May 8, 2002


Honorable Donald J. Stewart

Attorney for City of Gulf Shores

P.O. Box 2906

Mobile, Alabama 36652

Municipalities – Ordinances – Privilege License Taxes - Baldwin County

The amendment to the City of Mobile’s gross receipts tax effective September 1, 2000, did not create a new tax in violation of the prohibition contained in section 11-51-209 of the Code of Alabama.

The gross receipts tax levied by the City of Mobile and the sales and use tax levied by the City of Gulf Shores are both valid municipal taxes for purposes of the “under requirement of law” criteria contained in section 40-23-2.1 of the Code.

As between the City of Mobile’s gross receipts tax and another municipality’s sales or use tax, assuming that all jurisdictional requirements for imposing a municipal tax are met, the first municipality that is paid its tax by a Mobile merchant is entitled to keep the tax under the provisions of section 40-23-2.1(c).

Dear Mr. Stewart:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Gulf Shores.

QUESTIONS

(1)
Is the transportation of goods into the City of Gulf Shores or its police jurisdiction by a retail seller for the purpose of initial delivery and transfer of title to a retail purchaser to effect the closing or completion of a sale as defined under section 40-23-1(5) of the Code of Alabama the “importation” of the goods by the seller “for use, storage or consumption” within the meaning of section 40-23-2.1?

(2)
In view of the limiting language of section 11-51-209, the September 1, 2000, effec​tive date of Amendment 34-042 to the Gross Re​ceipts Privilege License Tax Ordinance of the City of Mobile, and prior interpretation by the Attorney General of Alabama of section 40-23-2.1, is pay​ment of gross receipts tax in the nature of a sales tax to the City of Mobile on sales transactions closed or completed after September 1, 2000, within the corporate limit or police jurisdiction of the City of Gulf Shores payment “under a re​quirement of law” within the meaning of section 40-23-2.1 so as to exempt the sellers from the re​mittance of municipal sales tax to the City of Gulf Shores?

FACTS, LAW, AND ANALYSIS


In your request for an opinion, you provided the following facts: 

Under the provisions of the Gross Receipts Privilege License Tax Ordinance of the City of Mobile in effect prior to September 1, 2000, the gross proceeds of sales of tangible personal prop​erty to purchasers located outside the limits of Mobile County, Alabama, where the tangible per​sonal property sold was delivered to the purchaser and used and consumed by the purchaser outside the limits of Mobile County, were not taxed by the City of Mobile.  By Amendment 34-042 to the Gross Receipts Privilege License Tax Ordinance of the City of Mobile made effective as of Sep​tember 1, 2000, the City of Mobile, for the first time, imposed a gross receipts tax in the nature of a sales tax on sales of tangible personal property to purchasers located outside Mobile County, Ala​bama, but within the State of Alabama.

Section 11-51-209 of the Code of Alabama, which was effective July 1, 1998, provides that “[t]he governing body of a county or municipality that levied or administered a gross receipts tax in the nature of a sales tax, as defined in Section 40-2A-3(8), on February 25, 1997, may continue to do so after July 1, 1998.  However, no other gov​erning body of a county or municipality may levy or administer a gross receipts tax in the nature of a sales tax.”  Neither on February 25, 1997, nor on July 1, 1998, did the City of Mobile levy or administer a gross receipts tax in the nature of a sales tax on sales of tangible personal property to purchasers located outside Mobile County, Ala​bama, but within the State of Alabama.

Prior to February 25, 1997, the City of Gulf Shores has levied a “true” sales tax on the retail sales of tangible personal property that are closed or completed within its corporate limits or police jurisdiction, all of which are situated in Baldwin County, Alabama.  As authorized and required under section 11-51-200 and -201, the levy of sales tax by the City of Gulf Shores is “parallel to the state levy of sales tax” and “subject to all definitions, exceptions, exemptions, proceedings, requirements, provisions, rules, and regulations” applicable to the state levy of sales tax.  As defined in section 40-23-1(5), a “sale” for pur​poses of state and municipal sales tax levies “shall not be closed or a sale completed until the time and place when and where the title is transferred by the seller or the seller’s agent to the purchasers or the purchaser’s agent, and for the purpose of determining transfer of title, a common carrier or the U.S. Postal Service shall be deemed to be the agent of the seller.”  The sales tax for the City of Gulf Shores is imposed with respect to sales trans​actions closed or completed within its jurisdiction in accordance with the definition in section 40-23-1(5).

The City of Mobile has advised sellers located in Mobile and its police jurisdiction that effective September 1, 2000, sales closed or com​pleted by them within the corporate limits or police jurisdiction of the City of Gulf Shores are to be included in the computation of the gross receipts privilege license tax due the City to Mobile. . . .  The City of Gulf Shores has been advised by sellers who have historically remitted sales tax to Gulf Shores with respect to sales closed or completed by them within the corporate limits or police jurisdiction of Gulf Shores that they are no longer remitting sales tax to Gulf Shores with respect to such sales, based on the assertion by the City of Mobile that such sales are now subject to taxation by the City of Mobile. . . .  This position is asserted based on the purported applicability of section 40-23-2.1(a), which pro​vides:

“(a) If a sales tax, gross receipts tax in the nature of a sales tax, as defined in §40-2A-3(8), use tax, or rental tax levied by or on behalf of an Alabama municipality is paid under a requirement of law, the prop​erty which is the subject of such tax, when imported for use, storage or consumption into another Alabama municipality, is not subject to the sales tax, use tax, or rental tax regardless of the rate, which is required by the second municipality under any mu​nicipal ordinance or any act of Legislature.  The collecting agency shall require such proof of payment of tax to another munici​pality as is deemed necessary and proper.”


Section 40-23-2.1 was originally enacted in 1987 and amended in 1998 to add the language “gross receipts tax in the nature of a sales tax,” as defined in section 40-2A-3(a).  The two Attorney General’s opinions cited in your request for an opinion, A.G. Opinion Nos. 90-00285 and 96-00004, were issued prior to the 1998 amendment making the provisions of section 40-23-2.1 applicable to a “gross receipts tax in the nature of a sales tax.” Those Attorney General’s opinions pertain to jurisdictions that had enacted true sales and use taxes.  Therefore, they are distinguishable from the current fact situation involving sales by merchants located in the City of Mobile, or its police jurisdiction, that deliver goods sold into the City of Gulf Shores or its police jurisdiction.


Section 40-23-2.1 contains the requirement that a “gross receipts tax in the nature of a sales tax” must be paid under a requirement of law in order to prohibit a second municipality from imposing its sales or use tax on the same transaction.  The gross receipts tax levied by Mobile that is in the nature of a sales tax is applicable to the gross receipts of the sellers located within Mobile, or its police jurisdiction, even though the receipts may be derived from deliveries made outside of Mobile County but within the State of Alabama.  Such a tax is within the authority of municipalities to impose and meets the “under requirement of law” criteria found in sec​tion 40-23-2.1 of the Code.  See M & Assoc., Inc. v. City of Irondale, 723 So. 2d 592 (Ala. 1998); Mobile Marine Radio, Inc. v. City of Mobile, 719 So. 2d 213 (Ala. Civ. App. 1997); Evers v. City of Dadeville, 258 Ala. 53, 61 So. 2d 78 (1952).  Obviously, the sales tax levied by the City of Gulf Shores pursuant to section 11-51-200, et seq., is also within the authority of a municipality to impose, and it also meets the “under requirement of law” criteria found in section 40-23-2.1.


In response to your first question, assuming that the Mobile merchant making deliveries into the City of Gulf Shores has sufficient nexus with the City of Gulf Shores, pursuant to Yelverton’s Inc., v. Jefferson County, Inc., 742 So. 2d 1216 (Ala. Civ. App. 1997) and Ex parte Jefferson County, 742 So. 2d 1224 (Ala. 1999), the City of Gulf Shores may require Mobile mer​chants that make deliveries into the City of Gulf Shores to collect and remit a City of Gulf Shores use tax from the Gulf Shores’ purchasers.  The dilemma is that both the City of Mobile and the City of Gulf Shores may make a valid demand for its respective taxes from the Mobile merchant.  The City of Mobile’s claim for tax is based upon the gross receipts gener​ated within the State of Alabama.  The City of Gulf Shores’ claim, assum​ing sufficient nexus, is based upon the title passing in the City of Gulf Shores when the Mobile merchant makes a delivery to a Gulf Shores resi​dent.  It cannot be argued that payment to either municipality by a Mobile merchant is erroneous.  Therefore, both municipalities fit the criteria of a “proper locality” under the language contained in section 40-23-2.1(c).  Because the intent of the Legislature, however, is that there be only one municipal tax paid on the transaction, the proper locality would be which​ever municipality is paid first.  If the City of Gulf Shores can demand and receive payment of the tax from the Mobile merchant prior to the City of Mobile being paid under its gross receipts tax, the City of Gulf Shores would be the “proper locality” and entitled to keep the tax paid by the Mobile merchant.


In response to Question No. 2 in your request, the City of Mobile’s gross receipts tax was in existence on February 25, 1997, and it is consid​ered to be in the nature of a sales tax.  The City of Mobile’s tax is levied upon tangible personal property and passed on to consumers like a sales tax and, prior to the amendment effective September 1, 2000, was imposed upon sales of tangible personal property delivered to purchasers located within Mobile County.  The amendment to Mobile’s gross receipts tax was made to an already existing gross receipts tax and does not make the City of Mobile’s tax a new tax merely because it is now levied upon total gross receipts generated from sales delivered to purchasers within the State of Alabama by Mobile merchants.  See M & Associates, 723 So. 2d 592.


After the September 2000 amendment, the City of Gulf Shores is now similarly situated to municipalities located within Mobile County, such as the City of Chickasaw, the City of Prichard, and others.  Although the Mobile gross receipts tax is now applicable to gross receipts generated from sales and deliveries outside of Mobile County but within the State of Alabama, the basic nature of the City of Mobile’s gross receipts tax has not changed.  The City of Mobile’s gross receipts tax is still in the nature of a sales tax, and the provisions under the sales tax law, such as the one found at section 40-23-2.1, are still applicable.

CONCLUSION


Based upon the foregoing analysis, it is the opinion of this Office that the amendment to the City of Mobile’s gross receipts tax effective September 1, 2000, did not create a new tax in violation of the prohibition contained in section 11-51-209 of the Code.  It is also the opinion of this Office that the gross receipts tax levied by the City of Mobile and the sales and use tax levied by the City of Gulf Shores are both valid municipal taxes for purposes of the “under requirement of law” criteria contained in section 40-23-2.1.  It is also the opinion of this Office that as between the City of Mobile’s gross receipts tax and another municipality’s sales or use tax, assuming that all jurisdictional requirements for imposing a municipal tax are met, the first municipality that is paid its tax by a Mobile merchant is entitled to keep the tax under the provisions of section 40-23-2.1(c). 


I hope this opinion sufficiently answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact J. Wade Hope, Legal Division, Department of Revenue.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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