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Honorable J. E. Turner

Member, House of Representatives

20909 J.E. Turner Circle

Citronelle, Alabama  36522

Municipalities – Municipal Ordinances - Rules and Regulations – Rules of Order - Mobile County

A motion to reconsider a rejected motion must be made by a person who voted with the majority to reject the motion, unless the council has adopted rules of procedure that pro​vide otherwise.

Absent a rule of procedure adopted by the council, the council may dis​cipline a member who is out of order pursuant to the guidelines set forth in Robert’s Rules of Order.  A coun​cil member who follows the rules of procedure may obtain the floor and speak on a motion an unlimited number of times unless the council has adopted rules of procedure that otherwise limit the number of times a member may speak.

Dear Representative Turner:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION 1


If an ordinance or resolution is properly brought to the floor of a meeting and is voted down, what is the proper method of bringing the ordinance or resolution to the floor of the fol​lowing meeting for reconsideration?  Must the motion to reconsider be made by a council mem​ber who voted for the ordinance or resolution, or by a council member who voted against the resolution, or does it matter?

FACTS AND ANALYSIS


A city council has the authority to adopt rules of procedure.  ALA. CODE § 11-43-52 (1989).  If a council has not adopted rules of procedure, or if the rules adopted do not speak to a particular issue, a city council usually follows Robert’s Rules of Order.  A motion to reconsider a motion that has been rejected must be made by a council member who voted with the majority to reject the motion, and the motion must be made at the same meeting or the next succeeding meeting of the council.  Robert’s Rules of Order, §§ 28 and 60, pp. 58 and 132 (Darwin Patnode, modern ed. 1989).  

CONCLUSION


A motion to reconsider a rejected motion must be made by a person who voted with the majority to reject the motion, unless the council has adopted rules of procedure that provide otherwise.  

QUESTION 2


This question relates to the power of the chair of a meeting to control a meeting, in this case, a mayor of a municipality.  After having ruled a council member out of order on more than one occasion during the discussion on a given motion, what authority does the chair have to enforce its ruling?  Is the chair obligated to rec​ognize a member who has spoken on a motion at least two times before and is seeking recognition for a third or more times?

FACTS AND ANALYSIS


Parliamentary procedure is a complex subject.  One of the most important principles of parliamentary law is “the right of the majority ultimately to rule, the right of the minority to be heard, and the right of the individual to participate in the decision-making process.”  Robert’s Rules of Order at p. 18.  Underlying all parliamentary rules is a sense of courtesy and decorum.


The disciplinary action that may be invoked against a member of the council during a meeting may be set by the council in its rules of pro​ce​dure.  There are no provisions in the Code of Alabama that specifically pro​vide for maintaining order.  Section 11-43-51 gives the council the power to compel the attendance of absent council members and prescribe penalties for the failure to attend.  ALA. CODE § 11-43-51 (1989).  The council may not, however, remove members from the council.  Council members may only be removed by impeachment proceedings in a court of competent jurisdiction.  Opinion to Honorable Al Tidwell, Town of Hamilton, dated March 6, 1978, 170 Op. Att’y Gen. 28 (1978).


In the absence of rules of procedure adopted by the council, Robert’s Rules of Order provides, in pertinent part, as follows:

If a member commits an offense in a meeting – such as speaking without addressing the chair – the chair should interrupt, perhaps with a tap of the gavel, and correct the member.  If the chair does not do so, a member should make a point of order.  The process can be repeated if necessary.  If the offense is serious or repeated, more severe disciplinary activity may be necessary.  The chair, either upon a point of order or upon his own initiative, may, with or without warning, inform the member he is out of order “and will be seated.”  The chair should then explain the offense and ask the assembly to vote immediately on whether or not to permit the member to resume speaking.  If such a procedure proves ineffective or if the offense is particularly grave, the chair may, after repeated warnings, prefer charges against the member.


To do so, the chair addresses the member by name, explains the offense, and specifies the correct course of action for the offender to take (usually silence or an apology).  If the offender accepts, the procedure ends there, unless the assembly wishes to continue.  If the offender does not accept or if the assembly wishes to con​tinue, any member may immediately move the imposition of a specific penalty, or the chair may ask the assembly what penalty should be imposed.  The motion might propose to censure the member, or it might take another approach, perhaps requiring that he leave the hall until he is ready to apologize.  The most extreme penalty that the group can impose is expulsion.  Any penalty except expulsion can be imposed by a majority vote; expulsion requires a two-thirds vote.  A single member can compel a vote on the imposition of any penalty to be by ballot.  During consideration of the motion to impose a penalty, the assembly may require the member to leave the hall, but before it does so it should permit him to present a brief defense, if he wishes.

Id. at § 66, pp. 139-40.


In general, the chair of a meeting has the discretion to recognize a member and allow that member to address the council.  Unless the council has adopted rules of procedure that provide otherwise, a council member who has not spoken on a motion is entitled to be recognized in preference to one who has already spoken.  Id. at § 2, p. 24.  There is no specific rule that prohibits a member from speaking on a motion more than once.  The council may adopt rules of procedure that limit the number of times a council member may speak on a particular motion.  Absent such a rule, however, the chair should recognize any member who wishes to speak on a motion when that member has followed the proper rules for obtaining the floor.

CONCLUSION


Absent a rule of procedure adopted by the council, the council may discipline a member who is out of order pursuant to the guidelines set forth in Robert’s Rules of Order.  A council member who follows the rules of procedure may obtain the floor and speak on a motion an unlim​ited number of times unless the council has adopted rules of procedure that otherwise limit the number of times a member may speak.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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