�Honorable Marie Hood		RE:  Questions 2 & 3:

Executive Director		

The Mental Health Center of 		   See R.J.D. v. Vaughan

    North Central Alabama		Clinic, 572 So. 2d 1225

4110 Highway 31 South		(1990).

Decatur, Alabama  35603



Mental Health Centers – Minors – Parent and Child – Morgan County



Parental consent is not required for the administration of treatment to a minor who has met certain statutory thresholds.  The parents’ presence with a minor, who is legally able to consent to such treatment, does not make parental consent necessary.



Parental consent is not required for the administration of any treatment when a physician determines that attempting to secure their consent would increase the risk to the minor’s life, health, or mental health.  The parents’ physical presence at the site where treatment is being rendered does not make obtaining parental consent, which is not otherwise required, necessary.



A parent may not compel a child, who is statutorily capable of deciding whether to consent to medical treatment, to accept mental health treatment without following the statutory process by which the involuntary commitments can be ordered by a court.



A minor who has the legal ability to consent to treatment should not be subjected to treatment, even treatment that is being sought by his or her parents, without either his or her consent or a determination by a court that such involuntary commitment and treatment is appropriate.



Dear Ms. Hood:



	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Mental Health Center of North Central Alabama.





QUESTION ONE



	What are the legal obligations of the Men�tal Health Center to provide treatment to a minor who is legally able to consent to treatment with�out the knowledge or consent of his or her par�ents, but whose parents are present and do con�sent?





FACTS AND ANALYSIS



	State laws sets forth two occasions when medical treatment may be administered to a minor without the additional consent of any other per�son.  First, section 22-8-4 sets forth when a minor may consent to medical treatment without the approval of any other person: 



	Any minor who is 14 years of age or older, or has graduated from high school, or is married, or having been married is divorced or is pregnant may give effective consent to any legally authorized medical, dental, health or mental health services for himself or herself, and the consent of no other person shall be necessary. 



ALA. CODE § 22-8-4 (1997).  Pursuant to the provisions of this statute, physicians can proceed with treatment once they secure the consent of a minor who is statutorily entitled to consent to treatment.  Parental consent is not required for the administration of treatment, and their presence with a minor, who is legally able to consent to such treatment, does not render their consent necessary.



	Section 22-8-3 contains the other exception to the general require�ment that parental consent be obtained before medical treatment is administered to a minor.  It provides:



	Any legally authorized medical, dental, health or mental health services may be rendered to minors of any age without the consent of a parent or legal guardian when, in the physician's judgment, an attempt to secure consent would result in delay of treatment which would increase the risk to the minor's life, health or mental health. 



ALA. CODE § 22-8-3 (1997).  Once again, medical treatment that is authorized by this section need not be approved by any other person than those who the statute specifically requires.





CONCLUSION



	Parental consent is not required for the administration of treatment to a minor who has met certain statutory thresholds.  The parents’ pres�ence with a minor, who is legally able to consent to such treatment, does not make parental consent necessary.



	Parental consent is not required for the administration of any treat�ment when a physician determines that attempting to secure their consent would increase the risk to the minor’s life, health, or mental health.  The parents’ physical presence at the site where treatment is being rendered does not make obtaining parental consent, which is not otherwise required, necessary.





QUESTION TWO



	Can parents compel mental health treat�ment for minor children who have the right to seek and receive treatment without the knowl�edge or consent of others, or must they first obtain a court order allowing them to do so?





FACTS, ANALYSIS, & CONCLUSION



	As with any other person who is legally competent to choose whether to accept medical care that is offered to them, a parent may not compel a child, who is statutorily capable of deciding whether to consent to medical treatment, to accept medical treatment.  As with any other per�son who is legally competent to choose whether to accept mental health treatment, there is a statutory process by which the involuntary commit�ment of such persons can be sought.  Section 12-15-90 sets forth this process for involuntary commitment.  This process must be followed in determining whether involuntary commitment is appropriate.





QUESTION THREE



	Does the Mental Health Center incur any liability if it provides treatment to a minor, as authorized and consented to by a minor’s parent, but without the minor’s consent?





FACTS, ANALYSIS, & CONCLUSION



	As previously discussed, a minor who has the legal ability to con�sent to treatment should not be subjected to treatment, even treatment that is being sought by his or her parents, without either his or her consent or a determination by a court that such involuntary commitment and treat�ment is appropriate.

 

	I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Troy King of my staff.



Sincerely,



BILL PRYOR

Attorney General

By:







CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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