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A law enforcement officer of an agency enumerated in section 36-21-8 of the Code of Alabama, retiring in good standing, may receive and keep his or her pistol upon retirement.  He or she may receive an authorization card from the sheriff to carry the pistol on or about his or her person.





Dear Representative Allen:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION





	After careful review of Act 2002-519, sec�tion 36-21-8 of the Code of Alabama, please issue an opinion on the following:


	


	Does a law enforcement officer in good standing at the time of retirement have the authority to keep and carry his or her pis�tol?








FACTS AND ANALYSIS





	Act 2002-519, as codified at section 36-21-8 of the Code of Ala�bama, provides as follows:





	Any person who, at the time of retirement, is in good standing and employed by the Depart�ment of Conservation and Natural Resources, the Alcoholic Beverage Control Board, the State Forestry Commission, the Alabama Criminal Justice Information Center, the Public Service Commission, campus police at a state institution, or any other state agency which requires its offi�cers to be Peace Officers’ Standards and Training certified as a law enforcement officer or investi�gator, or by the Department of Finance as a State Capitol Police Officer shall receive, as part of his or her retirement benefits, without cost, his or her badge and pistol.  





2002 Ala. Acts No. 2002-519; Ala. Code § 36-21-8 (Supp. 2002).  A law enforcement officer in good standing and employed by those state agen�cies and institutions listed in section 36-21-8 of the Code is al�lowed, upon retirement from his or her employment with the agency or institu�tion, to receive as part of the retirement benefits, his or her pistol.  The individual must be employed as a law enforcement officer by one of the enumerated agencies at the time of his or her retirement.  Opinion of the Attorney General to Honorable Timothy C. Boyce, State Forester, Alabama Forestry Commission, dated February 23, 2000, A.G. No. 2000-091.





	Section 36-21-9 of the Code of Alabama concerns the eligibility of honorably retired law enforcement officers to carry handguns.  It states as follows:





	(a) 	Any honorably retired law enforce�ment officer whose retirement was not based on any pending disciplinary or legal action shall be eligible to obtain without charge a card author�izing the retired officer to legally carry a hand�gun about or on his person.  Such card shall be issued permanently by the sheriff of the county in which the retired law enforcement officer resides upon application by any eligible retired law enforcement officer.





	(b)	In the event the retiree having such a card of authorization is suspected of or is charged with any crime or his character becomes so degenerated that he becomes known as one who is of bad character, then said retiree’s au�thorization for the carrying of a handgun shall be revoked by the sheriff of the county in which re�tired officer resides.  The sheriff shall notify the retiree in writing and by registered mail that his authorization is revoked.  The Sheriff shall state the reasons for the	revocation and order the re�tiree to turn his authorization card in to that sheriff within 30 days.  Should the retiree refuse to return the card within the said 30-day limit and continue to carry the handgun, he will be guilty of carrying a weapon without a license or carrying a concealed weapon, whichever might be the case.





Ala. Code § 36-21-9 (2001); see also opinion of the Attorney General to Honorable D.T. Marshall, Sheriff, Montgomery County, dated November 13, 2001, A.G. No. 2002-059, stating that any honorably retired law en�force�ment officer shall be eligible to receive a lifetime pistol permit.








CONCLUSION





	A law enforcement officer of an agency enumerated in section 36-21-8 of the Code of Alabama, retiring in good standing, may receive and keep his or her pistol upon retirement.  He or she may receive an authori�zation card from the sheriff to carry the pistol on or about his or her person.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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