October 16, 2001


Honorable Freda P. Roberts

Mobile County Revenue Commissioner

P.O. Drawer 1169

Mobile, AL 36633-1169

Revenue Commissioners - Ad Valorem Taxes - Exemptions

The property in question should not have been assessed ad valorem tax for 1990, nor should it have been sold for failure to pay the tax assessed.  Because the problem was only recently brought to light, the provisions of Act No. 93-562 may be applicable.  The assessing officer must determine whether the provisions of section 40-10-71 or the provisions of Act No. 93-562 are applicable.

Dear Ms. Roberts:

This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Should the Revenue Commissioner set aside the tax sale of property sold to an individual in 1991 and issue him a refund of all taxes paid on the property if the property at the time of the tax sale was assessed to the United States govern​ment?

FACTS AND ANALYSIS

In the scenario you presented, the United States government acquired certain property in 1989, and the property was assessed in the name of the United States government at the time of the sale.  Several factors must be considered before deciding the proper response.  The property was sold in 1991 for delinquent ad valorem tax.  For what tax period was the property sold?  If the tax period for which the property was sold was 1990, the ad valorem tax lien date was October 1, 1989, and the taxes became delinquent if not paid on or before December 31, 1990. The question then becomes, who owned the property on October 1, 1989?  Section 40-7-1 of the Code of Alabama provides:


The tax assessor or other assessing official in each . . . count[y] shall have the right and authority to assess all real estate, together with improvements thereon, and all personal property to the party last assessing the same, or the owner of record, except such real estate and personal property which is now or may hereafter be assessed by the Department of Revenue.  The failure of the tax assessor or other assessing offi​cial to assess said property to the true owner shall not invalidate the assessment.

ALA. CODE § 40-7-1 (1998) (emphasis added).


If the property was not owned by the United States government on October 1, 1989, the taxes were properly due and owing by the owner of record as of that date.  Any subsequent purchase or transfer would not relieve the property of the tax liability, as the taxes follow the property, even if the subsequent owner of the property is the United States govern​ment.  A further review of your records indicates, however, that the sub​ject property was recorded in the name of the United States government on September 22, 1989.  Therefore, the United States government was the owner of record on October 1, 1989.


It is a recognized principle of law that all properties of the United States, however used, are exempt from state taxation.  In this instance, there is a specific statutory exemption that applies to property owned by the United States government.   Section 40-9-1 of the Code of Alabama provides as follows:


The following property and persons shall be exempt from ad valorem taxation and none other:

(1)  All bonds of the United States and this state and all county and municipal bonds issued by counties and municipalities in this state, all property real and personal, of the United States and this state and of county and municipal corporations in this state . . . .

ALA. CODE § 40-9-1 (1998).


Statutes creating an exemption from taxation must be strictly con​strued.  Brown v. Protective Life Ins. Co., 188 Ala. 166, 66 So. 47 (1914); State v. Bridges, 246 Ala. 486, 21 So. 2d 316 (1945).  In your scenario, the tax period for which the property was sold was 1990, and the United States government was the owner of the property on October 1, 1989.  Therefore, pursuant to section 40-9-1(1) of the Code of Alabama, the property was exempt from ad valorem taxation.  Since no ad valorem taxes were due for 1990, the tax sale for delinquent 1990 ad valorem tax was void. 


Section 40-10-100 of the Code of Alabama is a refund procedure available to purchasers of land at a tax sale when no taxes were due.  This refund procedure would no longer be available to the purchaser as the stat​ute of limitations has expired.  Section 40-10-101 reads as follows:


When land has been sold for taxes and pur​chased by anyone other than the state, and the purchase money has been paid into the state and county treasuries, and it shall be made to appear to the satisfaction of the Comptroller that such sale was invalid by reason of the fact that the taxes for which the land was sold were not due, the purchaser of said land, his heirs or assigns, upon the surrender of the certificate of purchase, shall be entitled to have the amount paid for the purchase of said land refunded to him, if appli​cation shall be made therefor as hereinafter provided, within two years from the date of sale and before the execution of a deed to such pur​chaser. 

ALA. CODE § 40-10-101 (1998) (emphasis added).


Section 40-10-71 of the Code of Alabama provides for situations in which land is sold for taxes that are not liable for taxes and the assessing officer was negligent or at fault in the assessment or sale of the property.  The provision reads as follows:


When lands are sold for taxes which are not liable therefor, the purchaser may recover from the officer by whose fault or neglect the assess​ment or sale was made, and the sureties on his official bond, the amount of the purchase money paid him therefor, which interest from the day of the sale, together with all costs which are adjusted against him in any action concerning said land involving such tax title.

ALA. CODE § 40-10-71 (1998).


This remedy involves going after the revenue commissioner’s offi​cial bond to recover costs incurred by the purchaser of the land sold for taxes for which no taxes were due.  There is, however, another possibility available in Mobile County to allow the purchaser to recover his costs when the revenue commissioner makes an error or mistake in the perform​ance of his or her official duties.  Local Act No. 93-562, which was approved on May 13, 1993, allows the county gov​erning body to reim​burse the office of the judge of probate, revenue com​missioner, or license commissioner for monetary loss resulting from the performance of official duties for errors or mistakes made in good faith, not to exceed a certain annual maximum per office and provides that the reimbursement payments be made from the county general fund.  1993 Ala. Acts No. 93-562, 942.  Section 1 of the Act reads as follows:


The Mobile County governing body shall reimburse the office of license commissioner, judge of probate, or revenue commissioner, from the general fund of the county, the amount of any monetary loss, not to exceed a total payment of two thousand, five hundred dollars ($2,500) per office, per annum, arising or caused by error if the mistake or omission was caused without the personal knowledge of the officer, including loss arising from acceptance of worthless or forged checks, drafts, money orders, or other write orders for money or its equivalent.

Id.

CONCLUSION


The property in question should not have been assessed ad valorem tax for 1990, nor should it have been sold for failure to pay the tax assessed.  Because the problem was only recently brought to light, the pro​visions of Act No. 93-562 may be applicable.  The assessing officer must determine whether the provisions of section 40-10-71 or the provisions of Act No. 93-562 are applicable.


I hope this sufficiently answers your question.  If this Office can be of further assistance, please do not hesitate to contact Gwendolyn B. Garner, Legal Division, Department of Revenue.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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