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Meaning of “new vehicle” and “used vehicle,” as those terms are used in the Alabama Uniform Certificate of Title and Anti-Theft Law, is controlled by the plain wording of the statute.  For purposes of the Title Law, an “event vehicle,” which has never been titled before, should be identified as a “new vehicle” on a title application.





Dear Mr. Godeke:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Jefferson County Commission.








QUESTION





	How should the first sale of motor vehicles commonly known as "event vehicles" be identified on applications for certificates of title?








FACTS, LAW, AND ANALYSIS





	In your request, it was recognized that certain civic/sporting events occur in Jefferson County, such as the Bruno's Professional Golf Tournament and the Bass Masters Fishing Tournament.  As a part of these events, some local motor vehicle dealerships provide the use of new automobiles obtained directly from the manufacturer free of charge to participants and staff of the events.  Follow�ing the event, the local dealerships sell the event vehicles directly to the public.  Even though the new event vehicles have been used for several days by tourna�ment participants and staff, and may have accumulated mileage up to hundreds of miles, when a sale of the vehicle occurs and the title application for the vehi�cle is submitted, some confusion has arisen as to whether the vehicle should be described as a "new vehicle" or a "used vehicle."





	It is the opinion of this Office that the confusion can be resolved and is controlled by the plain wording of the Alabama Uniform Certificate of Title and Anti-Theft Law, codified at section 32-8-1, et seq., of the Code of Alabama.  The definitional section of the Title Law can be found at section 32-8-2.  Sub�paragraph (11) of section 32-8-2 defines the term "new vehicle" as that term is intended to be interpreted in the Title Law as: "NEW VEHICLE. . . .  A motor vehicle . . . that has never been the subject of a first sale for use."  ALA. CODE § 32-8-2(11) (1999).  





	It is well-settled in Alabama that, "when the language of a statute is plain and unambiguous, the statute must be construed to mean exactly what it says."  Sellers v. Picou, 474 So. 2d 667 (Ala. 1985); Ex parte Madison County, 406 So. 2d 398 (Ala. 1981).  In interpreting statutory language, the primary rule to be followed is to "give effect to the legislative intent as expressed in the language of the statute."  Advertiser Co. v. Hobbie, 474 So. 2d 93 (Ala. 1985); Ex parte Holladay, 466 So. 2d 956 (Ala. 1985); Boswell v. South Central Bell Tel. Co., 293 Ala. 189, 301 So. 2d 65 (1974).  Clearly, the Legislature manifested its intent as to how the term "new vehicle" is to be interpreted in construing the provisions of the Title Law.  By definition, a "new vehicle" is considered to be a "motor vehicle that has never been the subject of a first sale for use."  ALA. CODE § 32-8-2(11) (1999).  In addition, the Legislature has defined the term "used vehicle" as that term is intended to be interpreted under the Title Law as:  "USED VEHICLE. . . .  A motor vehicle . . . that has been the subject of a first sale for use, whether within this state or elsewhere."  ALA. CODE § 32-8-2(23) (1999).





	Because the intention of the Legislature is so clearly manifested, it is the opinion of this Office that, in determining the manner of describing an event motor vehicle on a title application, the only consideration that must be made is whether the vehicle has been the subject of a "first sale for use."  Such consid�eration must be determinative.  Insofar as those "event vehicles" mentioned in your letter are concerned, because the vehicles came directly from the manu�facturer to the local motor vehicle dealer and are not subject to any sale, but are provided for use to event staff and participants free of charge and then are later first sold to members of the public by the local dealerships after having accrued hundreds of miles, it is the opinion of this Office that the vehicles should still be considered "new vehicles" at the time they are the subject of the first sale for use.  Thus, when the local motor vehicle dealership first sells the motor vehicle obtained directly from the manufacturer, which had then been loaned or pro�vided for use at special sporting or civic events, the vehicle should still be described on a title application as a "new vehicle" because the vehicle was never the subject of a first sale for use until the dealer sold the vehicle.








CONCLUSION





	Because the terms "new vehicle" and "used vehicle" are specifically defined at section 32-8-2(11) and (23) of the Code of Alabama under the pro�visions of the Alabama Uniform Certificate of Title and Anti-Theft Law, it is the opinion of this Office that the definitions found in the law are controlling.  Those motor vehicles that are considered "event vehicles," but have never been the subject of a first sale and are later sold by the dealership after the vehicles have accumulated some mileage, must be described on applications for certifi�cates of title as "new vehicles."





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact John J. Breckenridge, Legal Division, Department of Revenue.





Sincerely,





Bill Pryor


Attorney General


By:











Carol Jean Smith


Chief, Opinions Division
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