October 15, 2001


Honorable Phillip W. Jordan

Judge of Probate

Cherokee County Courthouse

Centre, Alabama 35960

Alabama Department of Health – Sewers

The Cherokee County Health Depart​ment has statutory authority to require any resident of that county who resides outside the jurisdiction of a municipal​ity that regulates connection to sewer systems to connect to a public sewer system or to otherwise dispose of sew​age in a sanitary manner that must be approved by the State Board of Health.

The Cherokee County Health Depart​ment has statutory authority to require a “resident” to connect to a public sewer system.

Dear Judge Jordan:

This opinion is issued in response to your request for an opinion from the Attorney General.

QUESTION 1

Does the Cherokee County Health Depart​ment (Alabama Department of Public Health) have the authority, under any circumstance, to require a resident to tie on and use a public sewer system for the collection and disposal of sewage generated at their residence?

FACTS AND ANALYSIS

Section 22-26-2 of the Code of Alabama authorizes county boards of health to require individuals to connect to sanitary sewer systems or to otherwise dispose of sewage in a manner as shall be approved by the State Board of Health.  Specifically, this section provides:

The State Board of Health and/or county boards of health, acting through its duly author​ized agents or employees, shall require every per​son, firm or corporation or municipal corporation, or agent thereof, owning or occupying property within the state, to install the required plumbing facilities, type and number of sewage collection, treatment and disposal facilities conforming to rules and regulations of the State Board of Health and/or county boards of health and require con​nection to a sanitary sewer conforming to rules and regulations of the State Board of Health and/or county boards of health where sanitary sewers are available and are not regulated by the municipal corporation, or to dispose of sewage in such a sanitary manner as shall be approved by the State Board of Health.  All required sewage treatment and disposal facilities shall conform in every respect with the specifications, rules and regulations applying to these facilities made, adopted and promulgated by the State Board of Health and/or county boards of health and shall be maintained as prescribed by the said rules and regulations.

ALA. CODE § 22-26-2 (1997).  This section applies to every resident owning or occupying property in the state, but specifically excludes those “residents” of a municipality that regulates sewer connections.  Munici​palities maintain their own statutory authority to require a resident to con​nect to a sanitary sewer system.  ALA. CODE § 11-50-50, et seq. (1992).  It should also be noted that county commissions have statutory authority to require owners of property in the county to connect to its sewer system.  ALA. CODE § 11-3-11(a)(15) (1989).
“Sanitary sewer” is not defined in chapter 26 of title 22 of the Code of Alabama.  The rules of the State Board of Health, however, define “sanitary sewer system” as a public or private sewer system. ALA. ADMIN. CODE 420-3-1.-03(ccc) (2000).  A “public sewer system” is defined as “the conduits, sewers, and devices and appurtenances by means of which sewage is collected, pumped, treated, and disposed of, which are owned and operated by a municipality, utility, or legally constituted agency of government.” ALA. ADMIN. CODE 420-3-1.-03(xx) (2000).  “Private sewer system” is not defined in the rules of the State Board of Health.  The definition of subdivision sewer system, however, appears to encompass private sewer systems.  “Subdivision sewer system” is defined as “the conduits, sewers and devices and appurtenances by which sewage is collected, treated, and disposed of, which may be owned and operated by a person other than a municipality, a utility, or a legally constituted agency of government.”  ALA. ADMIN. CODE 420-3-1.-03(yyy) (2000).

CONCLUSION

The Cherokee County Health Department has statutory authority to require any resident of that county who resides outside the jurisdiction of a municipality that regulates connection to sewer systems to connect to a public sewer system or to otherwise dispose of sewage in a sanitary man​ner that must be approved by the State Board of Health.

QUESTION 2

If the answer to Question Number One is yes, under what circumstances does the Cherokee County Health Department (Alabama Department of Public Health) have the authority to require a resident to tie to and use a public sewer system for the collection and disposal of their sewage?

FACTS AND ANALYSIS

Section 22-26-2 of the Code of Alabama establishes the following circumstances or criteria that are prerequisites to authorize the Cherokee County Health Department to require a resident to connect to a sanitary sewer system:

1.  
The resident must own or occupy property within the state.

2.  
The sanitary sewer system must be available.

3. 
The sanitary sewer system must not be regulated by a munici​pal corporation.

4.  
The sanitary sewer system must conform to the rules and regulations of the State Board of Health.

See ALA. CODE § 22-26-2 (1997).
Section 22-26-7 of the Code of Alabama establishes a fifth require​ment for connection to a public sewer system that relates to number 2 above.

1 Where lots not less than three acres in size are subdivided into lots of less than three acres in size and where such subdi​vided lots have access to a public sewer system, the resi​dences and structures designed for human habitation must use a public sewer system.

See ALA. CODE § 22-26-7 (1997).

Finally, the rules of the State Board of Health establish a sixth requirement for connection to a sanitary sewer system:

6. Whenever any onsite sewage disposal system malfunctions so as to create a potential or actual health hazard or nuisance and cannot be repaired, the owner shall be required to connect to a sanitary sewer system when any portion of the lot or parcel of land in question is within a distance of 100 feet of a sanitary sewer existing within any public street, alley or right-of-way which abuts or joins the lot or parcel of land. 

See ALA. ADMIN. CODE 420-3-1.-11 (2000).

Although availability and accessibility of a sanitary sewer system to a lot are referenced throughout the rules of the State Board of Health, these terms are not defined in the Code of Alabama or the rules of the State Board of Health.  As referenced above, however, Rule 420-3-1-.11 of the State Board of Health suggests that accessibility and availability are defined in terms of the distance of a sanitary sewer from a lot.  In the case of a failed onsite disposal system, which thereby creates an actual or potential public health hazard, the owner of the lot is required to connect to a sanitary sewer system that is within 100 feet of the lot.  Neither the Code of Alabama nor rules of the State Board of Health reference any other situation or circumstance from which a practical definition of acces​sibility or availability may be gleaned.

Although availability and accessibility are not defined, it is impor​tant to note that the current rules of the State Board of Health generally express a preference for connection to a sanitary sewer system over con​nection to an onsite disposal system.  Rule 420-3-1-.09(3) provides:

Where a sanitary sewer system is not available, an approved onsite sewage disposal system may be utilized until such system mal​functions and cannot be repaired to meet the requirements of this chapter.

ALA. ADMIN. CODE 420-3-1.-09(3) (2000).

Rule 420-3-1-.09(4) states:

Where a sanitary system is not available, and where permitted by this chapter, the house sewer may be connected to an onsite sewage dis​posal system which complies with the provisions of this chapter.

ALA. ADMIN. CODE r. 420-3-1.-09(4) (2000).

Rule 420-3-1.-40(1) provides:

It is the Policy of the Board that connection to a public sewer system or subdivision sewer system is recommended when a proposed subdivi​sion is accessible to such existing sewer system.
ALA. ADMIN. CODE 420-3-1.-40(1) (2000).

Rule 420-3-1-.40(2) states:

It is the Policy of the Board that connection to a public sewer system is recommend when a proposed subdivision is accessible to such a pub​lic water system.

ALA. ADMIN. CODE 420-3-1.-40(2) (2000).

The rules of the State Board of Health address requirements regard​ing the permitting, approval, design, installation, and use of onsite sewage treatment and disposal systems.  Beyond the requirement to connect to sanitary sewer systems, the Department does not regulate the permitting, approval, design, and installation of sanitary sewer systems.  Sanitary sewer systems, however, must meet the definitions of a public sewer sys​tem or subdivision sewer system if an owner or “resident” is to be required to connect to a sanitary sewer system.

CONCLUSION

It is therefore the opinion of this Office that the Cherokee County Health Department has statutory authority to require a “resident” to con​nect to a public sewer system under the criteria set out in sections 22-26-2 and 22-26-7 of the Code of Alabama and Rule 420-3-1-.11 of the Alabama Administrative Code.

QUESTION 3

If the answer to Question 1 is yes, what steps must the Cherokee County Health Depart​ment (Alabama Department of Public Health) take in requiring a resident to tie to and use a public sewer system?

FACTS AND ANALYSIS

Although section 22-26-3 of the Code of Alabama authorizes county health departments to require connection to a sanitary sewer system, nei​ther chapter 26 of title 22 of the Code of Alabama nor the rules of the State Board of Health prescribe any particular rules or “steps” that must be followed by the county health department in requiring a resident to tie to and use a public sewer system.  The primary focus of chapter 26 of title 22 of the Code of Alabama and the rules of the State Board of Health is to address permitting, design, installation, and use of onsite sewage disposal systems.  Sanitary sewer systems are addressed as an ancillary matter.  Pursuant to section 22-2-2 of the Code of Alabama, however, the State Health Officer has authority and jurisdiction to exercise general control over the enforcement of the laws relating to public health.  Furthermore, section 22-3-2 of the Code authorizes the county boards of health to supervise the enforcement of the health laws of the state, as well as rules and regulations of the Department of Public Health.  Finally, section 22-2-14 of the Code establishes criminal penalties for failure or refusal to com​ply with rules and regulations of the Department  Therefore, should a “resident” fail to comply with a requirement by the county health officer to connect to a sanitary sewer system, the State Health Officer or County Health Officer may take appropriate legal action against the “resident.”

CONCLUSION

Neither the Code of Alabama nor the rules of the State Board of Health address specific administrative steps that must be taken by the county health department when requiring a “resident” to connect to a pub​lic sewer system.  When a resident, however, has been informed that he must connect to a public sewer system, the Cherokee County Health Department may enforce such a requirement by appropriate legal action.

QUESTION 4

Does the Cherokee County Health Depart​ment (Alabama Department of Public Health) have the authority, under any circumstances, to require a resident to tie on and use a private sewer system for the collection and disposal of sewage generated at their residence?

FACTS AND ANALYSIS

Section 22-26-2 of the Code of Alabama requires owners or occupi​ers of property within this state to connect to a sanitary sewer system or to otherwise dispose of sewage in a sanitary manner as approved by the State Board of Health.  The rules of the State Board of Health define “sanitary sewer” as a public or private sewer system.  ALA. ADMIN. CODE r. 420-3-1.-03(ccc) (2000).

Although neither chapter 26 of title 22 of the Code of Alabama or the rules of the State Board of Health define “private sewer system,” the term “subdivision sewer system” appears to encompass private sewer sys​tems.  “Subdivision sewer systems” are defined in the rules as “the con​duits, sewers, and devices and appurtenances by which sewage is collected, treated, and disposed of which may be owned and operated by a person other than a municipality, a utility, or a legally constituted agency of gov​ernment.”   ALA. ADMIN. CODE 420-3-1.-03(yyy) (2000).

The distinguishing factor between private and public sewer systems is the operation and ownership of such a system.  A public sewer system is owned and operated by a public entity or utility.  A private sewer system (or subdivision sewer system) is owned and operated by an individual or private entity.  The fact that a sanitary sewer system is owned and operated by an individual or private entity as opposed to a public entity or utility is of no consequence to the authority of the Cherokee County Health Depart​ment to require a resident to tie to and use such a private sewer system.

CONCLUSION

It is therefore the opinion of this Office that the Cherokee County Health Department has statutory authority to require any resident of that county who resides outside the jurisdiction of a municipality that regulates connection to sewer systems to connect to a private sewer system or to otherwise dispose of sewage in a sanitary manner that must be approved by the State Board of Health.

QUESTION 5

If the answer to Question No. 4 is yes, under what circumstances does the Cherokee County Health Department (Alabama Department of Public Health) have the authority to require a resident to tie to and use a private sewer system for the collection and disposal of their sewage?

FACTS AND ANALYSIS

Refer to the facts and analysis section following Question No. 2.

CONCLUSION

The Cherokee County Health Department has statutory authority to require a “resident” to connect to a private sewer system under the criteria set out in section 22-26-2 of the Code of Alabama and Rule 420-3-1-.11 of the State Board of Health.

QUESTION 6

If the answer to Question No. 4 is yes, what steps must the Cherokee County Health Depart​ment (Alabama Department of Public Health) take in requiring a resident to tie to and use a private sewer system?

FACTS AND ANALYSIS

Although section 22-26-2 of the Code of Alabama provides authority to county health departments to require connection to a sanitary sewer system, neither the Code of Alabama nor the rules of the State Board of Health prescribe any particular rules or steps that must be followed by the county health department in requiring a resident to tie to and use a private sewer system.  The primary focus of the Code and rules of the State Board of Health is to address permitting, design, installation, and use of onsite sewage disposal systems.  Sanitary sewer systems are addressed as an ancillary matter.  Pursuant to section 22-2-2 of the Code of Alabama, how​ever, the State Health Officer has authority and jurisdiction to exercise general control over the enforcement of the laws relating to public health. Furthermore, section 22-3-2 of the Code of Alabama authorizes the county boards of health to supervise the enforcement of the health laws of the state, as well as rules and regulations of the Department of Public Health.  Finally, section 22-2-14 of the Code of Alabama establishes criminal pen​alties for failure or refusal to comply with rules and regulations of the Department. Therefore, should a “resident” fail to comply with a require​ment by the County Health Officer to connect to a sanitary sewer system, the State Health Officer or County Health Officer may take appropriate legal action against the “resident.”

CONCLUSION

Neither the Code of Alabama nor the rules of the State Board of Health address specific administrative steps that must be taken by the county health department when requiring a “resident” to connect to a pri​vate sewer system.  When a resident has been informed, however, that he must connect to a public or private sewer system, the Cherokee County Health Department may enforce such a requirement by appropriate legal action.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division

BP/JRW
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