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Honorable Clarence F. Rhea

City Attorney, City of Attalla

Rhea, Boyd, Rhea & Coggin

930 Forrest Avenue

P. O. Box 8486

Gadsden, Alabama  35902

Municipalities – Police Jurisdictions – Utilities - Notice - Etowah County

Absent a contract, a city may terminate sanitary sewer services from residences and businesses that lie within its police jurisdiction, provided that the other services provided by the city in the police jurisdiction are based upon the tax revenues collected by the city in the police jurisdiction, if any.

Dear Mr. Rhea:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Attalla.

QUESTIONS


1. May the city council withdraw and ter​minate sanitary sewer services from individual residences and from businesses that lie outside the corporate limits of the city but within the police jurisdiction?


2. If so, should notice and a hearing be granted to those residences and businesses?

FACTS AND ANALYSIS


A municipality is given the authority to provide sewer services in the corporate limits and in the police jurisdiction.  ALA. CODE § 11-50-50 (1992).  Section 11-51-91 of the Code of Alabama authorizes a municipality to collect license fees from businesses located within the police jurisdiction, provided, however, the amount collected does not exceed the cost of services provided by the city in the police jurisdiction.  ALA. CODE § 11-51-91 (1994).  Historically, this Office has concluded that, if no tax revenue is collected in the police jurisdiction, the munici​pality has no duty to provide services of any kind in the police jurisdic​tion and, if tax revenues are collected, the municipality has the discretion to determine the type and amount of services that will be provided in the police jurisdiction based on the revenues collected.  Opinions to Honor​able Dave Thomas, Member, House of Representatives, dated October 22, 1998, A.G. No. 99-00019; to Honorable Bobby W. Hendrix, Mayor, City of Weaver, dated April 27, 1989, A.G. No. 89-00252; and to Honorable Paige M. Carpenter, Attorney, City of Northport, dated March 3, 1998, A.G. No. 98-00100.  This principle was affirmed by the Alabama Supreme Court in Prattville v. Joyner, 698 So. 2d 122 (Ala. 1997).  Thus, absent a contract that provides otherwise, the city is not required to continue to provide sewer services in its police jurisdiction.


Neither section 11-51-91 nor Alabama case law require that notice and a hearing be granted before services are terminated.  The provisions of the Code authorizing cities to provide sewer services requires a 10-day notice to residents of the city under certain specific circumstances, such as a 10-day notice to compel connection to the system.  ALA. CODE §§ 11-50-53, 11-50-54, and 11-50-56 (1994).  Section 11-50-56 provides that personal notice is required for residents but is not necessary for non​residents, who may receive notice by publication three weeks before the action is taken.  Id.  None of these provisions requires notice or a hearing before service is withdrawn from the area.  If service is to be terminated, the city might consider giving sufficient notice that allows the residents and businesses to make other arrangements for sewer services.

CONCLUSION


Absent a contract, a city may terminate sanitary sewer services from residences and businesses that lie within its police jurisdiction, provided that the other services provided by the city in the police juris​diction are based upon the tax revenues collected by the city in the police jurisdiction, if any.  Although notice and a hearing are not specifically required, reasonable notice may be provided that would allow the resi​dents and businesses to make other arrangements for sewer services.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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