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Honorable Paul Thomas

Judge of Probate

Suite 100

300 Grand Avenue SW

Fort Payne, Alabama  35967

Probate Courts – Names – DeKalb County - Minors

The probate court has jurisdiction over the name change of a minor. The probate judge should give notice of the petition for name change to the non-custodial parent.  To determine whether a name change is in the best interest of a minor, the probate court may hold a hearing. The probate judge may appoint a guardian ad litem for the child in this situation.

Dear Judge Thomas:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTIONS


Does the probate court have the authority under section 12-13-1(10) of the Code of Ala​bama to change the name of a minor child? If so, what procedures should the probate judge follow regarding notice to parents or grandparents, in the case that one or more of the natural parents are deceased? Should the probate judge conduct a hearing on the matter? Should the probate judge appoint a guardian ad litem to represent the interests of the minor? 

FACTS AND ANALYSIS


Section 12-13-1(b)(10) of the Code of Alabama provides that the probate court shall have original and general jurisdiction over the change of the name of any person residing in the county.  ALA. CODE § 12-13-1(b)(10) (1995).  The person desiring to change his name must file a dec​laration in writing, signed by him, stating his present name and the name to which he wishes it to be changed. Id.  This Office has concluded that the probate court has jurisdiction over the name change of a minor because section 12-13-1(b)(10) provides that the probate court has juris​diction over the name change of any person residing in the county, which would include minors. Opinion to Barbara A. Pippin, Register, Circuit Court of Calhoun County, dated November 18, 1980, A.G. No. 81-00073.  


A minor child is under the custody and control of his parents and cannot sign a petition seeking to have his name changed without parental consent.  Opinion to Jim Corley, Judge of Probate, Autauga County, dated October 14, 1982, A.G. No. 83-00013, citing Chandler v. Whatley, 238 Ala. 206, 130 So. 751 (1939).   This Office has previously concluded that the consent of both parents is required when the parents are married to each other.  Opinion to Marion B. Brunson, Judge of Probate, Coffee County, dated July 18, 1983, A.G. No. 83-00398.  If the parents share joint custody of the child, the consent of both parents is necessary. Id.  If the parents are not married to each other, the consent of the custodial par​ent is required. Id.  The non-custodial parent must be given notice of the petition, but it is not necessary for the court to obtain the consent of the non-custodial parent. Id.  Notice is not required if all parental rights have been terminated. Id.  Similarly, if a grandparent has custody rights, the probate court should notify the custodial grandparent of the petition.  If the grandparent shares joint custody with parent or another party, the con​sent of the custodial grandparent is still required.  


After the probate court has given notice to the non-custodial parent, the court must determine whether it is in the best interest of the child to grant the petition. Opinion to Marion B. Brunson, Judge of Probate, Coffee County, dated July 18, 1983, A.G. No. 83-00398, citing Fulghum v. Paul, 192 S.E. 2d 376 (Ga. 1972). The probate court may make this determination after a hearing.  In addition, the probate judge may appoint a guardian ad litem for the child in this situation.  Section 26-2A-52 of the Code of Alabama provides that “at any point in a proceeding, a court may appoint a guardian ad litem to represent the interest of a minor or other person if the court determines that representation of the interest otherwise would be inadequate.”  ALA. CODE § 26-2A-52 (1992).  In addition, section 12-13-40(3) authorizes a probate judge to appoint guardians ad litem for minors.  ALA. CODE § 12-13-40(3) (1992).

CONCLUSION


The probate court has jurisdiction over the name change of a minor. The probate judge should give notice of the petition for name change to the non-custodial parent.  To determine whether a name change is in the best interest of a minor, the probate court may hold a hearing. The probate judge may appoint a guardian ad litem for the child in this situation.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Terri Olive Tompkins of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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