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Honorable Laurie Strange Swenson

Chair, Planning Commission

P. O. Box 174

Newville, Alabama  36353

Planning Commissions - Discretionary Funds - Henry County

The power to spend funds presented to and payable to the Town of Newville rests solely with the Newville Town Council pursuant to sections 11-43-43 and 11-43-56 of the Code of Alabama.

Dear Ms. Swenson:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Are the Mayor and Town Council of Newville, Alabama, the only body authorized to manage and administer the $3000 in funds given by Representative Locy “Sonny” Baker for the use of the Town Planning Commission of Newville, or can these funds be passed on to the Planning Commission to manage and admin​ister?

FACTS AND ANALYSIS


Your request for an opinion states that $3000 in “discretionary funds” were “given” by Representative Locy “Sonny” Baker for the use of the Town Planning Commission of Newville at the Newville Town Council meeting on March 4, 2002.  You then inquire whether the mayor and Town Council of Newville have the authority to manage and administer the $3000, or whether these funds can be “passed” to the planning commission for it to manage and administer.  Because the facts set out in the resolution seeking the opinion were insufficient for us to formulate an opinion, we have inquired further of you and also Repre​sentative Baker to determine more precisely what these proposed transactions entail.  You informed us that the funds were presented in the form of a warrant from the Henry County Board of Education payable to the Town of Newville.  Representative Baker informed us that the funds were part of a larger grant to the Henry County Board of Education requested by Representative Baker under the Community Services Grant Program set up in sections 29-2-120 to -124 of the Code of Alabama.  The grant application filed by Representative Baker states that the grant is to be used to “assist the schools in Henry County in buying materials and equipment . . . .”  The instructions for the completion of the educational grant applications promulgated by the Joint Legislative Over​sight Committee on Community Services Grants, established by section 29-2-121, provide that a separate grant application must be completed for each project and that each project must be “for public educational purposes.”  (emphasis added).  Staff for the Joint Legislative Oversight Committee on Community Services Grants informed us that the source of the grant money is the Education Trust Fund.  Accordingly, the application instructions also pro​vide that agencies receiving Education Trust Fund appropriations are eligible to be recipients of Community Services Grants.  


Your assertion that the funds at issue are “discretionary funds” does not appear to have a factual basis.  The only discretionary fund of which this Office is aware is the Governor’s Contingency Fund, under section 36-13-30, which provides that the contingency funds shall be expended under the direction of the Governor at his discretion.  The funds in question here may or may not be from a state grant to the Henry County Board of Education, but, as will be explained below, if the funds are part of the Community Services Grant, they must be spent in accordance with the grant program, which gives the school board, and no one else, the authority to spend the grant for educational purposes. 


Although it is clear that the Legislature has plenary power with regard to appropriating state funds [Opinion of the Justices No. 346, 665 So. 2d 1357 (1995)], this Office is aware of no legal authority for an individual legislator to control and direct the use of any state funds at his or her discretion.  Indeed, it is the opinion of this Office that such a scheme would most likely violate the separation of powers doctrine of our state constitution.  ALA. CONST. art. III, § 42.


It appears that Representative Baker properly applied for two grants for the Henry County Board of Education—one of which, in the amount of $49,730.82, was paid by the committee on February 21, 2002; the second, in the amount of $2000, was paid by the committee on March 26, 2002.  When the grant money was received by the Henry County Board of Education, it became board property, and decisions on how to expend the money were lodged with the board.  Under the grant program, the funds could be used for any educational purpose consistent with the purpose of the grant.  The school board is, of course, responsible for making sure that all funds it handles are spent in accor​dance with state law.  The board may entertain suggestions from any citizen, to include Representative Baker, as to how its funds should be expended, but the board is ultimately responsible for the proper expenditure of funds under its con​trol.


Because money is fungible, it is impossible to determine to a certainty with the information we have now whether the funds transferred to the Town of Newville were, in fact, part of the grant obtained for the board by Representa​tive Baker.  Because the grant money can only be used for educational purposes and the money transferred to the Town of Newville was apparently unrestricted by the school board, this Office will assume, for purposes of this opinion, that the funds were not part of the grant. (If the funds were part of the grant, Newville can only use the funds for qualified educational purposes.)  Whether a transfer by the school board of any funds under its control to the Town of Newville is an appropriate use of school board money is beyond the scope of this opinion and will be left to the Examiners of Public Accounts to determine when the Board’s financial records are examined in the future.  Assuming, again for the purposes of this opinion, that the transfer to the Town of Newville was within the board’s power, once the funds were received by the Town of Newville, the funds were owned by the town, and expenditure of funds was controlled by section 11-43-43 of the Code of Alabama, which grants all legislative power to the town council, and section 11-43-56 of the Code grants the council “control of the finances and all property, real and personal, belonging to the city or town.”  ALA. CODE § 11-43-56 (1989).  Again, Representative Baker or any other citizen can make recommendations to the town council how the town’s money can be spent, but the control of the town’s finances is vested solely in town officials who must spend it in accordance with the law.


Finally, section 11-52-5(b) pertains to expenditures by the Town Planning Commission and provides that expenditures of the commission, exclusive of gifts, “shall be within the amounts appropriated for the purpose by the council, which shall provide the funds, equipment, and accommodations necessary for the commission’s work.”  ALA. CODE § 11-52-6(f) (1994).  This provision makes clear that planning commissions can only spend money appropriated by the council, except money it receives as gifts.


It is the opinion of this Office that grants of public funds from federal or state agencies or transfers of public funds from one public entity to another are not “gifts” as contemplated by section 11-52-5(b).  Rather, we think “gifts,”in this context, means private funds donated by a private, non-governmental entity that intends these funds to be used only by the recipient agency, rather than to support general functions as a whole.  Accordingly, even if the board’s $3000 check had been delivered directly to the planning commission (and was not edu​cational grant money), it is the opinion of this Office that the funds could not be spent by the planning commission unless appropriated by the Town Council of Newville.
CONCLUSION


The power to spend funds presented to and payable to the Town of Newville rests solely with the Newville Town Council pursuant to sections 11-43-43 and 11-43-56 of the Code of Alabama.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Jeffery H. Long of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division

BP/JHL/jho

65742v4/39088

