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The nominal fee charged by a travel professional for assisting an agency and its employees in arranging travel is a necessary expense of travel.  When their services are used, the State Comptroller should make payment to the travel agency providing the services as an “actual and necessary expense” allowable under section 36-7-21 of the Code of Alabama.





Dear Senator Dixon:





	This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.








QUESTION





	Whether the State Comptroller may prohibit state agencies’ use of travel agencies and travel profession�als in arranging for their travel on official state busi�ness.








FACTS AND ANALYSIS





	In your letter of request, you provide the following facts:





On September 16, 2002, in a Memorandum from Mr. Robert L. Childree, State Comptroller, a new pol�icy was promulgated by the Finance Department that concludes that “[i]n light of the financial condition of the State and the Finance Department’s desire to insure that the most effective, efficient and economical use of State travel funds is utilized, travel agencies should no longer be used.”  (Emphasis in original.)





I have been contacted by a constituent who oper�ates a travel agency and provides a great deal of his services to state agencies and state employees who are traveling on official business out of state. He advises me that state agencies choose to utilize his services because, for a nominal charge that is usually between $35 to $40 per transaction, they can acquire the ser�vices of a reputable travel professional who has access to a technology network that enables them to quickly locate the best rates for the travel arrangements needed.  Professional travel consultants and travel agencies are also best equipped to stay abreast of the guidelines and regulations of the airlines to ensure that, when travel schedules change, the appropriate steps are taken to minimize the costs to the State of re-booking flights or altering schedules.  In the past, these regulations have been difficult to maneuver.  Recently, however, they have become even less uniform and more subject to change.  To have state employees perform these same searches and attempt to maintain a working knowledge of all of the travel guidelines would be very labor intensive and have a high cost in lost manpower hours since it would take them away from performing impor�tant governmental work.





	Because state employees who travel within Alabama are only entitled to receive a per diem allowance that is calculated on the length of time they are away from their home base, your question’s application is limited to out-of-state travel.  Alabama law provides, in pertinent part, for out-of-state travel allow�ances as follows:





	Persons traveling in the service of the state or any of its departments, institutions, boards, bureaus, commissions, councils, committees, or other agencies, outside the State of Alabama shall be allowed all of their actual and necessary expenses in addition to the actual expenses for transportation. 





ALA. CODE § 36-7-21 (2001).  





	At the outset, it should be noted that payment of the cost of using a travel agency or a travel professional to arrange travel for public officials and state employees has long been an accepted practice across state government.  Had this practice conflicted with what the Legislature intended to be a reimbursable expense when it passed the travel laws, it has had ample opportunity to clarify or change the law to so provide.  With that premise in place, there can be no question that, where the services of a travel professional are retained, those expenses are “actual” expenses.  To qualify for payment by the State, however, it is not enough that these expenses be “actual.”  They must also be “necessary.”  The courts, in construing tax statutes that allow deductions for “ordinary and necessary” expenses, has concluded that the term “necessary” includes expenses that are “appropriate and helpful.”  Welch v. Helvering, 290 U.S. 111 (1933); see also Comm’r v. Heininger, 320 U.S. 467, 471 (1943); Kornhauser v. United States, 276 U.S. 146, 152 (1928); Am. Props., Inc. v. Comm’r, 262 F.2d 150, 151 (9th Cir. 1958); Palo Alto Town & Country Village, Inc. v. Comm’r, 565 F.2d 1388 (9th Cir. 1977).  





	Because a travel professional can often locate better rates in less time than an individual who is attempting to make his or her own travel arrange�ments, it is the opinion of this Office that, where the services of a travel profes�sional or a travel agency are utilized, the nominal fee that is charged for these services is a necessary expense of travel.  In instances where a state agency chooses to utilize these services, the State Comptroller should make payment to the travel agency providing the services as an “actual and necessary expense” allowable under section 36-7-21.








CONCLUSION





	The nominal fee that is charged by a travel professional for assisting an agency and its employees in arranging travel is a necessary expense of travel.  When their services are used, the State Comptroller should make payment to the travel agency providing the services as an “actual and necessary expense” allowable under section 36-7-21 of the Code.





	I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Troy King of my staff.





Sincerely,





BILL PRYOR


Attorney General


By:











CAROL JEAN SMITH


Chief, Opinions Division





BP/CJS/TRK


77103v3/45329





























October 8, 2002





Honorable Larry Dixon


Page � PAGE �4�











