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THIS OPINION HAS BEEN MODIFIED TO THE EXTENT THAT IT IS IN CONFLICT WITH THE OPINION ISSUED TO CRAIG WILLIAMS, DATED 2-12-2002, A.G. NO. 2002-137.
Honorable Craig L. Williams

Attorney, Parrish Water and Sewer Board

Mullins & Williams

2600 Sixth Street

Tuscaloosa, Alabama 35401

Water Boards – Surcharges – Deposits – Contracts – Competitive Bid Law – Public Works Law – Tuscaloosa County

The Parrish Water and Sewer Board has the authority to establish a surcharge to be used for the maintenance, repair, and operation of the water system.

A contract that exceeds $50,000 for the repair, improvement, and maintenance of a water storage tank is subject to the bidding requirements of the Public Works Law.

Customer deposits that have been unclaimed for more than two years should be reported by the Parrish Water and Sewer Board to the Unclaimed Property Division of the State Treasurer’s Office.

Dear Mr. Williams:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Parrish Water and Sewer Board.

QUESTION 1


Is it legal for the Parrish Water and Sewer Board to impose a $2.50 per month customer surcharge to all system customers for an unspecified period of time to pay for necessary repairs, maintenance, improvements, and upgrades to the lines, tanks, pumping stations, and other infrastructure of the system, with the money held in a major repairs and improvements reserve account?

FACTS AND ANALYSIS


The Parrish Water and Sewer Board (Board) was created pursuant to sections 11-50-310, et seq., of the Code of Alabama.  ALA. CODE § 11-50-310 to 11-50-324 (1992, Supp. 2000).  Section 11-50-351 of the Code provides, in pertinent part, as follows:

(a) The board is hereby authorized to fix and revise from time to time rates, fees and other charges for the use of and for the services furnished or to be furnished by any water system, sewer system or sewage disposal system or parts thereof owned, operated or maintained by the board. Such rates, fees and charges shall be so fixed and revised as to provide funds sufficient at all times:

(1) To pay the cost of maintaining, repairing and operating such system or systems or parts thereof;

(2) To pay the principal of and the interest on all bonds and obligations assumed by the board, including any bonds issued to refund the same, as the same shall become due and payable;

(3) To pay the principal of and the interest on all revenue bonds issued by the board under the provisions of this article as the same shall become due and payable;

(4) To create and maintain such reserves for the foregoing purposes as may be provided in the resolution authorizing the issuance of the bonds or in the trust agreement securing such bonds; and

(5) To make such annual payments to the city, if any, as may have been agreed upon by the council and the board.

The board shall charge and collect the rates, fees and charges so fixed or revised, and such rates, fees and charges shall not be subject to supervision or regulation by any commission, board, bureau, department, agency or official of the state or of the city.

(b) Such rates, fees and charges shall be just and equitable and may be based or computed either upon the quantity of water used or upon the number and size of water or sewer connections or upon the number and kind of plumbing fixtures in use in the premises connected with the water system or the sewer system or upon the number or average number of persons residing or working in or otherwise connected with such premises or upon the type or character of such premises or upon any other factor affecting the use of the facilities furnished or upon any combination of the foregoing factors.

ALA. CODE § 11-50-351 (1992) (emphasis added).  This section specifically authorizes the Board to establish and revise the rates and fees that will be charged to customers that will enable the Board to pay the cost of maintaining, repairing, and operating the system.  The amount of the charges and the duration of the charges are within the discretion of the Board and must be just and equitable.  The Alabama Supreme Court has held that the rates imposed must be reasonable and are subject to review upon the complaint of a consumer.  Water Works Bd. of Town of Parrish v. White, 202 So. 2d 721, 724-725 (Ala. 1967).  It is within the discretion of the Board to place these surcharges in a separate reserve account.  See ALA. CODE § 11-50-343 (Ala. 1992) (general powers of the Board).

CONCLUSION


The Parrish Water and Sewer Board has the authority to establish a surcharge to be used for the maintenance, repair, and operation of the water system.

QUESTION 2


Is a contract by the Parrish Water and Sewer Board to repair, maintain, and improve a water storage tank subject to the Competitive Bid Law?  Is this a professional service that is exempt from the bid law?  Must the Board take bids on the first three years of the contract, which is just under $100,000, and are the remaining years of work subject to the bid law?

FACTS AND ANALYSIS


The Competitive Bid Law generally applies to expenditures of $7500 or more for “labor, services, work, or for the purchase of materials, equipment, supplies, or other personal property” made by public entities, including “waterworks boards, sewer boards, gas boards and other like utility boards and commissions.”  ALA. CODE § 41-16-50 (2000).  There are several exemptions to the bid law, including the exemption found in section 41-16-51(b)(7) that provides that the bid law shall not apply to:

The purchase of equipment, supplies, or materials needed, used, and consumed in the normal and routine operation of any waterworks system, sanitary sewer system, gas system, or electric system, or any two or more thereof, that are owned by municipalities, counties, or public corporations, boards, or authorities that are agencies, departments, or instrumentalities of municipalities or counties and no part of the operating expenses of which system or systems have, during the then current fiscal year, been paid from revenues derived from taxes or from appropriations of the state, a county, or a municipality.

ALA. CODE § 41-16-51(b)(7) (2000).  This exemption specifically applies to the purchase of equipment, supplies, or materials needed, used, and consumed in the normal and routine operation of the Board.  The proposed contract is for the repair, improvement, and maintenance of a water storage tank, which is not materials consumed in the normal and routine operation of the Board.


The Alabama Public Works Law requires that all public works contracts that exceed $50,000 must be competitively bid.  ALA. CODE   §§ 39-2-1 to 39-2-13 (1992, Supp. 2001).  The contract proposed by the Board falls under the definition of public works as provided in section 39-2-1 of the Code of Alabama.  Public works is defined as follows:

The construction, repair, renovation, or maintenance of public buildings, structures, sewers, waterworks, roads, bridges, docks, underpasses, and viaducts as well as any other improvement to be constructed, repaired, renovated, or maintained on public property and to be paid, in whole or in part, with public funds or with financing to be retired with public funds in the form of lease payments or otherwise.

ALA. CODE § 39-2-1(5) (Supp. 2001).  This law specifically includes the maintenance of waterworks.  Contracts with persons who perform only architectural, engineering, construction management, program management, or project management services, and who do not actually engage in the construction, repair, renovation, or maintenance of the work are exempted from the Public Works Law.  ALA. CODE § 39-2-2(d) Supp. 2001).


Based upon the facts provided in your request, the proposed contract for the repair, improvement, and maintenance of a water storage tank is subject to the bidding requirements of the Public Works Law.  Your request states that the first three years of the contract includes the major part of the work, which is just under $100,000.  Your question appears to refer to the three-year limit that applies to contracts under the Competitive Bid Law.  ALA. CODE § 41-16 57 (2000).  A public works contract is not subject to a limitation on the length of the contract term.  A public works contract in excess of $50,000 may not be split into parts involving sums of $50,000 or less for the purpose of evading the requirements of the public works law.  ALA. CODE § 39-2-2(a) (Supp. 2001).  If the proposed contract includes a provision for maintenance and repair for additional years beyond the first three years of the project, that work may be included in the original bid.  If the project is broken into these parts, a separate public works bid must be taken if the additional maintenance work involves more than $50,000.  The contract may not, however, be broken into parts of $50,000 or less to avoid the Public Works Law.

CONCLUSION


A contract that exceeds $50,000 for the repair, improvement, and maintenance of a water storage tank is subject to the bidding requirements of the Public Works Law.

QUESTION 3


What procedure should the Board follow with respect to repaying, retaining, or otherwise using deposits held by the Board?

FACTS AND ANALYSIS


Your request states that the Board requires customers to pay security deposits upon origination of service.  The Board currently has deposits from several years back from customers who have moved and left no forwarding addresses or have died.  The Board wishes to know whether it should conduct an investigation or search to find these customers and return the deposits.  If these customers cannot be found, the Board asks whether these funds can or should be placed into the general fund to be used by the Board or whether the funds should be utilized in some other way.


The statutes governing the Board do not address the collection or return of security deposits.  The Unclaimed Property Act, however, governs the disposition of deposits held by utilities.  See ALA. CODE §§ 35-12-21 to 35-12-50 (1991, Supp. 2001).  Section 35-12-24 states in pertinent part as follows:


The following funds held or owing by any utility are presumed abandoned:


(1) Any deposit made by a subscriber with a utility to secure payment for or any sum paid in advance for, utility services to be furnished in this state, less any lawful deductions, that has remained unclaimed by the person appearing on the records of the utility entitled thereto for more than two years after the termination of the services for which the deposit or advance payment was made; provided, that any such deposit made by a subscriber with a utility to secure payment for, or any sum payable in advance for, utility services to be furnished in this state shall not be deemed unclaimed so long as the subscriber remains a subscriber of such utility and such deposit or payment continues to secure the payment or an advance payment for utility services to be furnished in this state.

ALA.CODE § 35-12-24 (1991).  A utility is defined in section 35-12-20 of the Code of Alabama as “[a]ny person who owns or operates within this state, for public use, any plant, equipment, property, franchise or license for the transmission of communications or the production, storage, transmission, sale, delivery or furnishing of electricity, water, steam or gas.”  ALA. CODE § 35-12-21 (8) (1991).  Every person holding unclaimed property must report this information to the State Treasurer pursuant to the requirements in section 35-12-31 of the Code of Alabama.  ALA. CODE § 35-12-31 (Supp. 2001).  The State Treasurer is responsible for providing notice to potential property owners and the transfer of the property to the owners.  ALA. CODE § 35-12-32 (Supp. 2001).


If the Board is holding deposits that have been unclaimed for more than two years pursuant to the provisions of section 35-12-24, the Board should file a report with the State Treasurer so that the State Treasurer may properly dispose of these funds.  The Board should contact the unclaimed property division of the State Treasurer’s Office at (334) 242-9614 for further information on the procedures to follow.

CONCLUSION


Customer deposits that have been unclaimed for more than two years should be reported by the Board to the Unclaimed Property Division of the State Treasurer’s Office.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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