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A contract that extends the term of the contract constitutes a new contract that is subject to the provisions of section 29-2-40 et seq., of the Code of Alabama.  As such, these contracts must be resubmitted to the Joint Legislative Contract Review Oversight Committee (“Committee”) for review.





Nothing in state law precludes parties to a contract from agreeing to an effective date that preceded the date on which the Committee’s review was completed.  Such an agreement would carry with it the risk for the contractor that, if the contract never secured final approval and was never executed by the State, he or she might not be paid.  Even if the contract was never finalized, the contractor might have a claim for quantum meruit payments for the work actually performed.





Dear Representative Holmes:





This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTIONS





Whether, when a personal or professional ser�vices contract expires, but money committed under the contract remains unspent, the length of the contract can be extended without the contract going back through the usual Contract Review Committee process.





If so, whether the action must take place prior to the ending date of the contract.








FACTS AND ANALYSIS





Alabama law creates a Contract Review Permanent Legislative Oversight Committee (“the Committee”).  Ala. Code § 29-2-40 (1998).  The Committee is given the following statutory duties and responsibilities:





The committee shall have the responsibility of reviewing contracts for personal or professional ser�vices with private entities or individuals to be paid out of appropriated funds, federal or state, on a state war�rant issued as recompense for those services. Each state department entering into a contract to be paid out of appropriated funds, federal or state, on a state warrant which is notified by the committee is required to submit to the committee any proposed contract for personal or professional services. Each contract shall be accompa�nied by an itemization of the total cost estimate of the contract. The department may, in lieu of the proposed contract, submit to the committee a letter of intent to contract. Such letter of intent to contract shall indicate the contracting parties, the services to be performed, an itemization of the total cost estimate of the contract, and such other information as the department may deem pertinent to the committee review of the contract. The committee shall review and comment where necessary on any such contract or letter of intent to contract within a reasonable time not to exceed 45 days after the department has submitted the contract or letter of intent to contract to the committee. Any contract made by the state or any of its agencies or departments in violation of this section and without prior review by the commit�tee of either the contract or the letter of intent to con�tract shall be void ab initio. If the committee fails to review and comment upon any contract or letter of intent to contract within the aforementioned 45-day time period, such contract shall be deemed to have been reviewed in compliance with this section.





Should the department elect to submit a letter of intent to contract in lieu of a proposed contract, as authorized in the preceding paragraph, the department shall be required to submit to the committee for its information the contract described in the letter of intent upon the execution of the contract.





Ala. Code § 29-2-41 (1998).  





Many personal and professional services contracts that the State of Ala�bama executes have both a stated expiration date and a cap on the amount of money that may be expended pursuant to the terms of the contract.  Your ques�tion concerns those instances where the expiration date of the contract arrives before the cap on the amount of money that may be expended under the contract is reached.  You have asked whether amendments to the original contract to extend the term must be resubmitted to the Committee for review.





This Office has previously opined that “[i]t is generally accepted that the provisions of a contract only con�tinue during the term of the contract in which they are contained.”  Attorney General’s Opinion to Honorable Robert Potts, President, University of North Alabama, dated September 20, 1999, A.G. No. 99-00285.  The Alabama Supreme Court has reached a similar conclusion:





In support of this holding, the trial court cited Blalock v. Perfect Subscription Co., 458 F.Supp. 123 (S.D. Ala. 1978). We cite with approval the following excerpt from that case: 





It is a general rule of law that where parties 


who have entered into a contract continue their respective performances under the terms of the contract beyond the expiration date of the contract, the parties are deemed to have mutually agreed to a new implied contract encompassing the same terms. A. Corbin, Contracts, § 684; W. Williston, Contracts, § 90. While there is no Alabama authority directly in point, the Alabama cases recognizing that a contract may be implied in fact from circumstances demon�strating a mutual intent to so contract indi�cate to this Court that Alabama would fol�low the majority rule set out above. See, e.g., Sims v. Etowah County Board of Edu�cation, 337 So.2d 1310 (Ala.1976); Montgomery Water Works and Sanitary Sewer Board v. Norman, 282 Ala. 41, 208 So.2d 788 (1968); Broyles v. Brown Engi�neering Company, 275 Ala. 35, 151 So.2d 767 (1963).


�Id., 458 F.Supp. at 126.





Gafnea v. Pasquale Food Co., Inc., 454 So. 2d 1366 (Ala.1984).  Under this authority, a contract extending the term, such as the one at issue here, constitutes a new contract that is subject to the provisions of section 29-2-40 et seq., of the Code of Alabama.  As such, these contracts must be resubmitted to the Commit�tee for review.





The answer to your second question can be found in section 29-2-41, which provides that “[a]ny contract made by the state or any of its agencies or departments in violation of this section and without prior review by the commit�tee of either the contract or the letter of intent to contract shall be void ab ini�tio.”  Ala. Code § 29-2-41 (1998).  This section expressly provides that any contract, including a contract such as the one being discussed here, which is made without its submission to the Committee, “shall be void ab initio.”





Nothing precludes the parties from agreeing to an effective date for a con�tract that precedes the date on which the Committee’s review was completed. Such an agreement would carry with it the risk for the contractor that, if the contract never secured final approval and was never executed by the State, he or she might not be paid.  If the contract were never fully executed, but the state agency or department allowed the contractor to proceed with his work and accepted the benefit of his work, the contractor might have a good claim for quantum meruit payments for the work actually performed.  For example, in 2000, the Alabama Supreme Court awarded a fee to attorneys hired by former Governor Fob James to file suit against the tobacco companies.  This award was made even though their contract had not been submitted to the Committee for review and was thus void.  See State v. American Tobacco Co., 772 So. 2d 417 (Ala. 2000).








CONCLUSION





A contract that extends the term of the contract constitutes a new contract that is subject to the provisions of section 29-2-40 et seq., of the Code of Ala�bama.  As such, these contracts must be resubmitted to the Committee for review.





Nothing in state law precludes parties to a contract from agreeing to an effective date that preceded the date on which the Committee’s review was com�pleted.  Such an agreement would carry with it the risk for the contractor that if the contract never secured final approval and was never executed by the State, he or she might not be paid.  Even if the contract was never finalized, the contractor might have a claim for quantum meruit payments for the work actually per�formed.





I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Troy King of my staff.





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division
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