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The State Personnel Department may allow returning military personnel to carry over more than 480 hours of annual leave.





The State Personnel Department may establish a policy for using carried-over excess leave.





The State Personnel Department may establish a policy that is consistent with the Uniformed Services Employment and Reemployment Rights Act of 1994 (“USERRA”) concerning the time period for applying for restoration of leave and/or pay differential for reemployment.





Dear Mr. Flowers:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the State Personnel Department.








QUESTION ONE





	In accordance with the intent of section 31-12-8 of the Code of Alabama (Act No. 2002-430), can the State Personnel Department allow returning military personnel to carry over to the following calendar year more than 480 hours of his or her restored annual leave without violating section 36-26-35 of the Code of Alabama?








FACTS AND ANALYSIS





Based upon the information contained in your request, the State Personnel Department is restoring annual leave to military personnel upon the completion of his or her active military service.  Restoration of this leave enables returning military personnel to have annual leave available upon his or her return to civilian status.  It is possible, however, for an employee to have as many as 714 hours or approximately 90 days of leave restored.  Many returning military employees will not be able to use the excess restored leave (more than 480 hours) before the end of the calendar year. 





Section 36-26-35(b) of the Code of Alabama provides that “[m]aximum accrued leave after 25 years of service shall be limited to 29¼ days per year, and the maximum number of days of annual leave which may be carried over at the end of each year shall be limited to 60 days.”  Ala. Code § 36-26-35(b) (2001).





	Section 31-12-8 of the Code of Alabama provides as follows:





Any public employee covered under Sec�tion 31-12-7 who was required to use annual or sick leave as a result of being called to active service in any of the armed forces of the United States during the war on terrorism which com�menced in September 2001, as determined by the Adjutant General of the Alabama National Guard, shall have their leave restored.





Ala. Code § 31-12-8 (Supp. 2002).





A fundamental principle of statutory construction is that the Legis�lature, in enacting a statute, had full knowledge and information as to the prior and existing law and legislation on the subject of the statute.  Miller v. State, 349 So. 2d 129 (Ala. Crim. App. 1977).  The Legislature, in enacting new legislation, is presumed to know existing law.  Blue Cross and Blue Shield of Alabama v. Nielsen, 714 So. 2d 293 (1998).  The pur�pose of statutory construction is to ascertain and give effect to the inten�tion of the Legislature in enacting the legislation.  Lewis v. Hitt, 370 So. 2d 1369 (Ala. 1979).  In this case, it is clear that the intent of the Legis�lature was to ensure that the returning military personnel not only have his or her annual leave restored, but have the opportunity to use the restored leave.  To have annual leave restored, only to have it lost by virtue of section 36-26-35 of the Code, would frustrate the intent of the law.








CONCLUSION





	In accordance with the intent of section 31-12-8 of the Code of Ala�bama, the State Personnel Department may allow returning military per�sonnel to carry over to the following calendar year more than 480 hours of his or her restored annual leave without violating section 36-26-35 of the Code.








QUESTION TWO





	If the answer to the first question is affirma�tive, and the excess leave is carried over to the next calendar year, does the employee have a set time period to use the excess leave, or does it continue to carry over indefinitely?








FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION





	As set forth in Question One, excess restored leave may be carried over to the next calendar year.  There is no set time period established by the State for using the carried-over excess leave.  Returning military per�sonnel should have a fair and adequate opportunity to use his or her restored leave.  Accordingly, the State Personnel Board should establish a policy concerning this issue that is reasonable and fair to the returning service personnel.  One such option would be to allow a one-time carry�over of excess annual leave to the next calendar year to allow adequate time for returning military personnel to use his or her excess annual leave.  For example, a returning military employee who returns to state service on January 6, 2003, may have annual leave restored that exceeds 480 hours and, under such policy, could carry over the excess leave one time for use in the year 2004.








QUESTION THREE





	Once the employee is no longer in active-duty status, is there a time limit on how long the employee has to request restoration of his or her annual leave or pay differential?








FACTS AND ANALYSIS





	This question is not addressed by the language of the statute.  It is pre�sumed, however, that a reasonable amount of time should be allowed for the returning military personnel to request restoration of his or her annual leave and pay differential.  The amount of time allowed to make a claim must also be balanced against the need for state departments to have knowledge of their financial obligations and leave restoration for budget�ing and planning purposes.  The State Personnel Board may wish to establish a policy consistent with federal guidelines that pertain to returning service personnel.  The Uniformed Services Employment and Reemployment Rights Act of 1994 (“USERRA”) provides statutory time�frames for returning service personnel to make an application for reem�ployment with his or her previous employer.  See 38 U.S.C.A. § 4301, et seq. (1994).  This application period is based on time spent on military duty.  In order to ensure consistency and avoid any undue confusion, a request for leave restoration and pay differential should be submitted in accor�dance with the deadlines established by USERRA for applying for rein�statement.  These guidelines are as follows:





		For periods of military service:





		Service less than 31 days: the service member must report back to work at the next regularly scheduled shift on the day following release from the military, safe travel home, and eight hours of rest.





		Service of 31-180 days, the service mem�ber must apply for reemployment within 14 days following release.





		Service of 181 days or more, the service member must apply for reemployment within 90 days after release.





38 U.S.C.A. § 4312 (e)(1) (West 2002).








CONCLUSION





The State Personnel Department may establish a policy that is con�sistent with the Uniformed Services Employment and Reemployment Rights Act of 1994 (“USERRA”) concerning the time period for applying for restoration of leave and/or pay differential for reemployment.





I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please do not hesitate to contact Carol Jean Smith of my staff.





						Sincerely,





						BILL PRYOR


						Attorney General


						By:


�


						CAROL JEAN SMITH


						Chief, Opinions Division
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