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A deed conveying property from husband and wife to the wife is a conveyance of the entire property, and the tax due is based upon the full value of the property unless the probate judge is satisfied from the deed itself or other evidence that only a one-half interest is being conveyed.

Dear Judge Faulk:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Upon recording a deed involving a convey​ance from husband and wife to either the husband or the wife, is it acceptable to collect deed taxes based on the half interest being conveyed and not on the full value of the property? 

FACTS AND ANALYSIS


Your request provides an example of a husband conveying his inter​est in property to his wife where he and his wife owned the property jointly.  The language in the deed stated “John Doe and Jane Doe, hus​band and wife, to Jane Doe.”  


A deed tax is imposed upon the recording of a deed pursuant to section 40-22-1 of the Code of Alabama, which states in pertinent part:


No deed, bill of sale, or other instrument of like character which conveys any real or per​sonal property within this state or which conveys any interest in any such property, except the transfer of mortgages on real or personal prop​erty within this state upon which the mortgage tax has been paid, deeds or instruments executed for a nominal consideration for the purpose of perfecting the title to real estate, the re-recordation of corrected mortgages, deeds, or instruments executed for the purpose of perfecting the title to real or personal property, specifically, but not limited to, correc​tions of maturity dates thereof, and deeds and other instruments or conveyances, executed prior to October 1, 1923, shall be received for record unless the following privilege or license tax shall have been paid upon such instrument before the same is offered for record.

ALA. CODE § 40-22-1 (1998).


This Office has previously stated that a recordation tax levied under section 40-22-1 is due when grantors convey real property to themselves by deed for the purpose of defining their titles to the property or their survivorship interest.  Opinion to Honorable Frank H. Riddick, Probate Judge, Madison County, dated August 1, 1991, A.G. No. 91-00346.  In that opinion, the property owners amended a deed to change from tenancy in common to joint tenants with right of survivorship.  This Office has also stated that a deed tax must be paid for the recording of a deed that transfers separate parcels of property in separate deeds owned by an indi​vidual to that same individual in a single deed because the deed is not made for the purpose of perfecting title to the property.  Opinion to Hon​orable Luke Cooley, Houston County Probate Judge, dated April 12, 2000, A.G. No. 2000-125.


The measure of the tax due is based upon the fair market value of the property conveyed by the deed, which is based upon the evidence pre​sented at the time the instrument is submitted for recording.  Id.  In your fact situation, the deed recites that the entire value of the property is being conveyed from the husband and wife to the wife.  Accordingly, the tax due is based on the conveyance of the entire value of the property.  If John and Jane Doe jointly own property and the deed stated “from John Doe, individually to Jane Doe,” the tax would be based on the value of the property conveyed, which would be the half of the property owned by John Doe.


You also note that, in many instances, only a one-half interest is being conveyed, but section 6-10-3 of the Code of Alabama requires that both the husband and wife must consent to the conveyance of a homestead in order for it to be valid.  See ALA. CODE § 6-10-3 (1993); Pratt v. Langston, 669 So. 2d 967 (Ala. Civ. App. 1995).  In those instances, if the probate judge is satisfied based upon the wording of the deed or the evi​dence presented that only a one-half interest is being conveyed, the tax due may be based upon the one-half interest conveyed.

CONCLUSION


A deed conveying property from husband and wife to the wife is a conveyance of the entire property, and the tax due is based upon the full value of the property unless the probate judge is satisfied from the deed itself or other evidence that only a one-half interest is being conveyed.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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