear Mr. Rhea:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Attalla.








QUESTION





	Whether the City of Attalla may legally place a cap in the amount of $300,000 per year that would be the maximum amount the City of Attalla would be required to pay to the Attalla City Board of Education from the proceeds of the one cent sales tax collected by the city beginning in January 2003.








FACTS AND ANALYSIS





	Municipalities are authorized to levy sales and use taxes by munici�pal ordinance.  Ala. Code § 11-51-200 (Supp. 2002).  The statutes do not restrict the municipalities in the use of the funds raised from the imposi�tion of the sales and use tax.  Section 11-43-56 of the Code of Alabama provides as follows:  “Except as otherwise provided in this title, the council shall have the management and control of the finances and all of the property, real and personal, belonging to the city or town.”  Ala. Code § 11-43-56 (1989).  This Office has held that municipalities may donate funds to schools attended by residents of the municipality.  Opin�ion to Honorable Roger H. Bedford, Jr., Member, Alabama State Senate, dated April 1, 1999, A.G. No. 99-00155 (numerous opinions cited therein).





	Your request states that, in a 1992 resolution, the City Council of Attalla stated “on the condition an additional one cent sales tax is adopted, revenue from said tax will be shared with the Attalla City Board of Education on a 50/50 basis.”  Attalla, Ala., Resolution No. 3743 (dated Feb. 25, 1992).  You also state that since 1992 the amount of the funds contributed to the Attalla City Board of Education pursuant to this reso�lution has been less than $300,000 annually.  The current city council wishes to place a cap on the amount of funds per year that the city will donate to the Attalla City Board of Education from this one cent sales tax.





	The appropriation of city funds is within the legislative and/or gov�ernmental authority given to city councils.  The governing body of a municipality cannot, by contract, bind its successors to forego or to exer�cise their legislative or governmental functions.  City of Birmingham v. Holt, 239 Ala. 248, 194 So. 538 (1940); Opinion to Honorable Michael S. Harper, dated March 27, 1996, A.G. No. 96-00167; and opinion to Honor�able Isaac J. English, Mayor, Town of Cardiff, dated February 10, 1981, A.G. No. 81-00234.  Accordingly, even though the council in 1992 decided, by resolution, that fifty percent of the additional one cent sales tax will be paid to the city board of education, the current council has the authority to adopt a new resolution and distribute the funds from the sales tax as it determines best meets the needs of the city.








CONCLUSION





	The current city council has the authority to adopt a resolution to place a cap on the dollar amount of sales tax funds that the city will appropriate to the city board of education.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:


�


CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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