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Honorable Frank D. Wilkes

Director

Department of Veterans Affairs

P. O. Box 1509

Montgomery, AL  36102-1509

Veterans – Veterans Affairs – Administrative Interpretation

The Department of Veterans Affairs has correctly interpreted sections 31-6-4 and 31-6-6 of the Code of Alabama to exclude those veterans who have neither served more than 90 days of active duty or served less than 90 days active duty and been discharged because of a service-connected disability from qualifying for eligibility for benefits under the statutes.

Dear Mr. Wilkes:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Department of Veterans Affairs.

QUESTION


Whether the Department of Veterans Affairs has correctly interpreted sections 31-6-4(1)-(2) and 31-6-6(a) of the Code of Alabama.

FACTS AND ANALYSIS


The Department of Veterans Affairs is the office of primary responsibility for the adjudication of educational benefits as set forth in section 31-6-4 of the Code of Alabama.  ALA. CODE § 31-6-4 (1998).  This department has received an application for such on behalf of a child of a veteran.  The veteran contends that he was discharged from active duty due to a service-connected injury after serving 19 days of active duty.  Military order # 057-045 clearly notes that the veteran was released from active duty, but not by reason of physical disability. Military order # 057-045, issued by the Headquarters, US Army Training Center, Ft. Dix, dated February 26, 1991.  The veteran feels he was determined to be service-connected disabled during his 19 days of active military service.


Section 31-6-4(1)-(2) of the Code of Alabama states:


Any child whose father or mother:

     (1)  Was killed or died in the line of duty or is listed as missing in action or is/was a prisoner of war or whose death or permanent total dis​abilities were service-connected while serving as a member of the armed forces; or

     (2)  Died from a disability incurred from military service, as established by the State Department of Veterans’ Affairs, after having been discharged under conditions other than dis​honorable and after having served at least 90 days consecutively in the armed forces prior to and/or subsequent to the date on which such dis​ability occurred, or who was honorably dis​charged by reason of wartime, service-connected disability after serving less than 90 days. . . .

ALA. CODE § 31-6-4(1)-(2) (1998).


Section 31-6-6(a) states:


The wife and children of any veteran who is suf​fering from 20 to 90 percent service-connected disabil​ity brought about from service in the armed forces of the United States, or the widow and children of a deceased veteran who was suffering from 20 percent or more of service-connected disability at the time of his death, provided such disabilities are mentioned herein are incurred from military service, as established by the State Department of Veterans’ Affairs, shall be entitled to the following educational advantages and opportuni​ties. . . .

ALA. CODE § 31-6-6(a) (1998).


It is clear from the language of the statutes that the authority to determine whether an injury or disability is service connected rests with the State Depart​ment of Veterans Affairs.  Whether the veteran in the instant case served the required amount of active duty to be eligible for benefits under these statutes is not relevant because the veteran’s discharge papers do not note that the reason for discharge was a physical disability.


The Department of Veterans Affairs has interpreted these statutes to mean that a veteran must serve 90 days or more of continuous active military service to qualify for eligibility for his dependants.  The exception to this criterion is if the veteran has served less than 90 days during his active-duty enlistment and was discharged or released by reason of service-connected disability.  It is the opinion of this Office that the agency’s interpretation of these statutes is con​sistent with the clear and unambiguous language of the statutes.  It is also within the purview of the agency to determine whether the veteran was released or discharged for a service-connected disability.

CONCLUSION


The Department of Veterans Affairs has correctly interpreted sections 31-6-4 and 31-6-6 of the Code of Alabama to exclude those veterans who have nei​ther served more than 90 days of active duty or served less than 90 days active duty and been discharged because of a service-connected disability from quali​fying for eligibility for benefits under the statutes.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Rebecca Griffin of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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