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The mayor may not receive cost-of-living raises during his present term. A cost-of-living raise is part of a person’s salary or compensation and is not a benefit.





Dear Mr. Seay:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Pell City.








QUESTION





	Pursuant to the provisions of Ordinance 2000-1476, is a full-time mayor entitled to cost-of-living raises afforded other full-time city employees?








FACTS AND ANALYSIS





	Pell City Ordinance 2000-1476 established the office of mayor as a full-time position effective the first Monday in October 2000.  The ordi�nance states, in pertinent part, as follows:





	Section 1.  Establishment of a full-time position for Mayor: The office of Mayor of the City of Pell City, Alabama, shall be and is hereby established as a full-time position.





	Section 2.  Compensation:  The Mayor’s compen�sation shall be and is hereby fixed at an annual salary of Fifty-five Thousand Dollars ($55,000.00), payable in bi-weekly installments.





	Section 3.  Additional Benefits:  In addi�tion to the compensation set forth in section 2, hereof, the Mayor shall be afforded all benefits now extended, or in the future extended, to all full-time employees of the City.





* * *





	Section 6.  Effective Date of Ordinance:  This ordinance shall become effective on the first Monday in October, 2000.





Pell City, Ala., Ordinance No. 2000-1476 (adopted Feb. 14, 2000).





	The City of Pell City just authorized across-the-board pay raises for all full-time municipal employees.  The city would like to know whether the newly created position of mayor is considered a full-time municipal employee for the purposes of receiving the current or any future pay raises.  Pursuant to Ordi�nance 2000-1476, the city asserts that the cost-of-living raise is a “benefit.”





	Section 2 of the ordinance fixes the mayor’s salary at $55,000.  Section 3 of the ordinance, however, states that, in addition to the mayor’s salary, the mayor shall be afforded all benefits now extended or in the future extended to all full-time employees of the city.  





	Section 11-43-80(b) of the Code of Alabama states that “the mayor shall receive such salary as the council may prescribe, which must be fixed by the council not less than six months prior to each general municipal election. . . .”  Ala. Code § 11-43-80(b) (1989).  We have pre�viously opined that sections 68 and 281 of the Constitution of Alabama, as well as section 11-43-9 of the Code of Alabama, prohibit the granting of an increase in salary for officers of a municipality during their present term.  Opinion to the Honorable Chip Bailey, Senator, dated June 18, 1984, A.G. No. 84-00322.  Specifically, section 11-43-9 of the Code pro�hibits any increase or diminishment of the fees, salary, compen�sation, or emoluments of a municipal elected official during the term for which he or she has been elected and further prohibits gratuitous appropriations in any case.  Opinion to the Honorable Robert W. Ennis, IV, Attorney, City of Tusca�loosa, dated January 17, 1992, A.G. No. 92-00127.  The facts in that opinion are similar to the facts at hand in that the municipality passed an ordinance enti�tling the mayor to all benefits accruing to any salaried employee of the city.  





	We note that, in this case, the ordinance authorizes the mayor to receive any other benefits available to him or her under the city code when they are available to all other full-time municipal employees.  It is the opinion of this Office that cost-of-living raises are not a benefit.  Webster’s Dictionary defines “salary” as “fixed compensation paid regularly for services.”  Webster’s Seventh New Collegiate Dictionary 759 (1976); see Childers v. Morgan Co. Bd. of Educ., 465 So. 2d 428, 430 (Ala. Civ. App. 1985).  Alabama case law has defined salary as an agreed compensation for services payable at regular fixed intervals.  Id. at 431; see, e.g., Smith v. City of Mobile, 230 Ala. 584, 162 So. 361 (1935).  A cost-of-living raise is merely additional compensation for ser�vices; there�fore, it is the opinion of this Office that cost-of-living raises fall under compensation, fees, or salary and not benefits.  The ordinance entitles the mayor to all benefits afforded to full-time employees, but cost-of-living raises are not benefits.  Benefits typically include things such as health insurance and annual or sick leave.  Accordingly, the mayor may not receive cost-of-living raises during his present term.








CONCLUSION





	Cost-of-living raises fall under compensation, fees, or salary and are not benefits.  Accordingly, the mayor may not receive cost-of-living raises during his present term.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Rebecca Acken of my staff.





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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