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No purchase or contract involving an amount in excess of $7500 shall be divided into parts to avoid the State Competitive Bid Law.  When it is known or contemplated that like-item purchases, including automotive parts not exempted by section 41-16-52(a) of the Code of Alabama, involving $7500 or more will be made during the fiscal year, these items must be procured through competitive bid.  The responsibility for determining which items are like or similar in nature rests with the municipality.





Competitive bidding is required for substitutable items when the aggregate amount of said purchases exceeds $7500.





The fiscal year is the appropriate time frame for determining which purchases are subject to the Competitive Bid Law.





Sections 41-16-54(d) and 41-16-52(a) of the Code are applicable to different situations.








Dear Ms. Nelson:





This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Gadsden.








QUESTION I





Are all automotive parts, exclusive of those exempted by section 41-16-52(a) of the Code of Alabama, like-kind equipment that must be procured through sealed competitive bidding?








FACTS AND ANALYSIS





	The City of Gadsden operates a large fleet of diverse vehicles, manufactured by different companies, that are equipped with automotive parts produced by different companies with different requirements for replacement parts.  Some automobile parts, such as tires, batteries, and light bars, are purchased in relatively large quantities and may be used interchangeably on numerous city vehicles.  Other automotive parts pur�chases are more diverse and are used only upon particular equipment; however, the total for these purchases exceeds the current Competitive Bid Law threshold amount of $7500.





Sections 41-16-50 through 41-16-63 of the Code of Alabama are relevant sections of the State Competitive Bid Law relating to munici�palities.  Section 41-16-50(a) provides that, with the exception of con�tracts for public works, all expenditure of funds by a municipality of whatever nature for labor, services, work, or for the purchase of materi�als, equipment, supplies, or other personal property involving $7500 or more shall be made under contractual agreement entered into by free and open competitive bidding.  Ala. Code § 41-16-50(a) (2000).





Section 41-16-52(a) provides for expenditures for repair parts and for the repair of certain heavy-duty equipment and for vehicles weighing 25,000 pounds or greater and reads, in part, as follows:





All expenditures of funds of whatever nature for repair parts and repair of heavy-duty off-highway construction equipment and of all vehicles with a gross vehicle weight rating of 25,000 pounds or greater, including machinery used for grading, drainage, road construction and compaction for the exclusive use of county and municipal, highway, street and sanitation departments, involving not more than $15,000 made by or on behalf of . . . governing bodies of the municipalities of the state . . . shall be made, at the option of said governing boards, bodies . . . without regard to the provisions of this arti�cle. The foregoing exemption . . . shall apply to each incident of repair as to any such repair parts, equipment, vehicles or machinery. The amount of such exempted expenditure shall not be construed to be an aggregate of all such expenditures per fiscal year as to any individual vehicle or piece of equipment or machinery.





Ala. Code § 41-16-52(a) (2000).





Section 41-16-54(d) of the Code provides as follows:





No purchase or contract involving an amount in excess of seven thousand five hundred dollars ($7,500) shall be divided into parts involving amounts of seven thousand five hun�dred dollars ($7,500) or less for the purpose of avoiding the requirements of this article. All such partial contracts involving seven thousand five hundred dollars ($7,500) or less shall be void.





Ala. Code § 41-16-54(d) (2000) (emphasis added).





This Office has frequently stated, when citing section 41-16-54(d) of the Code, that no purchase or contract, when not otherwise exempted, involving an amount exceeding the State Competitive Bid Law threshold amount, currently $7500, shall be divided into parts to avoid bidding requirements.  Each purchase of items must be reviewed based on its unique factual situation.  For example, the purchase of like items, not contemplated due to unforeseen circumstances, when taken together with a prior purchase, could exceed $7500 and not violate the State Competitive Bid Law.  If, however, a municipality or other governmental entity at the time of purchase knew that the quantity purchased was inadequate and its needs would exceed $7500, failure to bid the items would be in violation of section 41-16-54(d).  Opinion to Honorable Charles Sprayberry, Superintendent of Education, Tuscaloosa County Board of Education, dated May 18, 1982, A.G. No. 82-00343.   





	This Office has concluded that the total amount of the unit price of all items in a group purchase, and not the individual unit price, must be considered when determining if the purchase is subject to the Competitive Bid Law.  If two or more items of the same type or of a similar type are to be purchased, and the total cost of all of the items is $2000 (the State Competitive Bid Law threshold amount at the time) or more, the purchase is subject to competitive bidding, although the unit price of each item is less than $2000.  Furthermore, if a series of items are to be bought at one time from one seller and the total cost of all items is $2000 or more, the purchase is also subject to the Competitive Bid Law, although the unit price of each item is less than $2000.  Opinion to Honorable A. M. Bailey, DeKalb County Superintendent, dated March 14, 1978, File No. 219; see also opinion to Honorable G. R. Craft, Chairman, Utilities Board, Town of Citronelle, dated August 30, 1982, A.G. No. 82-00526. 





Interchangeable automotive parts of like kind should be viewed to�gether as a unit when determining State Competitive Bid Law applicabil�ity.  Like items, which have limited use and are not subject to substitution among vehicles, are also biddable when the amount to be purchased exceeds $7500.  Each individual circumstance must be examined to deter�mine if a violation of section 41-16-54 of the Code has occurred.  If questions arise concerning the applicability of the Competitive Bid Law, the Department of Examiners of Public Accounts may be contacted for guidance.








CONCLUSION





No purchase or contract involving an amount in excess of $7500 shall be divided into parts to avoid the State Competitive Bid Law.  When it is known or contemplated that like item purchases, including automo�tive parts not exempted by section 41-16-52(a), involving $7500 or more will be made during the fiscal year, these items must be procured through competitive bid.  The responsibility for determining which items are like or similar in nature rests with the municipality.








QUESTION II





If competitive bidding is not required for all automotive parts as an aggregate group, is competitive bidding required for individual types of parts, e.g., tires, batteries, or filters when they exceed $7500?








FACTS AND ANALYSIS





Items of equipment, materials, and supplies, etc., which are like items and cost more than $7500 in the aggregate, must be bid.  Each pur�chase must stand on its own set of facts when deciding if the items pur�chased are like items or if the purchase was split into parts to avoid tak�ing bids.  A.G. No. 82-00343.  Additionally, this Office has determined that items may not be divided by district, division, or otherwise by a gov�ernmental entity to avoid the statutory requirement for bidding.  See 128 Op. Att’y Gen. 25 (1967).





Competitive bidding is required for substitutable items such as tires, filters, etc., when it is contemplated that the aggregate amount of these similar purchases will exceed the Competitive Bid Law threshold amount of $7500.








CONCLUSION





	Competitive bidding is required for substitutable like and similar items when the aggregate amount of said purchases exceeds $7500.








QUESTION III





Is a fiscal year the appropriate time frame for aggregation of like-kind equipment purchases to meet the competitive bid limit?  If not, what time frame is appropriate?








FACTS AND ANALYSIS 





There is no specific time frame in which purchases of like or simi�lar items must be made pursuant to competitive bid.  The time period between purchases is a circumstance, but not the only circumstance, that may be considered in an effort to determine if purchases were split to avoid taking bids.  A.G. No. 82-00343.  The test is whether the purchases are split to avoid taking bids and not whether a certain number of days have lapsed between purchases.





Governmental entities, including municipalities, budget expendi�tures for each fiscal year and not for the calendar year.  The fiscal year is the appropriate time frame for aggregation of like-kind equipment pur�chases to meet the State Competitive Bid Law.








CONCLUSION





When a purchasing entity, such as a municipality, determines that like-item purchases will be in excess of Competitive Bid Law require�ments, procurement must be made through bidding.  The fiscal year is the appropriate time frame for determining which purchases are subject to the Competitive Bid Law.








QUESTION IV





Does the $7500 bid limit under section 41-16-54(d) of the Code apply to the purchase of each individual automotive part in the same way as specifically stated in section 41-16-52(a) of the Code for off-highway equipment?








FACTS AND ANALYSIS





The $15,000 exclusion contained in section 41-16-52(a) of the Code, relating to expenditures of repair parts and repairs of heavy-duty off-highway construction equipment and of vehicles with a gross vehicle weight of 25,000 pounds, is exempted at the option of the municipality.  The section applies to each incident of repair as to any such repair parts, equipment, vehicle, or machinery.  The amount of such exempted expen�diture shall not be construed to be an aggregate of all such expenditures per fiscal year for any individual vehicle or piece of equipment or machinery.  There is no similar provision contained under section 41-16-54(d).





The fundamental rule of statutory interpretation is to determine and give effect to the intent of the Legislature.  Ex parte State Dept. of Reve�nue, 683 So. 2d 980, 983 (Ala. 1996).  A municipality is a creature of the State Legislature and has only the powers conferred on it by the Legisla�ture.  Batey v. Jefferson Co. Bd. of Health, 486 So. 2d 439 (Ala. Civ. App. 1986); Ex parte City of Florence, 417 So. 2d 191 (Ala. 1982). 








CONCLUSION





Section 41-16-54(d) and section 41-16-52(a) of the Code apply to different situations and should be viewed separately.  Section 41-16-52(a) provides for a $15,000 exemption relating to repair parts and repair of heavy-duty, off-highway construction equipment.  Section 41-16-52(a) specifically provides that the amount of exempted expenditures shall not be construed to be an aggregate of all such expenditures per fiscal year for any individual vehicle or piece of equipment or machinery.  Section 41-16-52(a) does not contain a similar provision but specifically prohibits the splitting of purchases for avoidance of the Competitive Bid Law and requires bidding for purchases of $7500 or more.





	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Aaron W. Nelson, Legal Division, Department of Examiners of Public Accounts. 





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:














CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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