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Honorable Jeff Dolbare

Member, House of Representatives

HC 61, Box 89

Bigbee, AL  36510

Teachers - Salaries - Compensation - Education, Boards of - Washington County

Salary increases for teachers authorized by section 16-22-13.1 of the Code of Alabama must be paid to the teachers between October 1 to September 30 during the fiscal year in which the raise is authorized.

A teacher is entitled to receive the salary increase for an earned advanced degree when the degree is certified to the State Department of Education by the local board of education.

Dear Representative Dolbare:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your re​quest.

QUESTIONS


1.  If a teacher pay raise occurs by any method (including, but not limited to a pay raise act, attain​ment of an advanced degree, or move​ment to another step based on years of service), must the local school sys​tem pay the entire newly computed salary within the fiscal year, or may it split the computation between the old and new fiscal years, with the teacher being paid at the lower salary during the old fiscal year, since the teacher was working before the fiscal year be​gan?


2.  Must a local school board begin to pay a teacher at the appropriate higher cell of the salary schedule immediately upon her providing notice to the board of being awarded the higher degree?

FACTS AND ANALYSIS


Your request is based on the following facts: Act No. 2000-734, codified at section 16-22-13.1 of the Code of Alabama, provides pay raises for public education employees.   For teachers, the Act raised the state minimum salary schedule by different percentages depending on the individual teacher’s years of service in public education.  The increase to the salary schedule was for the fis​cal year beginning October 1, 2000.  The Act also provides that certificated em​ployees are to be paid according to years of service in public education and highest degree earned.  The state minimum salary schedule contains different cells at each step of the schedule corresponding to the highest degree earned by the teacher.  Teachers who were hired at the start of a school year often move between steps of the schedule during the school year and after the start of the fis​cal year.


Section 16-22-13.1 provides a salary increase for “certificated em​ploy​ees” for the “fiscal year beginning October 1, 2000, and each year thereafter.”  ALA. CODE § 16-22-13.1 (2001).  These salary increases are based upon years of experience and degrees earned.  Section 16-22-13.1 specifically states: “The pay increase shall be given to each person em​ployed for the 2000-2001 fiscal year in addition to any state or local step increase to which the employee is oth​erwise entitled.”  Id.  Paragraph (b) of section 16-22-13.1 contains miscellane​ous provisions and, with respect to the term “fiscal year,” provides: “All sala​ries and salary increases which are established by the Legislature or authorized by the State Board of Education shall be paid in full to each person employed before the end of the applicable fiscal year as defined in Section 16-1-1, as amended.”  Id.  “Fiscal year” is defined “from October first to September thirti​eth, inclusive.” ALA. CODE § 16-1-1 (2001).  


Pursuant to the foregoing language, any pay raise authorized by section 16-22-13.1 must be paid to the teacher between October 1 to September 30 dur​ing the fiscal year in which the raise is authorized.  For example, for a pay raise authorized for the 2001-2002 fiscal year, a teacher employed during the scho​lastic year that started in July of 2001 would not receive a pay raise under this section until the beginning of the fiscal year in October of 2001.


With respect to the salary increase for advanced degrees, section 16-22-13.1 specifically provides: “The local board of education shall transmit to the State Department of Education the appropriate notice of the earned advanced degree for each employee in a timely fashion; there​after, the employee shall be paid for the advance degree as soon as the degree is certified to the State De​partment of Education as being earned.”  ALA. CODE § 16-22-13.1 (2001).  The local board of education must submit notice of the earned advanced degree to the State Department of Education in a “timely fashion.”  This term is not de​fined in the Code, but may be given its common interpretation, which is “done or occurring within a suitable time.”  Webster’s Third New International Dictionary 2395 (1986).  Thus, the notice should be submitted in a reason​able or suitable amount of time given the administrative work required by the local board of education to make a submission to the State Department of Edu​cation.  The employee is entitled to receive the increased salary when the degree is certified to the State Department of Education by the local board of educa​tion.  The increase in salary is not authorized at the time the teacher provides notice to the local board of education.

CONCLUSION


Salary increases for teachers authorized by section 16-22-13.1 of the Code of Alabama must be paid to the teachers between October 1 to September 30 during the fiscal year in which the raise is authorized.  A teacher is entitled to receive the salary increase for an earned advanced degree when the degree is certified to the State Department of Education by the local board of education.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur​ther assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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