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Honorable Thomas L. Stewart

Attorney, Birmingham Board of Education

Gorham & Waldrep

Suite 700

2101 6th Avenue North

Birmingham, Alabama 35203

City Council Members – Education, Boards of – Principals - Employees - Jefferson County

A school board may allow an employee who is elected to public office to be off from work while he or she is attending to council business.  The employee can attend to council business only while off duty, on personal leave, on annual leave, or on leave without pay from the position with the board of education.  Whether the board of education may deduct the cost of a substitute from his or her salary depends on what type of leave the employee takes.  An employee can only be required to pay the costs of a substitute if a substitute is actually hired to replace him or her during the absence.

A member of the Birmingham City Council, who is also an education employee, may vote on matters affecting the city school system so long as the proposed matter does not affect the council member differently from the way it affects all other education employees.

Dear Mr. Stewart:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Birmingham Board of Education.

QUESTIONS ONE AND TWO


May a school board allow an employee who is a member of the city council for the city within which the school board exists to be off from work with paid leave while tending to coun​cil business?


If the answer to the first question is yes, may the school board then deduct the cost of a substitute employee from the pay of the em​ployee who is off while tending to council busi​ness?

FACTS AND ANALYSIS


In your letter of request, you provide the following facts:


An individual employed by the Birming​ham Board of Education as an assistant principal has been elected as a member of the Birmingham City Council, which currently appoints School Board members.


This Office has opined previously that the board of education has the authority to promulgate rules regarding such leave. Opinion to Honor​able Mary Jane Caylor, Superintendent of the Huntsville City School System, dated October 31, 1985, A. G. Opinion No. 86-00043.  This Of​fice understands that the Birmingham Board of Education has done so and that the rule reads as follows:

ABSENCE FOR LEGISLATIVE SERVICE

An employee of the Birmingham Board of Edu​cation shall be granted an approved leave of absence while performing in the capacity of an elected or appointed governmental office.

Such leave will be granted with regular pay mi​nus the cost of a substitute for each day’s absence.

Birmingham, Ala., School Board Policy Manual, Policy No. 3057 (app. Apr. 21, 1981).


Questions similar to yours were addressed by this Office in an opinion to the Honorable Larry Dixon, in 1994, when a supervisor in the Montgomery public schools was elected to the Montgomery County Com​mission.  Specifically, he asked at what rate the salary of a supervisor should be reduced when the supervisor was away from his duties with the board of education attending to his duties as an elected member of the county commission.  In that instance, the board of education was docking the supervisor’s pay at the substitute teacher’s rate of pay.  This Office opined:


Numerous opinions from this office have held that since a teacher or principal (supervisor) does not hold an office of profit within the meaning of Section 280, Constitution of Alabama 1901, it may be possible to hold additional em​ployment.  However, it is axiomatic that the sec​ond position cannot be performed during hours that are compensated with public funds in the first position.  A second position must be per​formed during periods of “free time,” off-duty time, or while on annual leave or leave without pay from the first position.

Opinion to Honorable Larry Dixon, State Senator, dated December 7, 1994, A.G. No. 95-00060.


“Free time” is that time during an educator’s day when he or she has no students and is sometimes also referred to as a “planning period.”  “Free time” is made part of the scholastic day by section 16-1-1(1) of the Code of Alabama, which provides that:


(1) SCHOLASTIC DAY.  Shall not be less than six hours of actual teaching, exclusive of all recesses or intermission periods unless otherwise ordered by the county or city board of education.  County and city boards of education . . . shall be required to provide each teacher employed a minimum of 30 minutes of time free of instruc​tional or supervisory responsibilities each teaching day.  This provision shall not be inter​preted to deprive any teacher of benefits ex​ceeding the minimum requirements of this act. 

ALA. CODE § 16-1-1(1) (2001).  The use of free time by educators is not regulated by the State Board of Education, but is left to each local board of education.  Whether a proposed action may be engaged in by an edu​cator during their “free time” is an issue that can only be decided by the local school board, principals, and/or superintendent.  Questions regard​ing the use of “free time” at school for outside employment duties is a question that should be referred to the Alabama Ethics Commission for a ruling.  This Office expressly does not render an opinion on these ques​tions.  To the extent that this conflicts with A.G. Opinion No. 95-00060, that opinion is modified.  


Employees of local boards of education are also awarded two days of state-funded personal leave.  See ALA. CODE § 16-1-18.1 (2001).  They may use this leave for any purpose they wish.  When they use it, they are not required to pay the cost of a substitute.  State law also allows local boards of education to grant its employees up to three additional days of personal leave.  The rules that govern the use of this leave are not uniform across the state.  Some local boards of education require employ​ees using this leave to pay the cost of a substitute, but others do not.  While this leave could be taken, and the duties of a second job could be performed while using this leave, the question of whether the cost of a substitute would have to be deducted from the employee’s pay is one that depends on the local board of education’s policies.  Section 16-1-18.1 also provides for professional leave for employees if the employee “devotes the leave of absence to instructing in or attending schools for teacher training or in the manner approved by the State Board of Educa​tion as beneficial to the educational work of the county.”  ALA. CODE § 16-8-25 (2001); see also ALA. CODE § 16-1-18.1 (2001). Whether an employee on professional leave is required to pay the costs of a substitute during their time on leave is largely controlled by the provisions of the local board of education policy allowing the leave.  Of course, if an employee is on leave without pay, no deduction for the costs of any sub​stitute that is hired to replace them may be made.


It should be noted that the opinion to Larry Dixon continued and concluded that, while an absent supervisor must be on leave while attending to his or her other governmental duties, where a supervisor is involved and no one is actually hired to replace them:  “I am not aware of any reason or authority for a school board to reduce anyone’s salary if no one is hired to replace them during their absence from their primary du​ties.”  Id.  This remains the opinion of this Office.


While the law requires that a public employee not perform the functions of an elected office during working hours, that does not mean that the employer is not allowed to make allowances to the employee to facilitate such employee’s service as an elected official. The employer may permit compensatory time or “flex time” policies that would allow an employee to work varying schedules around his or her service as a public official.  The policy still requires that the employee work the same num​ber of hours that his or her contract requires and fulfill his or her duties efficiently and effectively.  So long as the employee is not being paid for the time he or she spends in carrying out the duties of his or her elected office, the times or days when the employee works the hours required of him or her is left to the discretion of the employer.

CONCLUSION


A school board may allow an employee who is elected to public office to be off from work while he or she is attending to council busi​ness.  The employee can attend to council business only while off duty, on personal leave, on annual leave, or on leave without pay from the position with the board of education.  Whether the board of education may deduct the cost of a substitute from his or her salary depends on what type of leave the employee takes.  An employee can only be required to pay the costs of a substitute if a substitute is actually hired to replace him or her during the absence.

QUESTION THREE


Does council business include duties other than council meetings, committee meetings, and other official meetings at which the councilor’s attendance is required?

FACTS, ANALYSIS, & CONCLUSION


The extent of the duties that a council member must attend to as a part of their service as a council member is a factual question that cannot be answered in an opinion from this Office.  Clearly, though, any such duties that a council member performs while on duty as an employee of the board of education must be performed while the employee is on his or her own time, while off duty, or while on leave.

QUESTION FOUR


May the individual who is a member of the city council participate in the decisions of the city council relating to the school board, such as appointments of school board members, and funding by the council of capital improvement projects or either projects for the school system?

FACTS AND ANALYSIS


This Office has previously considered the question of whether members of legislative bodies can vote and otherwise participate in deci​sions that may benefit them.  Section 11-43-54 of the Code of Alabama provides that “[n]o councilman shall be entitled to vote on any question in which he, his employer or employee has a special financial interest at the time of voting or was so interested at the time of his election.”  ALA. CODE § 11-43-54 (1989).  In an opinion to Representative Marcel Black, this Office opined, regarding this issue, as follows:


In the Opinion of the Justices No. 317 (September 5, 1985), the Supreme Court of Ala​bama was asked by the House of Representatives whether Section 82 of the Alabama Constitution of 1901, which prohibits a member of the Legis​lature from voting on any bill concerning which he has a personal or private interest, prohibited a legislator who was or whose spouse was em​ployed by an education system from voting on a bill granting a pay raise to public education sys​tem employees.  In analyzing the issue, the Supreme Court noted that almost any legislation would affect every legislator in some way, how​ever remote, and gave as examples legislation raising taxes, legislation concerning insurance, and legislation involving the practice of law.  Under almost any act of the legislature, each member thereof would stand to benefit or suffer a detriment depending upon whether he was a member of the class of people affected by the legislation.  If the legislation affects the legisla​tor personally, a conflict arises only if it affects him in a manner differently from the manner in which it affects the entire community of persons affected by the legislation.  If the legislation affects the legislator in the same manner as other members of the community affected, no conflict arises.  Thus, a member of the legislature who is an education employee or whose spouse is an education employee may vote on a bill granting a pay raise to public education system employees, so long as the bill did not affect the legislator or his spouse in a way different from the way it affected all other education employees.

Opinion to Honorable Marcel Black, Member, Alabama House of Repre​sentatives, dated July 23, 1996, A.G. No. 96-00269.  This reasoning has application whether the legislator in question is a member of the Alabama Legislature or, as here, of the Birmingham City Council.


Whether a council member has a special financial interest in any matter that comes before the city council is a factual matter that must be determined by the city council itself.  Certainly, such findings lie beyond the scope of an opinion from this Office.  It should also be noted that this opinion expressly does not address the applicability of the state ethics laws.  Any questions about their application should be submitted directly to the State Ethics Commission for review.

CONCLUSION


A member of the Birmingham City Council, who is also an educa​tion employee, may vote on matters affecting the city school system so long as the proposed matter does not affect the council member differ​ently from the way it affects all other education employees.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Troy King of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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