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Honorable Gregory D. Wren

Member, House of Representatives

4213 Carmichael Road

Montgomery, AL  36106

Military Leave - Benefits - Compensation - Montgomery County

A qualifying individual is entitled to 168 hours of leave with pay while in federal status per calendar year and an additional 168 hours of leave with pay per calendar year if called to duty in the active service of the state by the Governor.  A member who has used only a portion of his federal-status hours of leave with pay may use the remainder of federal leave status with pay when called into federal service in the war on terrorism.  Because section 31-2-13 of the Code of Alabama provides a cap on military leave with pay of 168 hours per calendar year, neither the state nor any subdivision thereof is permitted to pay more military leave with pay than 168 hours per calendar year.  Section 31-2-13 of the Code of Alabama provides no caps on other benefits that the state or any political subdivision thereof can provide those on active military duty, and thus, the state or any political subdivision thereof can provide other benefits if they are otherwise authorized to do so.  Neither the state nor any subdivision thereof can refuse an employee the right to join the reserve or guard or interfere in his or her membership in the reserves or guard.

Dear Representative Wren:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTIONS ONE AND TWO


Under what circumstances is a state or local government officer or employee entitled to 168 hours of military leave authorized by section 31-2-13 of the Code of Alabama?  Is there any circumstance in which the officer or employee is entitled to more than 168 hours of military leave authorized by section 31-2-13 of the Code of Alabama?  For example, would a public official who has used all 168 hours of paid military leave for qualifying military service be allowed to take up to an additional 168 hours of paid military leave if called to active duty by the Governor in the service of the state?  Does it make a differ​ence if the official is called to active duty under federal law rather than by the Governor?
FACTS AND ANALYSIS


Section 31-2-13 of the Code of Alabama reads as follows:


All officers and employees of the State of Alabama, or of any county, municipality, or other agency or political subdivision thereof, or offi​cers or employees of any public or private busi​ness or industry who are active members of the Alabama National Guard, Naval Militia, the Ala​bama State Guard organized in lieu of the National Guard, or of any other reserve com​ponent of the armed forces of the United States, shall be entitled to military leave of absence from their respective civil duties and occupations on all days that they are engaged in field or coast defense or other training or on other service ordered under the National Defense Act, or of the federal laws governing the United States reserves, without loss of pay, time, efficiency rating, annual vacation, or sick leave.  Notwith​standing the foregoing, no person granted a leave of absence with pay shall be paid for more than 168 working hours per calendar year, and those persons shall be entitled, in addition thereto, to be paid for no more than 168 working hours at any one time while called by the Governor to duty in the active service of the state.  This sec​tion shall apply to all schools and institutions of learning supported by state funds.

ALA. CODE § 31-2-13(a) (1998).


As stated in the statute above, a state or local government officer or employee who is an active member of the Alabama National Guard, Naval Militia, the Alabama State Guard organized in lieu of the National Guard, or of any other reserve component of the Armed Forces of the United States, shall be entitled to military leave of absence from his or her respective civil duties and occupations on all days that he or she is engaged in field or coast defense or other training or on other service ordered under the National Defense Act, or of the federal laws governing the United States reserves, without loss of pay, time, efficiency rating, annual vacation, or sick leave.  This leave of absence with pay for quali​fying service is limited to 168 working hours per calendar year.  


In A. G. Opinion No. 90-00398, this Office held under the similar predecessor statute, which provided for leave of absence without loss of pay for 21 working days, that those members of the listed branches of service were entitled to 21 days’ leave of absence with pay for 21 days while on leave in federal status and were entitled to an additional 21 days of leave of absence with pay if called into active service of the state by the Governor.  Opinion to Robert D. Segall, Attorney for Montgomery City-County Personnel Board, dated September 24, 1990, A.G. No. 90-00398.  In summary, a qualifying individual is entitled to 168 hours of leave with pay per calendar year while in federal status and an additional 168 hours of leave with pay per calendar year if called to duty in the active service of the state by the Governor.


In A.G. Opinion No. 91-00140, the question was, under the former statute, whether a sheriff’s employee who received 21 days of paid leave in Operation Desert Shield in the end of calendar year 1990 was entitled to an additional 21 days, or 168 hours, of military leave as of January 1, 1991, without returning to work in the Sheriff’s Office.  Opinion to Michael G. Graffeo, Attorney at Law, dated January 10, 1999, A.G. No. 91-00140.  This Office held that the clearly expressed intention of the Legislature must be given effect and stated:

Thus, the employee in question, who was called into active military service for Operation Desert Shield and who received 21 working days of military leave in calendar year 1990, will be entitled to be paid for 21 working days of mili​tary leave beginning January 1, 1991.  It is not necessary that the employee return to work for the county in order to receive the 21 working days of military leave for the calendar year 1991.

Id. at 5.  That opinion further stated:

If the employee returns home after being paid for these 21 working days, and later attends other military training or performs other military duty as required by federal law, or is again called into active military duty by the President, he is not entitled to additional paid military leave, but may use other leave available to him, such as vacation leave.

Id. at 5.

CONCLUSION


A qualifying individual is entitled to 168 hours of leave with pay while in federal status per calendar year and an additional 168 hours of leave with pay per calendar year if called to duty in the active service of the state by the Governor.

QUESTION THREE


If a public employee or officer has used only a portion of the 168 hours of military leave at the time of his or her call-up for the war on terrorism, is this employee permitted to take paid time off for qualifying military service up to the remainder of the 168 hours of leave?  If the answer to this question is yes, is the employee or officer then allowed an additional 168 hours per leave?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


As per the above discussion for Questions One and Two, if a public employee or officer has used only a portion of his 168 federal-status hours of leave of absence with pay, then he may use the remainder of that 168 federal-status leave of absence with pay while called into federal service.  Such a public employee or officer would get an additional 168 hours of federal-status leave with pay beginning on January 1 of any sub​sequent year.  

Under the state merit system, there is no authority to extend pay​ment beyond 168 hours of leave, but other entities may, in some cases, chose to continue to pay members of the guard or reserves for a longer period of time.

QUESTION FOUR


Several public agencies have asked if they can give additional benefits beyond the scope of section 31-2-13 of the Code of Alabama.  Spe​cifically, can they pay their employees and offi​cers who are called to active duty during the war on terrorism the difference in their military pay and their civilian pay once the military leave authorized by section 31-2-13 has been exhausted?

FACTS AND ANALYSIS


In A.G. Opinion No. 91-00140 (page 6), this Office was asked:  “[W]hat, if any, benefits, including pay may an organization subject to the provisions of Code of Alabama 1975, section 31-2-13(a) provide to per​sons who have been called into active duty in the United States military for purposes of Operation Desert Shield beyond the benefits specifically provided by section 31-2-13(a).”  A.G. No. 91-00140 at 6.  The Attorney General, in that opinion, noted that the preceding version of section 31-2-13 of the Code of Alabama was clear and unambiguous because the Leg​islature had fixed a cap on the number of days an employee is entitled to receive his normal civilian salary, as well as his military pay, when the Legislature used the following language:  “[B]ut no such person granted such leave of absence with pay shall be paid for more than 21 working days per calendar year. . . .”  Id. at 3.  Similarly, the 1995 Legislature, which passed the current version of section 31-2-13 of the Code of Ala​bama, used unambiguous language when it stated:  “Notwithstanding the foregoing, no person granted a leave of absence with pay shall be paid for more than 168 working hours per calendar year. . . .”  ALA. CODE § 31-2-13(a) (1998).


Because of the above language, the Attorney General stated in that opinion:  “[N]o entity covered by section 31-2-13(a) may provide addi​tional paid military leave days in excess of the 21 working days per cal​endar year provided by the statute.”  A.G. Opinion No. 91-00140 at 7. This reasoning is still currently applicable because the 1995 Legislature limited the state and its subdivisions to providing no more than 168 hours of leave of absence with pay per calendar year.


The other portion of this question is whether public agencies can give additional benefits beyond the scope of section 31-2-13 of the Code of Alabama.  In City of Birmingham v. Hendrix, 257 Ala. 300, 58 So. 2d 626, 633 (1952), the Alabama Supreme Court held that the predecessor statute to section 31-2-13 of the Code of Alabama did not prohibit any of the enumerated governmental agencies from adopting rules and regula​tions granting to their employees benefits in addition to those granted by said section, provided, of course, the governmental agency is authorized otherwise to do so.  In other words, the statute “is not to be construed as a limitation on the authority to grant additional benefits, but rather as guar​anteeing certain minimum rights which cannot be taken away.”  Id. at 307.  In A.G. Opinion No. 91-00140, the issues were whether Troy State Uni​versity could adopt a military leave policy that allowed an individual who had been called into active military duty for purpose of Operation Desert Shield to receive the difference, if any, in his military pay and his normal pay provided by TSUS.  This Office held that such an arrangement was not permissible because “the statute [section 31-2-13(a) of the Code of Alabama] specifically states, ‘but no such person granted such leave of absence with pay shall be paid for more than 21 working days per calen​dar year. . . .’”  A.G. Opinion No. 91-00140 at 7.  The opinion noted that, because that was an explicit statement of a legislative cap on leave with pay, TSUS’s proposed additional leave with pay was prohibited.  Because, however, there was no such cap on other benefits that TSUS could pay, it was permissible for TSUS to allow a person who had been activated to remain eligible for all insurance benefits to which they normally would be entitled, except for any exclusions that are a part of the insurance policy over which TSUS has no control.  It was further permissible for the Troy State University System to continue to pay the institutional share of the insurance benefits with the employee being required to pay the standard employee contribution.

CONCLUSION


Because section 31-2-13 of the Code of Alabama provides a cap on military leave with pay of 168 hours per calendar year, neither the state nor any subdivision thereof is permitted to pay more military leave with pay than 168 hours per calendar year.  Section 31-2-13 of the Code of Alabama provides no caps on other benefits that the state or any political subdivision thereof can provide those on active military duty, and thus, the state or any political subdivision thereof can provide other benefits if they are otherwise authorized to do so.

QUESTION FIVE


Some smaller public agencies have asked if they can refuse to allow their officers and employees to join the National Guard or reserve.  They are concerned that losing these officers will leave them without someone to perform vital and necessary local services.  May these entities ref​use to allow their officers and employees to join the guard or reserve?

FACTS AND ANALYSIS


38 U.S.C. § 4311 states in pertinent part:  “A person who is a mem​ber of, applies to be a member of, performs, has performed, applies to perform, or has an obligation to perform service in a uniformed service shall not be denied initial employment, reemployment, retention in employment, promotion, or any benefit of employment by an employer on the basis of that membership, application for membership, performance of service, application for service or obligation.”  38 U.S.C. § 4311 (1998).  A governmental entity may not refuse to allow its officers and employees to join military service.

CONCLUSION


Neither the state nor any subdivision thereof can refuse an employee the right to join the reserve or guard or interfere in his or her membership in the reserves or guard.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Jeffery H. Long of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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