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Honorable William O. Gammill

Judge of Probate

Post Office Box 311247

Enterprise, Alabama 36331-1247

County Commissions ‑‑ Probate Judges ‑‑ Budgets ‑‑ Cost-of-Living Raises ‑‑ County Employees ‑‑ Coffee County

Under the provisions of Act No. 2000-108, elected officials are entitled to receive only those cost-of-living raises that are uniformly granted to all employees of the county.

Elected officials covered by the Act are entitled to receive the same uniform increases in compensation as are granted to all other county employees at the time of the approval of the county budget.

Dear Judge Gammill:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION ONE


Is the Coffee County Commission obli​gated, by the provisions of Act No. 2000-108 (“the Act”), to give officials covered by the Act the same 30 cents per-hour raise that it gave to employees of the sheriff’s office?

FACTS AND ANALYSIS


In your letter of request, you provide the following information:


The Coffee County Commission approved a budget that included a 5 percent across-the-board cost-of-living increase for all Coffee County em​ployees on September 10, 2001.  Subsequent to that, the County Commission, on September 24, 2001, amended the budget to include a 30 cents per-hour across-the-board increase in pay for all employees of the sheriff’s department and all employees of the county jail.


Initially, the County Commission excluded the elected officials covered by the Omnibus Pay Bill for any cost-of-living increase granted to Coffee County employees for the 2002 fiscal year.  Following the A.G. opinion given on Octo​ber 15, 2001, the Commission agreed to include the elected officials in the 5% across-the-board cost-of-living increase given to all county em​ployees.  They have refused, however, to grant the 30 cents per-hour increase given to the sher​iff’s department to those same officials.  My un​derstanding of their rationale is as follows:


The County Commission did not grant the 30 cents per-hour across-the-board pay increase given to the sheriff’s department to the elected officials covered by the Omnibus Pay Bill due to their interpretation of certain language in Section 4 of the aforementioned Act.


The language under question is as follows:

     “The local officials cov​ered by this Act shall be enti​tled to the same uniform in​creases in compensation, including cost-of-living in​creases, longevity increases, merit raises, and bonuses that are granted to county employ​ees by the county commission at the time of the approval of the county budget.  The in​creases shall be in the amount or percentage, as the case may be, as that amount or percent​age increase provided to the county’s employees.”

*  *  *


The Commission is of the opinion that the 5% across-the-board cost-of-living increase granted to all county employees fits the defini​tion of “uniform increases”, but the 30 cents per-hour increase given to the sheriff’s department does not.  The Commission’s position seems to be that, unless a prescribed pay increase affects all county employees, it does not apply to the elected officials under Section 4.


In your letter of request, you state your belief that “[c]learly the term ‘uniform’ means evenly divided across a section of people and not based on any individual merit or circumstance.”  This Office understands that your concerns are that such an interpretation could allow the statute to be manipulated.  You explained your concerns as follows:

To determine otherwise would open the door to considerable manipulation in the budget​ary process to be arbitrary, capricious and dis​criminatory in the treatment of the elected offi​cials covered by the Act.  A county commission could simply give a countywide pay increase of 1% to all employees and then give individual de​partments additional raises of 4% with the result that all county employees would receive a total 5% cost-of-living increase, while the elected of​ficials would only receive a 1% increase.  I can​not imagine this being the intent of the Legisla​ture.

In determining the meaning of a statute, courts look to the plain meaning of the words as written by the Legislature.  DeKalb County LP Gas Co., Inc., v. Sub​urban Gas, Inc., 729 So. 2d 270 (Ala. 1998).  “The fundamental rule of statutory construction is to ascertain and give effect to the intent of the Legislature in enact​ing the statute.  Words used in a statute must be given their natural, plain, ordi​nary, and commonly under​stood meaning, and where plain language is used a court is bound to in​terpret that language to mean exactly what it says.”  IMED Corp. v. Sys​tems Eng’g Assocs. Corp., 602 So. 2d 344 (Ala. 1992).  Here, the words of the Act entitle elected officials who are covered by its provisions to re​ceive certain cost-of-living raises that a county commission grants to county employees in a uniform across-the-board manner.  The use of the term “uniform” restricts the application of this provision.  Pursuant to it, elected officials are entitled to receive only those cost-of-living increases that are uniformly granted to all employees of the county.

CONCLUSION


Under the provisions of the Act, elected officials are entitled to re​ceive only those cost-of-living increases that are uniformly granted to all employees of the county.

QUESTION TWO


When may elected county officials who are covered by the provisions of the Act receive a cost-of-living raise under its provisions?

FACTS AND ANALYSIS


Section 4 of the Act entitles elected county officials, who are cov​ered by its provisions, to the same uniform cost-of-living increases that county employees are granted “at the time of the approval of the county budget.”  You advise in your letter that the Coffee County Commission has taken the position “that ‘the time of the approval of the County Budget’ is a finite point in time encompassing a single meeting wherein the proposed budget is formally adopted by a vote of the commission.”  


Although state law requires the county commissions across the state to enact a budget each year, it does not specify a certain meeting at which that approval must occur.  Section 11-8-3 of the Code of Alabama pro​vides:


It shall be the duty of the county commis​sion, at some meeting in September of each cal​endar year or not later than its first meeting in October following, to prepare and adopt an esti​mate of the income of the county for the fiscal year beginning on October 1 of the current cal​endar year for all public funds under its super​vision and control, and to estimate for the same fiscal year the expense of operations and to ap​propriate for the various purposes the respective amounts that are to be used for each of such pur​poses; provided, that the appropriations so made shall not exceed the estimated total income of the county available for appropriations.

ALA. CODE § 11-8-3 (1989).  


State law mandates that the county budget be approved by the com​mission’s first meeting in October.  Clearly, if county employees are awarded a uniform cost-of-living increase in the budget when it is ini​tially adopted, those elected officials covered by the Act would also be entitled to receive this increase.  Your question, though, concerns an in​stance where the county commission does not grant the cost-of-living in​crease at the time that it initially approves the budget, but rather later amends its budget during the fiscal year to grant uniform cost-of-living increases to county employees.  


The county commission lacks any statutory authority to grant to elected officials covered by the provisions of the Act the cost-of-living raises it grants to county employees at a time other than the time of the approval of the county budget.  To conclude otherwise would render these words of limitation included in the Act by the Legislature meaningless.  For example, if the approval of the county budget does not occur at a fi​nite point in time, but encompasses subsequent amendments made to the budget throughout the fiscal year, there would never be a cost-of-living raise that was granted at a time other than the time of the approval of the county budget.


Certainly, if the Legislature had intended for every uniform cost-of-living raise that is given to county employees to also be paid to the cov​ered elected officials, it could have easily made that the law by deleting the provision that ties these officials’ raises to those granted at the time of the approval of the county budget.  The Legislature retains the power to do so now by amending this section to delete that restriction.

CONCLUSION


Elected officials covered by the Act are entitled to receive the same uniform increases in compensation as are granted to all other county em​ployees at the time of the approval of the county budget.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Troy King of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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