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Honorable Everett Hatcher

Chair, Alabama State Board for 

    Registration of Architects

770 Washington Avenue

Montgomery, Alabama  36130-4450

Architects Board – Interior Design Consumer Protection Act – Statutory Construction

Unless exempted by statute, an interior designer may not practice interior design in a building or space within a building with a total area over 5001 square feet or within any building intended for the assembly occupancy of people, such as schools and churches and other buildings intended for the assembly occupancy of people. 

Dear Mr. Hatcher:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Alabama State Board for Registration of Archi​tects.

QUESTION


Does section 34-15B-13 of the Code of Alabama prohibit the practice of interior design in buildings with a total area over 5001 square feet or within any building intended for the assembly occupancy of people, such as churches, auditoriums, and other such build​ings? 

FACTS AND ANALYSIS


You request an opinion regarding specific language in section 34‑15B-13 of the Code of Alabama, which states, in pertinent part, as follows:

An individual holding a certificate of registra​tion shall be authorized to practice interior de​sign in any building or space within a building consisting of a total area of less than 5,001 square feet, and not intended for assembly oc​cupancy, except schools, churches, auditori​ums or other buildings intended for assembly occupancy of people.

ALA. CODE § 34-15B-13(a) (Supp. 2001) (emphasis added).

Your opinion request further explains:


The italicized language is almost verba​tim the lan​guage found in section 34-2-32(b) of the Code of Alabama, although the size limita​tion in section 34-2-32(b) is 2500 rather than 5001 square feet.  The Board for Registration of Architects has consistently interpreted this lan​guage in its Registration Act to mean that the services of a registered ar​chitect are required for the erection, enlargement, or altera​tion of any building over 2500 square feet, or any building intended for the assembly occupancy of people, such as schools, churches, auditori​ums, and other such buildings.  (The law pro​vides exceptions for single-family homes, farm buildings, and other such buildings.)


In the absence of a statutory definition, words used in a statute must be given their natural, plain, ordinary, and commonly understood meaning. DeKalb County LP Gas Co., Inc. v. Suburban Gas, Inc., 729 So. 2d 270 (Ala. 1998); Thornell v. Curry, 494 So. 2d 637, 639 (Ala. Civ. App. 1986).   In construction of statutes, legislative intent may be gleaned from the language used, the reason and necessity for the act, and the purpose sought to be obtained.  Bama-Budweiser v. Anheuser-Busch, 611 So. 2d 238, 248 (Ala. 1992). The plain meaning of the language in Section 34-15B-13 is that an interior designer may not practice interior design in a building or space within a building with a total area over 5001 square feet or within any building intended for the assembly occu​pancy of people, such as schools and churches and other buildings in​tended for the assembly occupancy of people.  As you note in your opinion request, Section 34-15B-13 provides certain exemptions to this practice limitation.

CONCLUSION


Unless exempted by statute, an interior designer may not practice interior design in a building or space within a building with a total area over 5001 square feet or within any building intended for the assembly occupancy of people, such as schools and churches and other buildings intended for the assembly occupancy of people.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Billington M. Garrett of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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