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Honorable John Thaddeus Moore

Attorney for Escambia County Commission

Post Office Box 467

Brewton, AL  36427

Escambia County – County Commissions – Prisons and Prisoners – Redistricting

It is appropriate to include inmates in the population base used to draw county commission districts.  The United States Constitution does not, however, require that inmates be included in or excluded from the population base used to draw county commission districts.

The choice of whether to include or exclude inmates in the population base for drawing county commission districts cannot legally be made for a purpose forbidden by the Constitution. In addition, the choice of whether to include or exclude inmates cannot legally have the purpose or effect of:  (1) diluting minority voting strength in violation of Section 2 of the Voting Rights Act of 1965, 42 U.S.C. § 1973; or (2) resulting in a retrogression in minority voting strength in violation of Section 5 of the Voting Rights Act of 1965, 42 U.S.C. § 1973c.

If the choice of whether to include or exclude inmates in the population base for drawing county commission districts differs from the county’s prior practice, such a change must be precleared pursuant to Section 5 of the Voting Rights Act of 1965, 42 U.S.C. § 1973c.

Dear Mr. Moore:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Escambia County Commission.

QUESTION


Because all inmates are incarcerated as felons and, therefore, have lost their voting privileges, is it appropriate to include inmates in the population count for purposes of redistricting the county?

FACTS AND ANALYSIS


In your opinion request, you state that Escambia County has one commission district with a prison population of approximately 1200 in​mates and another district with a prison population of approximately 1400 inmates.  You suggest that “[i]f the inmates have to be counted [for pur​poses of redistricting the county commission], then each of the Districts would, in actuality, have many fewer voters.”


The Supreme Court of the United States addressed a similar ques​tion in the case of Burns v. Richardson, 384 U.S. 73 (1966).  There, the Court observed:

Neither in Reynolds v. Sims nor in any other de​cision has this Court suggested that the States are required to include aliens, transients, short-term or temporary residents, or persons denied the vote for conviction of crime in the apportionment base by which their legislators are distributed and against which compliance with the Equal Protection Clause is to be measured.  The deci​sion to include or exclude any such group in​volves choices about the nature of representation with which we have been shown no constitution​ally founded reason to interfere.  Unless a choice is one the Constitution forbids, the resulting ap​portionment base offends no constitutional bar, and compliance with the rule established in Rey​nolds v. Sims is to be measured thereby.

Id. at 92 (citation omitted) (discussing Reynolds v. Sims, 377 U.S. 533 (1964)).

Thus, under the Equal Protection Clause of the Fourteenth Amend​ment, it is appropriate to include inmates in the population base used to draw county commission districts.  See, e.g., Longway v. Jefferson County Bd. of Supervisors, 628 N.E.2d 1316, 1318 (N.Y. 1993) (observing that inclusion of prisoners “for apportionment purposes makes sense on sev​eral levels”). For example, the Legislative Reapportionment Committee’s Redistricting Guidelines require legislative, congressional, and State Board of Education redistricting plans to be based on “total Alabama state population,” which would include inmates.  See Permanent Legislative Committee on Reapportionment, Alabama Legislature, Reapportionment Committee’s Guidelines for Legislative, State Board of Education, and Congressional Redistricting § I (2001), available at http://www.legislature.state.al.us/reapportionment/Guidelines.html.  Con​gress similarly apportions itself on the basis of “the whole number of per​sons in each State, excluding Indians not taxed.”  2 U.S.C. § 2a.  As stated in Burns v. Richardson, however, the United States Constitution does not require that inmates be included in or excluded from the popula​tion base used to draw county commission districts.  See, e.g., Knox County Democratic Cent. Comm. v. Knox County Bd., 597 N.E.2d 238, 239 (Ill. App. 1992) (exclusion of inmates from apportionment base did not violate Equal Protection Clause).

One constitutional restriction to be noted in deciding whether to in​clude or exclude inmates in the population base is that the choice must not be made for a purpose that “the Constitution forbids.”  Id.  For example, the choice of whether to include or exclude inmates in the population base obviously cannot legally be made for the purpose of discriminating on the basis of race in violation of the Equal Protection Clause of the Fourteenth Amendment.  In addition, the choice of whether to include or exclude in​mates cannot legally have the purpose or effect of diluting minority vot​ing strength in violation of Section 2 of the Voting Rights Act of 1965, 42 U.S.C. § 1973; the choice similarly cannot legally have the purpose or ef​fect of resulting in a retrogression in minority voting strength in violation of Section 5 of the Voting Rights Act of 1965, 42 U.S.C. § 1973c.

Finally, if the choice of whether to include or exclude inmates in the population base for drawing county commission districts differs from the county’s prior practice (that is, differs from the population base used in the last county commission redistricting plan), such a change must be precleared pursuant to Section 5.  See 28 C.F.R. §§ 51.12, 51.13(e) (1999).  Because such a change might not be “readily apparent” from the documentation submitted in support of preclearance of a new redistricting plan, the change in the population base should be specifically pointed out in any preclearance submission or proceedings.  See 28 C.F.R. §§ 51.27(c) (1999).
CONCLUSION

It is appropriate to include inmates in the population base used to draw county commission districts.  The United States Constitution does not, however, require that inmates be included in or excluded from the population base used to draw county commission districts.

The choice of whether to include or exclude inmates in the popula​tion base for drawing county commission districts cannot legally be made for a purpose forbidden by the Constitution. In addition, the choice of whether to include or exclude inmates cannot legally have the purpose or effect of:  (1) diluting minority voting strength in violation of Section 2 of the Voting Rights Act of 1965, 42 U.S.C. § 1973; or (2) resulting in a retrogression in minority voting strength in violation of Section 5 of the Voting Rights Act of 1965, 42 U.S.C. § 1973c.

If the choice of whether to include or exclude inmates in the popu​lation base for drawing county commission districts differs from the county’s prior practice, such a change must be precleared pursuant to Section 5 of the Voting Rights Act of 1965, 42 U.S.C. § 1973c.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Charles B. Campbell of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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